A cikkünk két évvel ezelőtti megjelenése óta sajnos a Ferenc Ferdinánd Étterem bezárt, a Sládek Söröző pedig más név (Cseh Ó) alatt üzemel.
A tavalyi év végén jelent meg magyar nyelven Robert Maklowitz lengyel gasztro-újságíró könyve a Café Museum. A szerző a művében az Osztrák-Magyar Monarchia romantikus, képzeletbeli bejárására invitálja az olvasóit, aminek során megismerkedhetünk az egykori „káundká” népeinek kultúrájával, valamint konyhaművészetével, kulináris csodáival. A könyv olvasása során a kulturális éhségünk csillapodása mellett egyre fokozódó vágyat érzünk arra, hogy a valóságban is „végigegyük a Monarchiát”. De hol, és hogyan is tehetnénk ezt meg? A válasz mi sem lehetne egyszerűbb! Irány a Ferdinánd!
A tavalyi év végén jelent meg magyar nyelven Robert Maklowitz lengyel gasztro-újságíró könyve a Café Museum. A szerző a művében az Osztrák-Magyar Monarchia romantikus, képzeletbeli bejárására invitálja az olvasóit, aminek során megismerkedhetünk az egykori „káundká” népeinek kultúrájával, valamint konyhaművészetével, kulináris csodáival. A könyv olvasása során a kulturális éhségünk csillapodása mellett egyre fokozódó vágyat érzünk arra, hogy a valóságban is „végigegyük a Monarchiát”. De hol, és hogyan is tehetnénk ezt meg? A válasz mi sem lehetne egyszerűbb! Irány a Ferdinánd!
A Bohemia követei című sorozatunk legújabb cikkének írása során Martin Imrével, a „Ferdinánd éttermek” tulajdonosával beszélgettünk, aki alig több mint két évvel ezelőtt, több mint 30 éves vendéglátóipari tapasztalattal a háta mögött vágott bele Magyarország első igazán csehes hangulatot árasztó éttermének kialakításába.
Martin Imre (Kép forrása: www.ferdinandsorhaz.hu) |
Az
igazán hiánypótló vállalkozás története 2010 őszére nyúl
vissza. Egykor, nem is oly régen volt egyszer az Andrássy út és a
Kodály Körönd közvetlen közelében, egy Beugró nevű vendéglő.
Ugyan híres volt magyaros konyhájáról, borairól és legfőképp
kedélyes vendéglátásáról, de a főszezont követő időszakot
bizony meg-megérezte. Ekkor ötlött fel Martin Imrében – aki
szakmáját tekintve maga is szakács - az a gondolat, hogy az
étteremben hetente más és más nemzet konyháját mutatja be a
vendégeinek. A nemzetközi gasztro palettáról elsőként a cseh
ételeket választotta, akkor még nem is sejtve, hogy ezzel
gyökeresen megváltoztatja az életét, és egyúttal „halálra”
ítéli a Beugró vendéglőt. Ez a halál azonban egyet jelentett a
Szív utca – Aradi utca sarkán található étterem főnixszerű
újjászületésével. De miről is van szó?
Ferdinánd Monarchia Cseh Sörház az Aradi - Szív utca sarkán |
Az
említett csehes hét vége felé az étteremben látogatását tette
a Cseh Köztársaság akkori nagykövete, és konzulja, akik több
mint lelkesen kóstolták meg a kiválóan elkészített cseh
ételeket. A cseh urak lelkesedése, előbb biztatássá majd aktív
támogatássá változott, amely arra serkentette a vendéglő
tulajdonosát, hogy a Beugrót egy igazi cseh étteremmé varázsolja
át. Az étterem pár hónapos teljes átalakítását, a cseh főzési
technikák, a cseh konyha, és vendéglátás gyors elsajátítását
követően 2010. végén nyílt meg a Ferdinánd Monarchia Cseh
Sörház.
Ferenc Ferdinánd Étterem |
A Ferdinánd nem pusztán azt jelenti a számunkra, hogy nem kell a magunk fajta pivo imádóknak Csehországba utazni egy jó korsó cseh sörért, hiszen nagy örömünkre az elmúlt években számos más cseh komló alapú csodákra specializálódott sörözők is megnyitottak Budapesten. A Ferdinándban jóval többet kap a vendég! Belépve az étterembe valóságos időutazáson veszünk részt, visszacsöppenünk az Osztrák-Magyar Monarchia - kissé idealizáltan – autentikus légkörébe.
Vendégcsalogató ételek |
Az ételek készítésénél igyekeznek a lehető legautentikusabb hatást elérni, és ennek érdekében a cseh ételekhez főként csehországi alapanyagokat használnak fel. Ugyan helyenként még észlelhető, hogy az ételek terén van még csiszolni való, de a tulajdonos elszántságát látva joggal remélhetjük hogy a jövőben még tovább javul a konyha minősége, az ételek hitelessége. Mindenesetre nem érdemtelenül választotta a Dining Guide 2012-ben a 10 legjobb budapesti sörözők egyikének. A Sörház térben elkülönített, az Aradi utca felől nyíló „kocsma” részében a nachodi Primátor söreit fogyaszthatják a sörisszák.
Szalon vagy étterem? Mindkettő! |
Ferdinánd Sladek, az Erkel utcában |
Az
új söröző-étterem megnyitóján finom Zubr, Holba, Budvar sörökkel és
más finom cseh seritallal a kezünkben Martin Imre lelkes beszédét
hallgatva megelevenedik előttünk az általunk csak könyvekből
ismert egykori Osztrák-Magyar Monarchia-béli vendéglátás világa.
A házigazda szavai alapján egy dologban biztosak lehetünk. A
Ferdinánd birodalom esetleges további bővülésének, a „monarchia
életérzés” és gasztro-kultúra további terjedésének nem a
főnöki kreativitás és lelkesedés hiánya jelentene akadályt. És
abban is biztosak lehetünk, hogy még számos más újdonság,
csehes-magyaros, monarchiás meglepetés vár ránk.
Addig is bátran ugorjunk be a Ferdinándok egyikébe, kóstoljuk meg Ferenc József egykori birodalmának ma is elérhető ízeit, és gurítsunk le a torkunkon egy jó pár korsó cseh söröcskét!
Addig is bátran ugorjunk be a Ferdinándok egyikébe, kóstoljuk meg Ferenc József egykori birodalmának ma is elérhető ízeit, és gurítsunk le a torkunkon egy jó pár korsó cseh söröcskét!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése