Hosszabb
kihagyás után folytatjuk a Csehországba látogatók számára
készített étlap magyarázatunkat. Tesszük ezt azért is, mivel
nagy örömünkre már nem minden magyarnak csak Prága az egyetlen
úti célja, hanem egyre több honfitársunk keresi fel Csehország
különböző vidékeit is. Viszont a fővárossal szemben, ahol a
legtöbb mainstreambe tartozó vendéglátóhelyen legalább angol
vagy német nyelvű étlapokkal kényeztetik a betérő vendégeket,
a vidéken még gyakran csak a cseh nyelvű étel megnevezésekből
válogathatunk. De, még ha angolul is szerepel az ételek leírása,
a személyes tapasztalatunk azt mutatja, hogy sokkal teljesebb képet
kaphatunk egy fogásról ha ismerjük a cseh elnevezését, és
persze azt ami a név mögött van, ezért néhány szóban magukat
az ételeket is bemutatjuk. Ha valaki nem ismerné a sorozatunkat, a
legelső cikkben ismertettük a csehországi vendéglátóhelyek
típusait, a másodikban írtunk az előételekről, a harmadik cikk
pedig a gazdag leves választék miatt már két részesre
sikeredett. Jelen írásunkban pedig megpróbáljuk a lehetetlent,
vagyis a fő ételek bemutatását, de természetesen ezt is több
részletben. Néhány főfogáshoz mellékeljük korábbi cikkeink
recept változatát is.
Sült žebra, nem zebra! |
Utazóként szinte kötelező a helyi specialitások megkóstolása, ezért kezdjük a legtipikusabb cseh főételek bemutatásával, amiket az étlapok is az első helyeken említenek Staročeské speciality vagy Česká kuchyně, netán Česká klasika stb. címszó alatt. Mint azt jól tudjuk, a csehek nagy húsimádók, ezért a vegetáriánusok ne nagyon keresgéljenek ezek között a fogások között, maximum akiknek a halevés még belefér az étrendjükbe.
Svíčková, a cseh vadas |
Az
egyik legnépszerűbb fogás a csehek körében a Hovězí
svíčková na smetaně, amely szalonnával tűzdelt marha
bélszínt takar bő zöldséges mártással. Ez a fogás a mi
vadasunkhoz hasonlít a legjobban, de a csehek fokozzák még a
hatást egy kis vörösáfonya dzsemmel, vagyis brusinkával és egy
kis halom tejszínhabbal is. További leírást egy régebbi
cikkünkben találhatnak ITT! Köretként házi kenyérknédli, azaz
domácí houskový knedlík vagy esetleg karlovarský knédli jár
hozzá. A knédlikről további információkat ITT olvashatnak!
Előfordulhat, hogy nem marhából, hanem sertéshúsból készítik
el, ilyenkor a hovězí (marha hús) biztosan nem szerepel a nevében.
Ezt a fogást vagy imádja valaki vagy menekül előle, mert az ízek
kavalkádja bombaként hat ránk.
Vepřové výpečky |
A következő legjellemzőbb étel
a magyarok körében is szállóigévé vált Vepřo-knedlo-zelo
triumvirátus, teljes nevén Vepřová pečeně, kysané zelí,
houskový/bramborový knedlík, amely sült sertéstarjából
(vepřová krkovice), burgonyás vagy kenyér knédliből és párolt
káposztából áll. A hús szaftos és nem hiányzik róla a
köménymag, amit persze a káposztából sem hagynának ki soha.
Ehhez a fogáshoz igen hasonló a Moravský vrabec, azaz a
Morva veréb, amely sertés lapockából (vepřová plec)
készül (Recept ITT!), vagy a Vepřové výpečky amit
nagyobb kockákra vágott sertés lapockából vagy dagadóból
(bůček) készítenek, néha a kettő keverékéből.
Guláš, a cseh pörkölt |
Következzenek
a gulyások, amelyekről korábban már részletesen írtunk ITT!Annyit tudni kell, hogy a cseh gulyás inkább a mi pörköltünkhöz
hasonlít, sűrű és bőséges szafttal tálalják, és
természetesen ebből sem maradhat ki a köménymag. Mellé pedig
kenyér knédli vagy Karlsbadi knédli (Karlovarský) és általában
friss hagymakarikák kerülnek a tányérra. A gulyást számtalan
változatban készítik, az egyszerűbb Hovězí guláštól a
főtt tojással és kolbásszal vagy virslivel megbolondított
Plzeňský gulášon keresztül, egészen a vadhúsokból készült
Srnčí guláš (őz), Kančí guláš (vaddisznó), Jelení guláš
(szarvas) változatokig.
Cmunda po kaplicku |
Kicsit
kimozdulva a knédlis köretek világából, következzék egy másik
cseh klasszikus a Cmunda po kaplicku, amely nem más mint egy
bramborákba (krumplilepény) csomagolt füstölt tarja, mellette párolt fehér
káposztával. Hmm, mennyei eledel! Jöjjön az elmaradhatatlan
klasszikus, a Vepřový řízek vagyis a Rántott hús, amit
krumplipürével (bramborá kaše) párolt vagy főtt burgonyával
(dušené nebo vařené brambory), krumpli salátával (bramborový
salát) vagy rizzsel tálalnak. Ha a következő fogás előtt 750 g
mennyiséget tüntetnek fel az étlapon, akkor az szinte nem is lehet
más mint a Marinovaná pečená žebra vagyis a sült
oldalas, amelyet a csehek ízlés szerint sörrel, különböző
szószokkal, mézzel, sűrített paradicsommal, olajjal, fokhagymával
elegyített keverékkel kenegetnek sütés közben.
Az isteni koleno |
A másik nagy,
sőt sokszor még nagyobb, akár 1,5 kg-os porcióban is szervírozott
fogás, a Pečené vepřové koleno, becézett formája a
kolínko vagyis egy egész sertés csülök benne a csonttal, amely
páclében való áztatást, előfőzést majd sütőben ropogósra
sütést követően kerül szép pirosan és illatozva a tányérunkra.
Mindkettő fogáshoz hořčice (mustár), křen (általában friss
reszelt torma), és chleb vagy pečivo (kenyér vagy péksütemény)
jár, és teszi teljessé és könnyebben emészthetővé a kiváló,
ámde kalória mentesnek egyáltalán nem mondható fogásokat.
Kachna, azaz kacsa |
Ezek
voltak a sertés és marha húsból készülő legfőbb cseh
klasszikusok természetesen a teljesség igénye nélkül, és most
nézzük meg milyen klasszikus fogások készülnek a szárnyasok
húsaiból. Drůbeží maso címszó alatt a csehek étlapjain első
helyen a Kuřecí prsíčka smažená-t említenénk, azaz a
rántott csirkemellet, amelyet sült krumplival (hranolky) és a
sertésből készült rántott húsnál felsorolt köretekkel
tálalnak. Népszerű még a Kuřecí medailonky, a csirke
szűzérme, amely szintén csirkemellből készül és különféle
mártásokkal, sonkával (šunka), sajttal (sýr) készítenek el,
köretként pedig rizst vagy sült burgonyát adnak hozzá. Sütőben
készül a Zapečená kuřecí prsíčka, vagyis a sült
csirkemell, amelyet különféle párolt vagy sült zöldségekkel,
esetleg sajttal készítenek. Erre egy példa a Zapečená kuřecí
prsíčka se žampiony a sýrem, amely gombás (itt elsősorban a
csiperkére gondolnak) és sajtos változatot takar. Ha egy étlapon
a gombára a houba/houby kifejezést használják, akkor az általában
erdei gombafajtákat takar. Meg kell hagyni, hogy a csehek a
gombászásban nagyon jók, nemzeti sportot űznek belőle. De, ki ne
hagyjuk a csehek körében a legnépszerűbb szárnyast, a kacsát
sem! A vendéglátó helyek legtöbbjében az étlapon mindig
megtalálható Pečená kachna, amely általában ¼ vagy ½
kacsát takar. Hozzá vörös és fehér párolt káposztát, azaz
dušené bílé a červené zelí-t és kenyér knédlit tálalnak
megöntözve a sült kacsa szaftjával. Tökéletes fogás. A kacsa
mellből készült sülteket Pečená kachní prsa
elnevezéssel illetik, míg a sült kacsa combokat Pečená kachní
stehno név alatt találjuk az étlapokon.
Vajas pisztráng |
Végül
következzenek a halak, amiket szintén érdemes megkóstolnunk
Csehországban. Ryby címszó alatt számos érdekes fogást
találhatunk. Mi elsősorban az édes vízi halakat ajánljuk a
figyelmükbe, hiszen a csehek nagyon jó halgazdaságokkal
rendelkeznek és híresen finom húsú halakat tenyésztenek a több
száz éves hagyományaik alapján. A Smažený kapr, vagyis a
rántott ponty az egyik legnépszerűbb fogásuk, de a pontyot
elkészítik roston sütve is, ez a Kapr na roštu. Ha valami
érdekesre vágynak, akkor mindenképpen kóstolják meg a Kapří
škvarky, más néven Kapří hranolky elnevezésű
fogást, amely kisebb darab, előre bepácolt halfilék gyors
kisütésével készül. Ejtsünk még szót a másik isteni halról,
a pisztrángról is. A Pstruh na roštu a roston sültet, a
Pstruh na masle a vajjal készítettet, míg a Pstruh
vařené modrá a kékre főtt változatát rejti. A köret
természetesen burgonya. Ha igazán csehesen szeretnék enni, akkor
burgonya salátával rendeljék.
Még egy kis žebra |
Ennél
a pontnál meg is állnánk most, reméljük alaposan felkorbácsoltuk
az evés iránti szenvedélyüket, valamint a kedvüket a fent
említett fogások Csehország-szerte való megkóstolásához. Azt
meg tudjuk ígérni Önöknek, hogy recept sorozatunkban egyik-másik
fogást részletesen bemutatjuk még az oldalainkon, hogy otthon is
el lehessen készíteni őket.
Lehet egy kérdésem? Lécci irj ide andrearanocchia0216@gmail.com
VálaszTörlésHasznos írás. Az még jó lett volna, ha a sorozat korábbi részei linkként szerepelnének a cikkben és rákattintva elolvashatók lennének. Én hiába keresem az előző részeket sajnos. Szívesen elolvasnám azokat is.
VálaszTörlésEzt a cikket pedig köszönöm.