Ezt
az érdekes fogást nem csak elolvasásra, de elkészítésre is
mindenképpen ajánljuk! A regionális konyhák jobbnál-jobb fogásai
között keresgélve akadtunk rá Csehország első számú
hegyvidékének, az Óriás-hegységnek
(Krkonoše)
és
a hozzá tartozó hegylábi vidéknek (Podkrkonoší)
erre az egyik igen egyszerűen és gyorsan elkészíthető olcsó
ételére.
Szegény lovag lekvárral |
A régi, hagyományos ételek jellemzője, hogy kevés, könnyen hozzáférhető és olcsó összetevőkből állnak. Sok közöttük a burgonyás vagy a kelt tésztás fogás amit némi hússal, máskor gyümölccsel vagy az ebből készített lekvárokkal dobnak fel. A szegénység, a változatos alapanyagok hiánya hozta ezt magával, és persze az is, hogy minden országnak a maga által megtermelt alapanyagokból kellett gazdálkodnia.
Anuše Kejřová régi szakácskönyve |
A
szegény lovag nevű étel eredete valójában ismeretlen, úgy
lehetett, hogy ez az étel szép lassacskán terjedt el a
köztudatban. Kutatómunkánk eredményeként elmondhatjuk, hogy
Magdalena Dobromila Rettigová (1785-1845) a cseh gasztronómia
nagyasszonya még nem említi ezt a fogást a leírásaiban, viszont
a tőle majdnem 90 évvel fiatalabb Anuše Kejřová (1874-1924), a
„hradeci Rettigovának” is nevezett, saját főzőiskolát
alapító és működtető hölgy könyvében már szerepel a Chudí
rytíři
fogás. Anuše 1905-ben írt is egy szakácskönyvet a
kis háztartások számára, amely leginkább a takarékosságra, a
maradékok felhasználási lehetőségeire helyezte a hangsúlyt oly
sikeresen, hogy ez a szakácskönyv azóta is használatban van, sőt
2009-ben kicsit megújítva újra kiadásra került.
Szerény összetevők |
De mi
is az a Chudí rytíři? Annyit elárulhatunk előzetesen, hogy
leginkább a mi bundás kenyerünkre hasonlít, de attól sokkal
ötletesebb. Ha a háziasszonyoknak mindene kifogyott már a
kamrából, akkor vetették be ezt az egyszerű, de nagyon laktató
fogást, amely legnagyobb meglepetésünkre tényleg finom eledelnek
bizonyult. Még itthon is volt ellenzője a családban, de a
megkóstolás után az ellenzék is elismerő szavakkal nyilatkozott
róla. Amikor hozzáláttunk az elkészítéséhez, ugyanaz az érzés
kerített hatalmába, amit az az alapanyagokban szűkölködő
asszony vagy lovag, netán agglegény érezhetett, aki valami nagyon
finomat szeretne létre hozni, és szinte kipattan a fejéből az
Isteni szikra, mikor az asztalon levő szűkös hozzávalók láttán
megszületik az ötlet. Ekkor még mi is kíváncsian vártuk a
kicsit bizarr hozzávalókból születő ízletes eredményt, amit
főfogásként vagy desszertként is tálalhatunk, és ami a magyar
konyha számára is hozhat újdonságot.
Hozzávalók:
4 zsemle
szilvalekvár
1 tojás
kevés tej
3 evőkanál víz
zsemlemorzsa
zsír és/vagy olaj a sütéshez
4 zsemle
szilvalekvár
1 tojás
kevés tej
3 evőkanál víz
zsemlemorzsa
zsír és/vagy olaj a sütéshez
Gyors elkészítés |
Elkészítés:
A zsemléket (lehetnek kicsit szikkadtabbak is) vízszintesen négybe vágjuk, majd két szeletet szilvalekvárral „összeragasztunk”. A lekvárral bánhatunk kicsit bőségesebben is, így még ízletesebb fogást kapunk. Az összeragasztásnál a zsemle alját és tetejét fordíthatjuk befelé, így a tejet is jobban beszívja, és kinézetre is szebb szeleteket kapunk. Ha megvan a töltés, akkor a felvert tojáshoz adjunk kevés tejet és 3 evőkanál vizet, jól keverjük össze, és forgassuk meg benne a páros zsemle szeleteket. Vigyázzunk, hogy ne áztassuk el őket, csak éppen nedvesítsük meg. Ezt követően forgassuk meg a szeleteket a zsemlemorzsában, és már tehetjük is őket a forró zsiradékba. Nem szükséges túl sok belőle, mert jól magába tudja szívni. Elég, ha a szeletek alsó harmadáig ér a serpenyőben a felolvasztott zsír vagy olaj, amiben aranybarnára sütjük a szeleteket. Azonnal tálalhatjuk, melegen a legfinomabb.
A zsemléket (lehetnek kicsit szikkadtabbak is) vízszintesen négybe vágjuk, majd két szeletet szilvalekvárral „összeragasztunk”. A lekvárral bánhatunk kicsit bőségesebben is, így még ízletesebb fogást kapunk. Az összeragasztásnál a zsemle alját és tetejét fordíthatjuk befelé, így a tejet is jobban beszívja, és kinézetre is szebb szeleteket kapunk. Ha megvan a töltés, akkor a felvert tojáshoz adjunk kevés tejet és 3 evőkanál vizet, jól keverjük össze, és forgassuk meg benne a páros zsemle szeleteket. Vigyázzunk, hogy ne áztassuk el őket, csak éppen nedvesítsük meg. Ezt követően forgassuk meg a szeleteket a zsemlemorzsában, és már tehetjük is őket a forró zsiradékba. Nem szükséges túl sok belőle, mert jól magába tudja szívni. Elég, ha a szeletek alsó harmadáig ér a serpenyőben a felolvasztott zsír vagy olaj, amiben aranybarnára sütjük a szeleteket. Azonnal tálalhatjuk, melegen a legfinomabb.
Pompás végeredmény |
A Chudí
rytíři-nek léteznek más változatai is, lehet a lekvárhoz diót
keverni vagy nutellával is tölteni. Sőt, sós változatban is
elkészíthető, például párolt gombával.
Jó kísérletezést és még jobb étvágyat kívánunk hozzá! Dubrou chut'!
Jó kísérletezést és még jobb étvágyat kívánunk hozzá! Dubrou chut'!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése