A
Csehországba látogatók életét szeretnénk megkönnyíteni
vendéglátó kisokos cikksorozatunkkal, amely arra lenne hivatott,
hogy segítse az eligazodást a cseh gasztronómia, a mindennapi
ételek világában, és megkönnyítse a sokszor csak cseh nyelven
írott étlapokról a választást. Sorozatunkban eddig a
vendéglátóhelyek típusait, valamint az előételeket mutattuk be,
most pedig szeretnénk egyre beljebb kalauzolni olvasóinkat a
nemzeti konyha rejtelmeibe.
Valašská kyselica |
Tudták, hogy a csehek imádják a leveseket? A receptek után kutatva elsőre az tűnt fel, hogy a szakácskönyvek szószedeteiben a főételek után a leghosszabb felsorolásban levesek találhatók. A bőséges választékot érdemes végig kóstolni még olyan embereknek is, akik itthon viszonylag ritkán adják a fejüket leves evésre. Az alábbiakban igyekszünk felhívni majd a figyelmet azokra a levesekre, amiket mindképpen kóstolásra érdemesnek vagy inkább kötelezőnek tartunk. A levesek fontossága a cseheknél még azokra az időkre vezethető vissza, amikor ez volt a napi fő ételük. Reggel tejből készített leveseket fogyasztottak kenyérrel, napközben pedig zöldségekből, burgonyából, hüvelyesekből, gabonafélékből főzötteket ettek. Húslevesek csak nagy ritkán, kivételes alkalmakkor kerültek az asztalokra.
Kulajda |
Több,
igazán jellegzetes és népszerű levesük van. Kezdjük a sort az
egyik, talán számunkra is legismertebbel, a Kulajda
levessel. Ez a gazdag leves rántás alapú, burgonyából készül,
ízesítésére tejfölt, kaprot, ecetet használnak, tálaláskor
lágyra főzött, negyedekbe vágott főtt tojást adnak hozzá. A
dél-csehországi vidékeken jellemzően még friss vagy szárított
gomba is kerül bele, egyéb fűszerként babérlevelet, köményt
adnak hozzá. Kenyérrel vagy csak úgy, magában fogyasztják.
Zelňačka |
Másik
alaplevesük a Zelňačka vagyis a Káposztaleves, amely
savanyú káposztából készül. Ez a leves is a régi időkből
maradt ránk, amikor a vitaminokat még nem tabletta formájában
fogyasztották az emberek. De a káposzta mellé hús is dukál,
ezért adagonként majdnem ugyanannyi füstölt húst vagy kolbászt
is tartalmaz mint káposztát, és az ízét még egy kis szalonnával
is feldobják. Ezeken túl még burgonyát, vöröshagymát,
fokhagymát, őrölt paprikát, babér levelet, no és a cseh
konyhában egy szinte elmaradhatatlan fűszert, a köményt is
tartalmazza. Igazi vitamin-, fehérje- és ásványi anyag forrás.
Tejföllel gazdagon kínálják, mellé kenyeret is fogyaszthatnak.
Másik változata tejjel vagy főzőtejszínnel készül, Valašská
kyselica vagyis Oláh káposztaleves névre hallgat, ez a morva
vidék jellegzetes káposztalevese.
Bramboračka |
A
harmadik alapleves a Bramboračka, a Burgonyaleves amelyhez
nem adnak húst. Ebbe a rántás alapú levesbe a burgonyán túl
kétféle hagymát, zellert, sárgarépát, szárított vagy friss
gombát tesznek, sóval, majoránnával, friss, vágott
petrezselyemmel ízesítik. Hogy teljes legyen az alaplevesek sora,
következzen a Houbová polévka, a Gombaleves, amely zöldséges,
fűszeres változatban készül. Sárgarépa, burgonya, jó sok
szárított gomba, őrölt bors, majoránna, kömény kerül bele.
Tésztás változata a Houbová polévka s těstovinami. Ezekhez a
kiadós, sűrű levesekhez ízlés szerint kenyér is fogyasztható.
Česnečka |
Folytatva
a nem húsleves alapú levesek felsorolását, szintén nem hagyható
ki a kóstolásból a Česnečka
vagy Česneková polévka, azaz a Fokhagymaleves. Ez az egyszerű, de
nagyszerű vírusölő leves nem tartalmaz egyebet, mint pár szem
burgonyát, kevés vöröshagymát és természetesen jó sok
fokhagymát. Őrölt fekete borssal, őrölt köménnyel és
majoránnával fűszerezik. Sajttal szórt változata a Česnečka se
sýrem. Szintén nagyon kiadós és egyedi leves a Krkonošské
kyselo, az Óriás-hegység levese,
amelynek alapját és savanykás ízét a hosszú időn keresztül
áztatott kenyér kovász adja. Szárított gombát, hagymát,
burgonyát és köményt adnak hozzá. Igen „kömény” leves, ha
alkalmuk van, mindenképp kóstolják meg!
Kuřecí vývar |
Ahogy
cikkünk elején már leírtuk, húsleveseket leginkább az
ünnepekre, a különleges alkalmakra készítettek. Jellegzetes
húslevesek az erőlevesek, amelyek marha vagy csirke húsból, a
nálunk is megszokott módon készülnek. A marha erőleves
elnevezése a Hovězí vývar, a csirke erőleves pedig
Drůbeží vagy Kuřecí vývar névre hallgat. Esküvők
alkalmával ma is ezeket készítik. Ha esetleg találkoznak a
Kaldoun nevű levessel, akkor egy sűrített, csirkehúsból
készült levesre számítsanak, zsemlegombóccal. Ez is egy régi
cseh recept.
Gulášová polévka |
A
Gulyás leves vagyis a Gulášová polévka nem annyira
gyakori a csehek asztalán mint nálunk, de azért elvétve
megtalálhatjuk ezt is. Nagyjából ugyanúgy készül mint itthon,
kicsi csavar benne egy kis lisztes habarás a végén, merthogy a
leveseknek mindenképp sűrűnek kell lenniük. Figyelem! A Gulášová
polévka nem összekeverendő a simán csak Guláš elnevezésre
hallgató, igen változatos módokon elkészített fogásokkal,
amelyek leginkább a pörköltre hasonlítanak, és a főételek
között lehet felfedezni az étlapokon. Részletes cikkünk ITT olvasható.
Dršťková polévka |
Nem
kimondottan húsleves, de igen meghatározó és mindenképpen
kóstolásra hivatott a szinte kimondhatatlan Dršťková polévka,
vagyis a Pacalleves, amelynek receptjét megtalálják egy korábbi
cikkünkben. Ezt a sűrű, tartalmas levest vagy szeretni vagy utálni lehet,
minősége nagyban árulkodik a konyha igényességéről és a
szakács tudományáról.
Rybí polévka |
Nem
hagyhatjuk ki a cseh konyha remekeinek felsorolásából a hallevest,
a Rybí polévkát
sem, amelyet elsősorban a
világhíres, isteni dél-cseh pontyokból készítenek. Ez a leves
vajmi kevéssé emlékeztet a nálunk megszokott
halászlevekre, a viszonylag nagy mennyiségű őrölt pirospaprika
helyett vajon pirított zöldségekkel, vöröshagymával,
sárgarépával, petrezselyem gyökérrel, zellerrel készítik,
liszttel, esetleg burgonyával sűrítik, kevés szerecsendióval és
fekete borssal ízesítik, no és pirított kenyérkockákkal
tálalják. Sok családban ezt fogyasztják karácsonykor is.
Amint látják, igen hosszú a felsorolás, ezért úgy döntöttünk, hogy két részre bontjuk a cseh konyha remek leveseiről írott cikkünket, amelynek második részében a zöldség alapú leveseket, valamint ezek krémes változatait soroljuk tovább, és bemutatjuk majd az egyszerűbb, kevesebb hozzávalót igénylő, gyorsan elkészíthetőeket is. Sőt, néhány különlegesebb levessel is jövünk majd.
Addig is rendeljenek bátran a felsoroltakból, ha Csehországban járnak!
Amint látják, igen hosszú a felsorolás, ezért úgy döntöttünk, hogy két részre bontjuk a cseh konyha remek leveseiről írott cikkünket, amelynek második részében a zöldség alapú leveseket, valamint ezek krémes változatait soroljuk tovább, és bemutatjuk majd az egyszerűbb, kevesebb hozzávalót igénylő, gyorsan elkészíthetőeket is. Sőt, néhány különlegesebb levessel is jövünk majd.
Addig is rendeljenek bátran a felsoroltakból, ha Csehországban járnak!
Köszi Zsolt ! Gyakorlatilag ismertem ezeket, de így összefoglalva, ilyen szép fotókkal öröm volt végignézni. Ennek hatására ma pacallevest fogok főzni ! Bakospista
VálaszTörlésKöszönjük Pista! Remélem, sőt biztos vagyok benne, hogy remek lett a pacallevesed! :) Üdv!
VálaszTörlés