Az elmúlt héten
már elkezdtük kalandozásunkat Csehország Olomouc kerületében,
most folytassuk körutunkat, és nézzük meg milyen további
kisüzemi sörfőzdék működnek itt serényen.
Jadrníček |
Olomouctól keletre található Náměšť na Hané városa, ahol idén nyitotta meg csapjait a Jadrníček nevezetű sörműhely. A városkában 1590 és 1905 között a helyiek már szorgosan főzték a söreiket, de ezt követően 110 évet kellett várni a helyi tradíció feltámadására. A mini sörfőzde klasszikus láger söreit cseh alapanyagokból (morva maláta, Saaz komló, élesztő és víz) készítik, a honlapjukon olvasható információ szerint 4 héten keresztül érlelve, ahogy azt minimálisan illik egy láger sör esetében. A 11-es Jadroš, a 12-es Palírnik, a 13-as barna Jadroš és a 14-es bécsi jellegű félbarna Nitsche alkotja a jelenlegi szortimentet. Érdemes őket így, szép sorban megkóstolni.
Kosíř |
Innen alig pár kilométerre délre
Drahanovice falva ad helyet egy másik igencsak új, egész pontosan
2014-ben alapított sörfőzdének a Kosíř-nak.
Ugyancsak a hagyományos cseh sörgyártás szellemében kétféle
lágert készítenek, a 11-es Haltýř-t és a 12-es
félbarna Gabriell-t. Következő három sörműhelyünk Prostějov
városában, illetve közvetlen vonzáskörzetében található.
Közülük elsőként szóljunk a Držovice nevet viselő
településen, a tavalyi év során beindított sörműhelyről az U
Císařské cesty-ről. Pontosabban csak szólnánk, mert sajnos
a söréről, söreiről (?) sajnos sok információval nem
rendelkezünk. Annyit tudunk, hogy Císař-nak, azaz császárnak
hívják, de hogy valóban megérdemli-e ezt az előkelő nevet, nos
azt még ki kell nyomoznunk.
U Tří králů |
Viszont garantált élvezeteket nyújt
a vendégei számára Prostějov egyik sörműhelye, amely az U
Tří králů (a Három Királyhoz) nevet viseli. A 2011-ben
alapított sörfőzde – étterem maximális élményben részesíti
a kulináris gyönyört kereső vendégeket. Együnk hát egy kilós
csülköt vagy más könnyedebb finomságot az étlapról, és
kezdjük el kóstolgatni a hely söreit, amelyekből szépen van
választék. 10-es világos, 12-es világos, 13-as búza, valamint
ugyancsak 13-as barna adja az alapot, de akad bécsi malátás
speciál, és három különböző erősségű vágott / félbarna
sör is. Érdemes hát egy egész délutánt-estét rááldozni erre
a királyi helyre. Egyetlen, nem is nagyon értett szomorúságunk
csak az volt, hogy a 12-es világost és a barna sört is csak 0,4
literes „korsóban” hozták ki. A 46-64 koronás literes (!)
sörárak ezt a furcsa adagolást nem éppen indokolják, de
tekintsük úgy, hogy ez egy fura helyi városi népszokás.
U Krále Ječmínka |
Ugorjunk még át Prostějov másik,
öregebb sörfőzdéjébe, a U Krále Ječmínka nevű helyre,
amely már 1999 óta szolgálja a komló alapú italok rajongóit.
Itt jöhetünk rá, hogy a 0,4 literes korsó méret tényleg helyi
népbetegség, ugyanis a 10-es és a búza sört a rendes fél
literesben tálalják elénk, de a 12-est világost, a 13-as barnát
már csak egy deciliterrel kisebb edényben. Szinte érthetetlen,
hogy miért is van erre szükség, az amúgy igen kellemes sörök
esetében. De ne morogjunk soká, inkább együnk egy finomat, és
kísérjük le a hely egyik finomságával. Legfeljebb ha túl
gyorsan lecsúszott a négy decis sör a torkunkon, rendeljünk egy
újabbat.
Parník |
Vegyük az irányt
a kerület délkeleti szeglete felé és először ugorjunk be
Přerovba, a nagyüzemi Zubr sör városába, ahol azonban most a
Parník (Gőzhajó) nevű mini sörfőzdét látogatjuk meg. A
2009-ben alapított főzdében előállított sörök (csónakos,
tengerész, kapitány, kalóz és admirális stb.) a 10-es től, az
erős 16-ig terjednek, de időszakonként a lágerek mellett 12-es
búzát (Maják), 13-as Ale-t (Lord Bitter) és 14-es belga Dubbelt
is (Szent Miklós - Sv. Mikuláš) is fogyaszthatunk.
Svatovar |
A kerület utolsó három kisüzemi
sörfőzdéje közül kettőnek Lipník nad Bečvou, míg egynek a
közeli Osek nad Bečvou ad helyet. Ez utóbbi városkában leledzik
az Osečanka, ahol 2013 óta, ha minden igaz, a szállás és
éttermi kiszolgálás mellett helyben főzött sört is lehet
fogyasztani. Persze ismételjük ha minden igaz, mert sajnos semmi
egyéb ismerettel nem rendelkezünk a sörrel kapcsolatban. Ezzel
szemben a lipníki Společenský serfőzdében (Svatovarnak is
hívják) már több 10 éve nekiláttak a remek helyi komló-maláta
italok elkészítésének. A szortiment a 11-es, 12-es világosból,
a 12-es barnából, 13-as „fesztivál” sörből és a kevert
félbarnából áll. Egyszerű, de világos képlet, 23-27 koronás
(korsó ár) minőségi söröcskék, pont amire az egyszerű
emberfia nap mint nap vágyik.
Novodvorský pivovar |
Végezetül tekintsük meg az Olomouci
kerület utolsó kisüzemi sörműhelyét, amely szintén Lipník nad
Bečvouban található. Ez pedig nem más, mint a vadonatúj
Novodvorský pivovar,
melynek kísérletező kedvű tulajdonosai egyelőre még csak havi
5-600 liter söröcskét készítenek, hol könnyű Měďákot vagy
Boženát, máskor erősebb Fekete Pétert vagy éppen kávésat. A
működésük még nem kiforrott, de érdemes adni nekik egy esélyt,
amit eddig láttunk és ízleltünk, az kifejezetten biztató.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése