Cikkünk első részében a
Csehországban található vendéglátóhely típusokkal ismertettük
meg a nagyérdeműt, most pedig vágjunk bele az étlap és étel
magyarázatokba.
Ha betérünk egy
vendéglátóhelyre, biztosak lehetünk benne, hogy az ital
igényünkön túl azt is megkérdezik, mit szeretnénk enni. A
pincér kínálni fogja a jídelní lístek-et vagyis az
étlapot, amelyen az első helyen legtöbbször az előételek
szerepelnek, ezeket a předkrm vagy předkrmy felirat
alatt találjuk feltüntetve.
A cseh klasszikus előétel: nakládaný hermelín |
Két típusú előétel közül
választhatunk. Vannak a studené předkrmy, vagyis a hideg
előételek, és vannak a teplé předkrmy, a meleg előételek.
Mindkettő kis adag, és természetesen a főétel előtt kerül
felszolgálásra. A meleg előételeket általában a leves után
szolgálják fel. Léteznek klasszikus csehes előételek, és persze
választhatunk a nemzetközi konyhából átvettek közül is. Azért
aki az igazi cseh életérzést szeretné magába szívni a
látogatása alatt, annak mindenképp az előbbieket javasolnánk, és
mi is ezekkel foglalkozunk részletesebben, mivel a nemzetközi
konyha szavai végül is jól felismerhetőek egy cseh nyelvű
étlapokon is.
Paštika |
Klasszikus csehes hideg előételnek
számít a paštika, amelynek egyik fő alkotóelemét
valamilyen máj adja. A paštika z kachních jatýrek a klasszikus
kacsamáj pástétom. Aki különlegességre vágyik, megkóstolhatja
a vadhúsból, májjal készített pástétomot is, a népszerű
zvěřinová paštikát, amely szarvashúsból, sertés- vagy libamáj
hozzáadásával készül. Ezen finomságok mellé gyakran kerül a
tányérra egy kis halom erdei gyümölcsből készült
édeskés-savanykás dzsem is.
Halsaláta |
Ha már a halakat említettük az
elején, eredetileg nem cseh, de eléggé elterjedt a matesy,
azaz a feltekercselt pácolt hal, vagy kicsit turbózott változata a
salát z nakládaných ryb s cibulí a olivami, ahogy a neve is
mutatja pácolt hal (nakládaný ryb) hagymával és olivával (s
cibulí a olivami). Következzenek a sajtok. Igen népszerű, és
itthon is terjedőben van a csehes-sörös vendéglátó helyeken a
nakládaný hermelín, amelyet talán nem nagyon kell már
bemutatnunk. Ha mégis ismeretlen lenne valakinek, részletes leírást
ITT találhatnak. A sajtokat szárazon is felkínálják, a sýrový
talíř-on vagyis a sajt tálon vegyesen találhatunk érett és
kevésbé érett sajtokat, mint például eidamit, hermelínt azaz
camembert típusú sajtot, és nagyobb kihívást jelentő társaikat,
mint a nivát vagyis a kék penészes sajtot, vagy a kimondottan
„illatos” kvarglit/Olomoucké tvarůžky-t, amelynek a
történetéről és származási helyéről ITT olvashatnak egy
egész bejegyzést.
Tlačenka |
Népszerű hideg előételek a húsból
készült specialitások is, mint az uzený jazyk s hořčicí,
křenem, a kyselou okurkou, ami füstölt nyelvet (uzený jazyk)
takar mustárral (hořčice), tormával (křen) és savanyú
uborkával (kyselá okurka), vagy a szintén füstölt uzená
krkovice, a sertés tokány. További népszerű hús előétel a
tlačenka s octem a cibulí, vagyis a nálunk is jól ismert
disznósajt, csehes tálalásban ecettel és hagymával. Szintén a
pácolt választékot erősíti a szinte minden vendéglőben
megtalálható utopenec, a hagymában, ecetes lében pácolt
kolbászka is.
Tatarský biftek |
Kedveltek a különféle, klobása
névre hallgató kolbászok. Ezeknek természetesen vannak száraz
füstölt-, és frissen kisütött változatai is. A csehek is
szeretik az érlelt, nyers húsból készített tatarský biftek
vagy tatarák a topinek összeállítást, vagyis a Tatár bifszteket
pirítóssal. Jó néhány étel neve előtt szerepelhet a bűvös
domáci szó, amely a házit jelenti, az eredetiséget, az otthon
megszokott ízeket. Nagyjából ennek a kategóriának felelnek meg
azok az ételek is az étlapokon, amelyeket Něco k pivu elnevezéssel
illetnek. Ezeket ajánlják sörkorcsolyaként, szó szerint valami
sörhöz.
D'ábelská topinka |
A meleg előételek lehetnek sósak
vagy édesek, könnyűek, de akár kiadósak is. Alapanyagaik
különféle húsok, tojások, zöldségek, tészták. A vaječná
omeleta se sýrem tojásos omlettet takar ráolvasztott sajttal.
A pečená šunka s vejci a ham and eggs cseh elnevezése. A
meleg sajtok között találhatjuk a Smažený kozí sýr se
zeleninou elnevezésű fogást, amely sült kecske sajtot takar
különféle zöldségekkel, vagy például a grilovaný hermelín
s brusinkami, ledový salát grillezett camembert sajt áfonyával
és salátával. A ďábelská topinka kolbászos,
paradicsomos, chili paprikás meleg szendvics. A zöldségek közül
találkozhatunk burgonyás és gombás ételekkel is.
Lívanečky |
Népszerűek ebben a kategóriában
bramboráčky-k, vagyis a krumplis palacsinták vagy lángosok.
A tészták között lehet sós vagy édes palačinky,
biztosan rájöttek, hogy ez a palacsintát takarja, vagy az ország
szerte népszerű lívanečky, az amerikai palacsintához
hasonló, de attól apróbb termetű, nem túl édes tészta
korongok, ízlés szerint tejszínhabbal, áfonya lekvárral
díszítve.
Reméljük, cikkünket ebédidő előtt
sikerült olvasniuk, és kedvet tudtunk csinálni egy könnyű és
finom előétel elfogyasztásához.
Dobrou hut'!
Tlačenka! Holnap megyek a henteshez disznósajtért!
VálaszTörlés