A fővárosban élők sokszor
hajlamosak arra, hogy azt feltételezzék, minden új és jó csak
Budapesten történhet meg. Nincs ez másként a cseh kisüzemi sörök
dicsőséges magyarországi bevonulásával kapcsolatban sem. Csak
kevesen tudják, hogy miközben éppen csak elkezdtek működni az új
budapesti csehes vendéglátóhelyek, addig Pécsett, a mediterrán
hangulatok városában már 2011 tavaszától kezdve nyitott ajtóval
várta a minőségi cseh sörökre és ételekre vágyó közönségét
a Bohemia Sörkonyha. Eme neves műintézmény bátran állíthatjuk,
hogy mind a mai napig Magyarország egyik leghangulatosabb
sörözője-vendéglője. Mi a Csehország nem csak Prága
írói-szerkesztői az elmúlt hét folyamán tettünk látogatást
Dél-Dunántúl eme cseh sörközpontjában, és beszélgettünk a
hely fiatal gazdájával, Hovorka Tamással.
Csehes söröző Pécs belvárosában |
A Pécs történelmi belvárosában, a
Nagy Flórián utca 11-es szám alatt álló műemlék jellegű
épületben üzemelő söröző-vendéglő tulajdonosa a Pázmány
Péter Katolikus Egyetem szlavisztikai szakán alapozva, majd
Prágában a tanulmányaiba és természetesen a söreibe elmélyedve
határozta el, hogy hazájában, honfitársainak is bemutatja, hogy
milyen is az igazán finom cseh sör, és milyen is egy minőségi,
csehes vendéglátás. Családi összefogással, immár csaknem 4 éve
sikerült is a vállalkozásokat nem éppen támogató magyar
viszonyok közepette megnyitniuk, és azóta a Bohemia Sörkonyha a
város egyik „muszáj felkeresni” típusú vendéglátóhelyévé
nőtte ki magát.
A Hovorka testvérpár akcióban |
A népszerűség persze egyáltalán
nem csupán a cseh sörnek köszönhető, jóval inkább a gondos
előzetes tervezésnek, majd az azt követő folyamatos megújulást
kereső munkának. A sör és ételválaszték egyszerre biztosít
kiszámítható stabilitást, valamint nyújt meglepetéseket az
újdonságokat keresők számára. A világos alapsör azaz a vyškovi
sörgyár 12-es Březňák söre mellett (nem összetévesztendő a
multi kézben üzemelő, kevésbé minőségi Velké Březno-i
Březňák sörgyárral), a többnyire a Lobkowitz sörgyár csoport
sörei, most éppen Černá Hora sörgyárának nedűi kóstolhatóak.
Az alap szortiment mellett az ötödik csapon pedig mindig
újabb-újabb finomságnak (pl. Vysoký Chlumec, Ježek stb.)
örülhetnek a törzsvendégek. De a Bohemia Sörkonyha csapjaira már
eljutottak Csehország első kisüzemi sörfőzdéje, az 1992 óta
töretlen sikerrel működő Chýně-i Pivovarský Dvůr kiváló
termékei is.
Csapolt sörök |
Az ételválaszték remek, a minősége
a sörhöz hasonlóan kitűnő, a leglényegesebb alkotó részei
egyenesen Csehországból származnak, ezzel is garantálva az
autentikus élményt. Pacalleves, knédli, csülök, cseh gulyás,
minden ami a cseh gasztronómia alapkövét jelenti, megtalálható
valamilyen formájában. Talán sokak meglepetésére, de a Bohemia
Sörkonyha nem csak a csehes ételek terén viszi el a helyi gasztro
pálmát, de a trendi street food vonalon, jelesül az egyedi
hamburgerek terén is ott vannak a szeren. Nem véletlen, hogy rövid
idő alatt jó pár cikkre sikerült bukkannunk, amelyek egyikében
sem spóroltak a burger rajongók a dicsérő szavakkal. Mi
éppenséggel nem vagyunk nagy hamburger „fanok”, de amilyen
gusztusos látványt nyújtott a Prágai sültsonkás Burger, nos
majdnem kedvet is kaptunk hozzá. Az étel és ital árak nem
alacsonyak, de ár-érték arányban elfogadhatóak.
Néhány az üveges választékból |
A Sörkonyha a munka központú hétfői
és keddi napokon csak délután 5 órától van nyitva, de a hét
többi napján már déltől, egészen az utolsó lelkesedésig
fogadja éhes-szomjas vendégeit. A szabad levegőre vágyók vagy
éppen a dohányzás rabjai tavasztól – őszig egy méretes, saját
belső kerthelyiségben is kortyolhatják söreiket. Figyelem!
Csütörtöktől, szombat estig feltétlen ajánlott előzetesen
asztalt foglalni, mert különben csak a szívünk sajdul, a gyomrunk
kordul, és szomorkásan kell keresnünk egy jóval csekélyebb
kulináris és sörös élményt nyújtó helyi egységet.
Hangulatkép egy átlagos kétköznapon |
A Sörkonyha gazdái azonban megfelelő
pályázati lehetőség esetén, az épület bővítésével. modernizálásával ezt a
sajnálatos helyzetet is szeretnék megoldani. Mi, velük együtt
szurkolunk, hogy a jövőben még több ember részesülhessen a
kulturált csehes sörözés – vendéglátás pécsi élményében.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése