Mostani
cikkünket az ismét beköszöntött „esküvői szezon” és egy,
a brnoi utazás kiállításon a Kelet-Morva vagyis Zlíni régió
standján kínált finom esküvői sütemény ihlette. Ahogy nálunk,
úgy Csehországban is jellemző, hogy egyre kisebb számban és
főként egyre szűkebben ünneplő közönség körében zajlanak az
esküvők. A régi szokásokat újak váltják fel, és meglehet,
hogy a boldogító igen kimondására már limuzin szállítja az
ifjú párt valamelyik csodás cseh kastély kertjébe, De azért
szerencsére van még olyan szokás, ami ellenáll a modern időknek,
és nem változik. Ilyen az esküvői sütemény, egészen pontosan
ez a kelt tésztából készült, túróval töltött és lekvárral
ízesített fenséges csemege, a Svatební koláčky
is.
Svatební koláčky |
Hagyományosan az esküvői kalács készítésében a menyasszony nem vehetett részt, mert akkor a babona szerint boldogtalan házasság és szomorú gyerekek vártak rá. Persze manapság ezzel az ómennel már nem foglalkoznak ilyen hangsúlyosan a menyasszonyok. Az ünnepi kalácskákat anno a vendégek meghívásakor adták ajándékba, és azoknak is ezzel az ajándékkal kedveskedtek akiket helyhiány miatt vagy egyéb okokból kifolyólag nem tudtak meghívni az esküvőre. Többek között ezzel kínálták az esküvői menetet figyelő járókelőket, illetve a falu népét is. Sajnos a tradíciónak ez a része már csak alig él, pedig mind a sütemény mind a lelkesen kíváncsi vendégek is megérdemelnék.
Hej de...lakodalom van a mi utcánkban... |
Ahogy
azt szinte minden gasztronómiai cikkünkben leírjuk, az azonos
hagyományok / ünnepek kapcsán tájegységenként eltérő sütemények
készülnek Csehországban, de nézzük melyek is ezek? A morva
kaláccsal azonos szerepet
tölt be a Chod-i
kalács (chodský koláč) és a hozzá nagyon hasonló havasalföldi
Frgály is. Az előbbiről egy korábbi cikkünkben már részletesen
írtunk. Az említett süteményeknek az összetétele és az
elkészítési módja szinte azonos, csak a formájuk és a díszítési
módjuk tér el egymástól.
Ezeket
a süteményeket nem csak esküvőkre, hanem sok más családi és
városi ünnepre is elkészítik, de otthoni fogyasztásra is
bármikor ajánljuk. Most pedig következzen a Svatební koláčky
receptje.
Hozzávalók:
Tészta:
1
kg liszt
0,5
l tej
6
tojássárgája
1
kocka élesztő
2
vaníliás cukor
2
evőkanál cukor
2
evőkanál rum
kevés
só
6
evőkanál olvasztott zsír vagy olaj
Töltelék:
50
dkg túró, 2 tojás sárgája, 10 dkg cukor, csipetnyi só, reszelt
citromhéj ízlés szerint
Díszítés
és tészta morzsa:
30
dkg sütés álló lekvár (lehet szilva vagy áfonya), 15 dkg liszt,
10 dkg vaj, 8 dkg cukor, 1 vaníliás cukor
Elkészítés:
A
tésztához való lisztet szitáljuk bele egy nagyobb edénybe, és
tegyük félre. Az élesztőt morzsoljuk bele 2 dl langyos tejbe, és
kevés cukrot hozzáadva futtassuk fel, vagyis hagyjuk a letakart
edényben feljönni. Ha ez bekövetkezett, a liszthez adjuk hozzá a
tojássárgákat, az élesztős tejet és a maradék tejet is (amely
szintén jó ha kicsit langyos), valamint a zsiradékot, a kevés
sót, a kétféle cukrot és a rumot. Az egészet keverjük össze
kézzel egészen addig, amíg egy homogén tésztát kapunk. Amikor a
tészta kezd összeállni, laza, alulról felfelé irányuló
mozdulatokkal keverjük, hogy minél több levegő jusson a tésztánk
belsejébe. Ne lepődjünk meg, akkor jó a tésztánk, ha kicsit
lágyabb. Ha ezzel készen vagyunk, szórjunk a tésztára egy kevés
lisztet, és gondosan betakarva tegyük langyos helyre, így hagyjuk
kelni 1 órán keresztül.
Mazsola is kerülhet a túróba |
Amíg
a tészta kel, készítsük el a morzsát a díszítéshez. Olvasszuk
fel a vajat (ne forraljuk fel!) és adjuk a liszt és a kétféle
cukor keverékéhez. Robotgéppel (persze csak ha van) keverjük
össze. Az eredmény egy morzsás tészta lesz, amelyet a
felhasználásig tartsunk hűtőszekrényben. A másik művelet a
töltelék elkészítése lesz. A túrót törjük apróra, adjuk
hozzá a tojássárgákat és keverjük simára, majd ízesítsük
reszelt citromhéjjal.
Lekvárt a tetejére |
A
kelesztés után a tésztát egy lisztezett deszkán nyújtsuk ki kb.
1 cm vastagságúra és vágjuk fel 4x4 cm méretű négyzetekre.
Kicsit lisztezzük meg a négyzetek tetejét és helyezzük rá a
túró halmokat. Ez után egy fontos művelet következik! A
négyzeteket zárjuk össze úgy, hogy a tészta darabok sarkait
összefogjuk és gondosan egymáshoz tapasztjuk. Ezt követően a
kalácskákat a „forrasztással” lefelé helyezzük el közel
egymáshoz egy közepesen olajozott vagy sütőpapírral bélelt
nagyobb méretű lapos tepsibe. Ezt követően takarjuk le a tepsit,
és hagyjuk kb. 5-10 percet kelni még a tésztát. Ha
ez megvan, a kalácsok közepébe nyomjunk egy kicsi mélyedést a
hüvelyk ujjunkkal, és ebbe helyezzük bele a lekvárt. A tepsi
tartalmát kenjük be a felvert tojással, majd szórjuk meg a
tésztamorzsával. A süteményt tegyük előmelegített sütőbe és
180 °C-on süssük aranybarnára.
Vegyék, vigyék, egyék a kalácsot! |
Ezt
a kiváló süteményt akár azonnal is kínálhatjuk a vendégeknek,
és jöhet az ünneplés!
Jó
étvágyat kívánunk!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése