A
csehországi sörfőzdékről szóló sorozatunkon belül, - kép a
képben jelleggel - egy másik minisorozatot indítunk, amelynek
célja a Bohémiában és Morvaföldön évről évre gyarapodó
számú kisüzemi sörfőzdék, közkeletű cseh néven minipivovarok
rövid bemutatása. Miután ezek száma igen nagy, a kettőszázat is
jócskán meghaladja, így a velük való ismerkedést több
részletben, csehországi kerületenként (megyék) tesszük.
De mielőtt belefognánk az első körültekintésbe kezdjük a kisüzemiség meghatározásával. Nos igazán pontos meghatározás hiányában mi úgy véljük, hogy egy sörfőzde akkor nevezhető kicsinek, ha az évente előállított finom nedű mennyisége nem haladja meg a 10 ezer hektolitert. Az évi 5-10 ezer hektoliter már bőven elegendő mennyiség ahhoz, hogy a főzdének helyet adó városka lakosai szomjan ne maradjanak, a turisták is jót kortyolhassanak, és akár még az ország más tájaira is jusson belőle, de csak úgy kóstolóba. Ahhoz viszont csekély mennyiség, hogy a sörök a szupermarketek polcaira kerüljenek, vagy nagyobb mértékben exportáljanak belőle. A listáinkban persze szerepelnek olyan mikroüzemek is, ahol a nálunk kissé elcsépelten és sokszor falsul használt kézműves szóval jellemezhető, valóban kis mennyiségű sörök készülnek. Nos, kezdjük el a kisüzemi sörfőzdék számbavételét elsőként Dél-Csehországban.
Csehország déli kerületében jelenleg húsz sörfőzde ismeretes. Ezek közül a nagyobb sörgyárakkal (Budějovický Budvar alias Budweiser, strakonicei városi sörfőzde, azaz a Dudák, a protivíni Platan, a třeboňi Regent, a krumlovi Eggenberg, illetve a budějovicei Samson) most természetesen nem foglalkozunk, párról már amúgy is hosszabban értekeztünk a Csehország, nem csak Prága virtuális lapjain. Annyit azért megjegyeznénk (ez itt a reklám helye), hogy a Dudák sörgyár üveges termékei megrendelhetőek a Pivotéka Sörmarketing - Sörügynökségtől (www.pivoteka.blogspot.hu)!
Ugyancsak írtunk már a Cesky Krumlov közvetlen közelében található Glokner (1) sörfőzdéről, valamint a dražiči Lipanról (2) (lásd korábbi cikkeket), így őket most csak épphogy megemlítenénk. Azonban rajtuk kívül még további 12, általunk még nem emlegetett sörös alkotóműhely is működik, kisebb-nagyobb intenzitással.
a dražiči Lipan |
Kevesen
tudják, hogy České Budějovice, mint neves sörközpont az elmúlt
két évben két további sörfőzdével bővült. A korábbit
2012-ben alapították a város külterületéhez tartozó Nové
Dvory településrészen Kněžínek,
az Első česke budějovicei mini sörfőzde (3) néven. Maga a
sörfőzés itt egy wellness centrum, étterem, szálláshely,
kongresszusi központ működtetése mellé társult, csak, hogy
teljes körű legyen a vendégek minőségi kiszolgálása. A
szortiment négyféle sörből áll, amelyek között megtalálhatjuk
a 11-es világos ležákot
és félbarnát, valamint az erősebb, testesebb 13-as félbarnát és
barnát. A másik budějovicei kis családi sörfőzdét pedig a
tavalyi év során hozták létre Beeranek
(Báárány) (4) néven. A 11-es világos, és félbarna mellé, 13-as
speciált is előállítanak a sörivó nagy örömére.
A báárány és a Kněžínek |
Míg
a fenti két mini talán még ismeretlenebb a számunkra, de az idén
már nyolcadik születésnapját ünneplő kis sörfőzde, a vyšší
brodi Jakubról (5) már sokan sokfélét tudnának mesélni a
Lipnói-tavat látogató szomjas honfitársaink. Jiri Fojtl mester
jelenleg kétféle sört készít a 12-es, erősen keserű világost
és a csokoládés malátás 14-es barnát.
Žumberk - no ez igazán kézműves! |
A
Dél-Csehországi Kerület keleti határán fekszik Popelín
városka, ahol a környék legújabb főzdéje (7) nyílt az idei
évben. Sajnos saját tapasztalataink még nincsenek a termékükkel
kapcsolatosan. A választékuk kétféle világosból (výčepní
és
ležák)
valamint egy speciális félbarnából áll, amelyet a repülőgép
modellekért is lelkesedő tulajdonos készít igen kis mennyiségben.
A
pompázatos Jindřichův Hradecben sokáig nem készítettek
seritalt, de a város láthatólag nem akart hosszabb távon
lemaradni a társaitól, így a tavalyi év során mindjárt két kis
sörfőzde is megnyitotta a kapuit. Az egyik a Fekete Sas Grand
Hotelben (8), mintegy mellékszolgáltatásként nyílt meg, és
Salamon, Victorin és Vajgar márkanév alatt készítenek 11-12-es
söröket. A másik az igen hangzatos Pivovárek pánů z Růže
(9), azaz hevenyészett fordításban a Rózsák Urainak Sörfőzdéje
címet viseli, utalva Dél-Csehország egykori uraira, a címerükben
ötszirmú rózsát hordozó Rosenberg családra. Sajnos magáról a
sörről sokat nem tudunk azon kívül, hogy Jindřich névre
keresztelték.
Feketes sas |
A
tizedik dél-cseh minipivovar ugyancsak a tavalyi év szülötte.
Chotovinyben
egy Mayzus Breweries Company (10) elnevezésű cég keretében Petr
Adámek sörfőző mester alkotja meg műveit szám szerint hármat,
egy könnyed tavaszit, egy erősebb bécsi lágert és egy köztes
világos
ležákot.
A sörfőzőmester munkában |
Dél-Csehország
nyugati fertályán további három remek kisüzemi sörfőzdére
bukkanhatunk. Közülük az „legrégebbi” a már negyedik éve
üzemelő vimperki Šumavský pivovar (11). Az itt főzött
sörök (igen sok félével próbálkoznak, amelyek közül a
személyes kedvencünk a 13-as barna) kiválóak, de vigyázat! Ha
valaki üvegben szeretne egy kis kóstolót hazavinni az a
göngyölegért majdnem annyit kell, hogy fizessen, mint a magáért
a beltartalomért. Így inkább helyben részegedjünk le, persze
csak miután megtekintettük a várat, és megkóstoltuk a főtér
kicsiny cukrászdájában kiváló ostyát készítő idős magyar
cukrász finomságait.
Šumavský pivovar |
2011-ben
egy pici falu, Kvilda (12) vállalkozó szellemű pékmestere
fogott a sörkészítésbe, de sajnos erről a vállalkozásáról,
és magáról a sörről mi nem sokat tudunk. Ugyancsak kevés az
információnk a tavalyi év szülöttjéről a Volary (13)
városkában álló Hotel Bobík saját főzdéjéről és az ott
főzött nedűkről. Ha bárki bármit is tud róluk, kérjük
jelezze!
Zárásul
emlékezzünk meg egy igen kiváló és jól ismert sörfőzdéről,
amely ha nem is évszázados múlttal bír, de már nem is ma
született bárány. Ez a Zvíkovi Pivovarský dvůr (14),
ahova igen sok külföldi, köztük számos magyar is elzarándokol.
A varázslatos várkastély megtekintése mellett mi is lehetne
csehesebb program, mint a helyi rendkívül színvonalas
sörfőzde-étterem megtekintése és az itt főzött Zlatá labuť,
magyarul Arany Hattyú nevet viselő sokféle kiváló sör
megízlelése.
Arany Hattyú |
Ezzel
befejezzük sorozaton belüli sorozatunk első részét, remélve,
hogy kellő kedvet hoztunk mindenkinek egy jó kis nyári sörtúrához!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése