Itt
a tavasz és a böjtölés ideje, ezért arra a nem egyszerű
feladatra vállalkoztunk, hogy a hírhedten húsközpontú cseh
konyha remekei között találjunk egy olyan hagyományos ételt,
amely húsmentessége ellenére is finom és eléggé tápláló
lehet. A feladat nem bizonyult túl egyszerűnek, de végül
rátaláltunk egy kölesből készült gyümölcsös lepényre,
amelyet egész Csehország szerte ismernek és készítenek a
háziasszonyok. A recepteket böngészve megismertük a
tájegységeknek megfelelő eredeti, „staročeský”
változatokat, a Třeboň
környéki áfonyás vagy az
Óriás-hegység vidékén készített szilvás Jáhelníket.
Jáhelník, a köles torta |
Érdemes
a kölessel egy kicsit részletesebben is foglalkoznunk, hiszen egy
nagyon sokoldalú és egészséges, hagyományos alapanyag, amelynek
felhasználása manapság a reneszánszát éli. A köles az
emberiség 7 fő gabonanövényei közé tartozik, keletről
„érkezett” a Kárpát-medencébe és egész Európában igen
népszerűvé vált. A mai Csehország területén (Mohelnice, Bylany
és Blahutovice) már időszámításunk előtt 7400-7000 környékéről
is találtak a termesztésére utaló bizonyítékokat. A késő
középkorban és a kora újkorban a legnépszerűbb és
legelterjedtebb gabonanövény volt a régióban. Elődeink
elsősorban kása jellegű ételeket készítettek belőle. Gyorsan
elkészíthető, vízben és tejben főzhető, sokféleképpen
ízesíthető és hidegen is fogyasztható, valószínűleg mindezen
jellemzői miatt használták előszeretettel. A kukorica
megjelenésével sajnos fokozatosan veszített a népszerűségéből
olyannyira, hogy a termesztése a 19. sz. második felétől
Európában jóformán megszűnt, a használata pedig szinte teljesen
feledésbe merült. De csak szinte, mert Csehországban az ünnepi
alkalmak ételeként fennmaradt a köles, amelyből főleg karácsonyi
fogásokat készítettek. Sós és édes változatai is népszerűek
voltak.
Panicum miliaceum L. azaz a termesztett köles |
Bevezetőnk
után következzen a lényeg, a Jáhelník, azaz a gyümölcsös
köles sütemény. Egyszerű elkészíthetősége miatt kezdő
háziasszonyok vagy kísérletező férfiak is hozzáláthatnak az
elkészítéséhez.
Hozzávalók:
250
g köles
130 g szárított gyümölcs (mazsola, áfonya vagy aszalt szilva)
100 g cukor (mi barna cukrot használtunk)
1 nagy alma
25 g vaj
2 tojás
130 g szárított gyümölcs (mazsola, áfonya vagy aszalt szilva)
100 g cukor (mi barna cukrot használtunk)
1 nagy alma
25 g vaj
2 tojás
Elkészítése:
A
kölest nagyon alaposan mossuk meg, hogy ne legyen keserű az íze.
Tegyük egy nagyobb edénybe, és bőségesen öntsük fel vízzel.
Jól mossuk át kézzel, majd sűrű szűrőbe téve öntsük le róla
a vizet. Ezt a műveletet ismételjük meg még egyszer, majd
szűrőben lévő kölest öblítsük le hideg vízzel. Ezt követően
tegyük egy lábosba, és öntsük fel vízzel 1:3 arányban, vagyis
a köleshez képest háromszoros mennyiségű vízzel. Főzzük fedő
alatt kb. 15 percig, közben keverjük meg párszor és ellenőrizzük,
hogy elég-e a víz mennyisége. Ügyeljünk rá, hogy ne főzzük
túl puhára a köles szemeket, mert akkor massza jellegűvé válik.
A
megfőtt köleshez adjuk hozzá a cukrot, a vajat és a mazsolát.
Hagyjuk az egészet langyosra hűlni. Közben a 2 tojás sárgáját
keverjük habosra, a tojásfehérjéket pedig kis sóval verjük
kemény habbá. Óvatosan keverjük bele mindkettőt a langyosra hűlt
kölesbe.
Egy
22 cm átmérőjű tortaformát kenjünk ki vajjal, és a köles
felét öntsük bele. Terítsük rá a meghámozott - lereszelt almát
és a szárított áfonyát. Az aszalt gyümölcsöket pikánsabbá
tehetjük, ha a felhasználás előtt kb. 1 órára egy kis rumos
teába áztatjuk. Ezekre öntsük a köles másik felét és simítsuk
egyenletesre a tortánk tetejét. Meghinthetjük szeletelt
mandulával, amely finom pörkölt ízt kap a sütés közben.
Előmelegített sütőben, közepes lángon 30-45 percig süssük.
Melegen tálaljuk. Aki extra ízesítésre vágyik, lekvárral vagy
mézzel is ízesítheti még.
Ez
a desszert egészséges, laktató és könnyen emészthető. Hidegen
és melegen egyaránt fogyasztható, és nagy erénye, hogy ki-ki az
ízlése szerint alakíthatja a hozzávalókat. Így tehetünk bele
almát, aszalt vagy kompót szilvát, áfonyát, mazsolát, diót,
fahéjat, de akár még csokoládét is, a cukor helyett
használhatunk mézet is.
Még
egy kis „nem mesterséges” adalék, hogy a köles „szuper
egészséges” táplálék, teljes értékű gabona, vitaminokban
(E, B1, B3) és ásványi anyagokban (vas, foszfor, mangán, cink,
jód, magnézium, kovasav) gazdag, ezeken túl igen nagy előnye,
hogy nem tartalmaz glutént. Támogatja az anyagcserét, az
édesítésre ügyelve diétázóknak, cukorbetegeknek, gyomor
problémákkal küzdőknek is kiváló.
Reméljük,
hogy a húsos fogások kedvelőinek sem okoztunk csalódást.
Jó
étvágyat kívánunk mindenkinek! Dobrou chut'!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése