Krumplis ételek szakácskönyve |
A most bemutatni kívánt fogásunk a dél-csehországi Tábor városának környékéről származik, garantáltan kiadós és finom. Azért is tetszett meg nekünk annyira, mert szinte kizárólag csak burgonyából készül.
A recept alapja és a Sumplat elnevezés Vaclav Malovický Švejk Útleíró Szakácskönyvéből származik, de maga az elkészítési mód (feltétek) kisebb-nagyobb módosításon esett át.
Hozzávalók:
Tészta:
10 db közepes méretű burgonya, kb. ¼ kg féldurva vagyis
rétesliszt (a fele lehet finomliszt is), 1 tojás, só, kevés zsír
vagy olaj a sütéshez.
Feltétek
ízlés szerint: barack és/vagy áfonya dzsem vagy lekvár,
sós-fűszeres tejföl, paradicsom szósz
Alapanyagok és feltétek |
Elkészítés menete:
A
burgonyákat sós vízben a héjával együtt főzzük meg. Kis hűtés
után távolítsuk el a héját, és még melegen reszeljük le egy
nagyobb lyukú reszelőn. Adjuk hozzá a tojást, ízlés szerinti
sót, valamint a lisztet. Keverjük össze alaposan, és gyúrjuk
homogén tésztává. Akár azonnal, minden várakozás nélkül
formázhatunk belőle lepényeket. Készíthetjük gyúródeszkán,
ekkor sodrófával kb. 1-1,5 cm vastagra nyújtsuk ki a tésztát, a
lepényeket egy nagyobb méretű szaggatóval vagy pohárral metsszük
ki belőle. Mindezt kézzel is csinálhatjuk, ez kicsit hosszabb
ideig tart, és kevésbé lesznek egyformák a lepényeink.
Gyúrás és formálás |
Serpenyőben
melegítsünk egy kis olajat vagy zsírt (elég ha bővebb olajjal
megkenjük a serpenyő alját), és felmelegítés után tegyük bele
a lepényeket. Addig süssük közepes lángon, amíg szép barnák
lesznek. Vigyázat, a megfelelő szín elérése után hamar
„odakap”, ha nem vagyunk résen. Nekünk kicsit vastagabbra
sikerültek a lepényeink, így az egyik felét fedő alatt sütöttük.
Már kész is! |
Ha
elkészült, melegen tálaljuk. Nagyon finom édes hozzávalókkal,
lekvárokkal vagy akár cukrozott gyümölcsökkel is, de aki nem
szereti annyira az édeset vagy nem akar nagyon „bűnözni”,
akkor ízlés szerint fűszerezett tejföllel vagy éppen fűszeres,
párolt friss paradicsommal (mint a pizza szósz) is fogyaszthatja.
Mi a próbálkozások során véletlenül felfedeztük, hogy a
paradicsomos-áfonyás változat igazán pikáns és ízletes falat.
Ezekkel a feltétekkel a klasszikus receptet kicsit aktualizáltuk a
mai konyha igényeire. Ha esetleg nem fogynának el egyszerre a
lepények, később fel is melegíthetjük, az ízük továbbra is
kiváló lesz.
Jó
étvágyat kívánunk a Sumplathoz!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése