Jó
pár évvel ezelőtt, Dél-Csehország felfedezése során Vimperkfőterén parkoltuk le a kocsinkat. Páromnál éppen jelentkezett a
megszokott koffein-éhség, ezért gyorsan körülnéztünk, hogy hol
is vehetnénk a Magyarországon megszokott kávéhoz legalább egy
kicsit hasonlító fekete nedűt. Ez bizony - ahogyan azt már
többször is írtuk - Csehországban nem is olyan egyszerű feladat,
hiszen a török, algír, hosszú lére eresztett egyéb
kávéféleségek mellett csak elvétve lehet igazi, erőtől duzzadó
presszó kávéhoz jutni. A vimperki főtér alacsonyabban fekvő
részénél járva, a harangtoronytól nem messze egy kis cukrászda
ajtaját pillantottuk meg. A remény hal meg utoljára, próbáljuk
meg – gondoltuk.
Hívogató bejárat |
A
méretében nem túl nagy, de annál hangulatosabb üzlet hétköznap,
kora délután lévén éppen üres volt. Letelepedtünk, és
böngészni kezdtük a választékot, majd egy egy fehér köpenyes,
ősz szakállas, idős úriembernek elsoroltuk kívánságunkat. A
párom kitörő örömmel bécsi kávét rendelt, én pedig, a hűvös
időjárás miatt kedvet kaptam egy forró csokoládéhoz. Jól
tettem, nagyon is, mert életem egyik legfinomabb forró csokiját
hozta ki az idős úr.
Cukrárna u Supa |
Miközben
élvezettel kanalazgattam (igen, a forró csokit kanalazni kell, nem
iszogatni!) a hófehér tejszínhabbal takart finomságot, és a
párom is élvezettel kortyolta a kiváló kávéját halkan
beszélgettünk, természetesen magyarul. A minket kiszolgáló
„bácsi” időnként meg-megjelent a közelünkben, tett-vett
körülöttünk. Amikor kértem a számlát akkor ért minket az
igazán nagy meglepetés. A bácsi ugyanis nem csehül, hanem ékes
magyarsággal közölte velünk a fizetendő összeget. Nos, sok
mindenre számítottunk de erre, itt Vimperkben nem. Pillanatnyi
álmélkodást követően természetesen rögtön szóba elegyedtünk
vele.
Forró csoki, ostyacsővel |
A
jó fél órás beszélgetés során egy igazán érdekes
élettörténet bontakozott ki előttünk. A cukrászda társ
tulajdonosa (a feleségével együtt vezeti) Rudolf Kozár, azaz
Kozár Rudolf Magyarországon, pontosabban a mai Felföldön,
Királyhelmec városában született, sok-sok évvel ezelőtt. A
pontos idejét tiszteletből fedje jótékony homály. Szüleit a
második világháború során elveszítette, majd rokonai nevelték
fel a frissen megalakult Csehszlovákiában. Jóllehet csak alig
beszélt csehül vagy szlovákul, de mégis jelentkezett a Hradec
Králové-i Egyetem matematika-fizika szakára. Az egyetem vezetői
is kissé szkeptikusan álltak Kozár felvételijéhez, de a végén
csak meggyőzte őket arról, hogy a nyelvet is meg tudja tanulni a
tantárgyak mellett. Meg is adták neki a lehetőséget,
beiratkozhatott, és mivel az oktatott tantárgyak kevésbé
igényelték a nyelvtudást, minthogyha történelem szakra
jelentkezett volna, így a normál tanulmányokra egy évet ráhúzva
ugyan, de sikeresen elvégezte a tanár szakot.
Kozár Rudolf |
Tanárkodása
során ismerkedett meg cseh feleségével, Ivanával, akivel a hölgy
szülőhelyén, az Óriás-hegység lábánál, Hořice
v Podkrkonoší
városkában telepedett le, és dolgozott évtizedeken át. Talán
maga sem sejtve, hogy nyugdíjas korára milyen más pályamódosításba
kezd. 1988-ban, amikor közeledtek a nyugdíjas évek a felesége
unszolására elköltöztek a ország északi részéről délre, a
Šumava-hegység
lábához. Vimperk városát választották, ahol Kozár úr eleinte
villanyszereléssel szerzett egy kis nyugdíj kiegészítő
jövedelmet, de hamarosan az igazán hiperaktív ex-tanár ember a
feleségével együtt gondolt egyet. Megnyitották a Cukrárnou
U Supa
nevet viselő cukrászda-kávézó-fagylaltozójukat, ahol a
Csehországban oly népszerű ostyatekercset a Trubička-t
kezdték el készíteni és árusítani. A saját készítésű, mai
közkeletű szóval kézműves ostya receptje, és az ősrégi
ostyasütő a felesége nagyapjától, egy bizonyos Františka Frejta
nevű úrtól származott, aki még a második világháború előtt
saját ostyagyárral rendelkezett, sőt az államosítás után is a
gyár igazgatója maradt. A hagyományos vastagabb ostyacső mellett
még anno ő kezdett el vékonyabb csövet tekerni, amelynek a végét
igény szerint csokiba mártják, és tejszínnel töltik.
Ostya választék |
Talán
nem is az volt a legmeglepőbb amit mesélt nekünk az ősz hajú
Kozár mester, hanem ahogyan mondta. Lassan, de valóban irigylésre
méltó módon szépen megválogatott, tiszta magyar szóval, amelybe
csak egyszer-egyszer keveredett cseh kifejezés. Amikor kérdeztük,
hogy miként is sikerült ennyire megőriznie a nyelvet, egy olyan
idegen nyelvi közegben ahol nem volt módja az anyanyelv gyakorlásra
csak azt felelte: "Mindvégig magyarul beszélgettem magammal".
Remélem
hamarosan sikerül ismét eljutnunk a vimperki cukrászdába, és
újból megkóstolnunk a finom csokoládét, elropogtatva mellé egy
csokiba mártott, tejszínnel töltött ostyacsövecskét. Persze
csak ha Ábrahám is úgy akarja, ahogy azt Kozár Rudolf mondaná.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése