Cikkünk 2013-as megjelenése óta a Balkán Sörfőzde bezárta kapuit, így immáron ez csupán egy kis visszaemlékezés erre a remek sörműhelyre.
Dél-Morvaországban, a szlovák határ közelében fekszik Uherský Brod (más néven Magyarrév – Magyargázló) városa, amely igazán gazdag történelmi múlttal bír. A gyönyörű templomok, a közeli Nivnice faluban született világhíres morva pedagógus, Jan Amos Komenský tiszteletére berendezett Múzeum, a szép főtér, és kastély valamint más pompás műemlékek megtekintése mellett érdemes egy kis időt szánnunk a helyi sörfőzdék felkeresésére, az általuk készített folyékony kenyér megkóstolására is.
Dél-Morvaországban, a szlovák határ közelében fekszik Uherský Brod (más néven Magyarrév – Magyargázló) városa, amely igazán gazdag történelmi múlttal bír. A gyönyörű templomok, a közeli Nivnice faluban született világhíres morva pedagógus, Jan Amos Komenský tiszteletére berendezett Múzeum, a szép főtér, és kastély valamint más pompás műemlékek megtekintése mellett érdemes egy kis időt szánnunk a helyi sörfőzdék felkeresésére, az általuk készített folyékony kenyér megkóstolására is.
A
városka napjainkban két sörfőzdével is büszkélkedhet, amelyek
közül a nagyobb a város nevét viselő, és regionális
viszonylatban gyártó sörgyár (Uherský Brod, más néven
Janáček). Most azonban a bátyuska kistestvérét keressük fel, a
Balkán nevet viselő sörfőzdét a Na dlouhých 218 helyrajzi szám
alatt. A sörfőzdét igen könnyen fellelhetjük, hiszen csak
követnünk kell nyugat felé a már említett Komensky Múzeum
mellett húzódó középkori városfalat. Ahol a fal véget ér ott
áll a városi park szélén a jelenlegi sörfőzde-söröző
nagyobbacska épülete. A ház melletti kis mélyedésben egy 80 fős
sörkertet alakítottak ki.
A Balkán nem túl feltűnő bejárata |
Május
elseje van, a városka apraja nagyja a közeli sportpályán a helyi
fiatalokból álló hard rock csapat koncertjét hallgatja a korán
érkezett melegben. Fogy a kolbász, folyik a sör, számos csapról
töltik újra és újra a korsókat. De hiába a helyi esemény
vonzása, a közeli Balkán kerthelyisége is tele éhes-szomjas,
kikapcsolódásra vágyó emberekkel, főként törzsvendégekkel.
Egész családok ülnek az asztalok mellett jóízűen falatozva,
ételeiket gyönyörűen habzó seritallal leöblítve. Mi, mint
alkalmi, de remélhetőleg nem csupán egyszeri látogatók azonban
egyenest az épületbe sietünk, hogy belülről is megismerkedjünk
a Balkánnal. A sörfőzdében ugyanis egy 130 férőhelyes étterem
működik, külön teremmel. A bejáratnál enyhén szólva sincs
valami harsány felirat, csak két Kofolás tábla. Kicsit félszegen
lépünk be, de félelemre semmi ok.
Balkán, családi sörfőzde |
A
hely hangulat visszafogottan kellemes, a pincérek kedvesek, az
ételválaszték inkább nemzetközi jellegű, mint csehes. A sör
viszont kiváló, egyszerre magán hordozza a lager sörök édeskés
alapízét, és a pilzeni típusú sörök finom keserű aromáját.
Élő bizonyítéka annak, hogy egy jó sör elkészítéséhez nem
feltétlenül kell egy sörfőzdének évszázados múltra
visszatekintenie.
Szolid belső |
A
Balkán ugyanis jóval a cseh rendszerváltást követően, 1998
augusztusában kezdte meg működését, és az elmúlt 15 év során
megmaradt a helyi minisörfőzde szintjén (évi 350-400 hl
termelés). Az itt készített sör minősége alapján azonban akár
országos hírnévre is szert tehetne. Pavel Vrána, a sörfőzőmester
– tulajdonos sok-sok évet lehúzott a Janáček sörgyárban, így
nem kis tapasztalat, tudás birtokában kezdett hozzá a saját söre
megalkotásához.
A gazda csapolja a sörét |
A
családi sörfőzde szortimentje letisztult, nem túlbonyolított,
egyszerű de nagyszerű. Nincs ilyen-olyan ízesítésű (szilvás,
almás, banános, tökös, mákos), így-úgy erjesztett valami, mint
amivel sajnos többnyire a magyar kézműves sörkészítők
próbálkoznak. A sörfőzés a technológiájában a nagyobb
sörgyárakéhoz hasonló, semmi instant alkotóelemet nem
használnak. Ott tartózkodásunkkor 10-es világos és 12-es világos
élesztős sört, pontosabban Havrant (Holló) lehetett kapni, kizárólag
csapolt verzióban. A hírek szerint 11-es világos sört is szoktak
főzni, sőt évente két alkalommal erősebb, 14-es barna Zlatý
Havran, azaz Arany Holló nevet viselő sör remekművet is
készítenek. A sörfőzés folyamatát az ideérkező, szerencsés
vendégek személyesen is megtekinthetik, illetve előre egyeztetett
időpontban csoportokat is szívesen fogadnak. A szűretlen
finomságokat csak helyben csapolják, máshol nem lehet megkóstolni,
így mindenkit arra biztatunk hogy ugorjon be és ismerkedjen meg a
Balkán ízeivel.
recbeQquigo Mary Harris Crack
VálaszTörlésstutraffrili