Észak-kelet
Csehországban, a lengyel határ közvetlen közelében fekszik
Broumov városa. A település környéke elsősorban a homokkő
sziklarengetegéről híres, a város maga pedig a gyönyörű bencés
kolostoráról nevezetes. De az egykor szebb napokat is látó
Broumovban a történelme szerves részét jelentő sörgyártásáról
is érdemes megemlékeznünk.
A blog szerzőinek pár évvel ezelőtt sikerült a broumovi főtér egy kis éttermében megismerkednie a helyi Opat azaz Apát nevet viselő seritallal, amely kellemesen oltotta a nyári meleg okozta szomjúságunkat. Számos „sörszakértő” úgy véli, hogy az alap Opat sör ízvilága nem mondhatni valami extra klasszisnak, de én a magam részéről szívesen elfogadnék egy a broumovi sörgyár termékeit árusító sörözőt a közelemben.
A régi sörgyár a broumovi kolostornál |
A
broumovi sörfőzés igen távoli múltra tekint vissza. A várost a
XIII. század közepén a bencés szerzetesek alapították és
birtokolták, akik nem sokkal később, a XIV. század közepén
(egész pontosan 1348-ban) fogtak hozzá áldásos folyékony kenyér
gyártásukhoz. Az első néhány évszázadban a sör főzése a
városban, a kolostor épületében zajlott, de miután a főzde több
alkalommal is leégett, végül a bencések úgy döntöttek, hogy
ezt a tevékenységet merő elővigyázatosságból inkább
kitelepítik a városból és így semmilyen „üzemi” katasztrófa
nem veszélyezteti a gyönyörű broumovi kolostor épület-együttesét.
A sörgyár 1712 és 1714 között épült fel az új helyén, a
kolostortól 2 km északra található Olivětínben, az egykori
zárda udvarán. Olivětín ma közigazgatásilag Broumov városához
tartozik.
Az új sörgyár Olivětínben |
A
helyi sörgyártás a XIX. század végén élte a fénykorát,
olyannyira, hogy a broumovi barna sör 1890-ben Párizsban és
1898-ban Bécsben is aranyérmet is szerzett az aktuális
élelmiszer-ipari vásárokon. 1948-at követően az államosított
sörgyárban már 10-féle hosszabb-rövidebb ideig eltartható sört
kezdtek el főzni a szocialista helyi öntudat erősítése
érdekében. Kellett is a lokálpatriotizmus erősítése, hiszen a
város lakosságának 90%-át jelentő szudéta-németeket egyszer s
mindenkorra kitelepítették és Broumov csak lassan kezdett újból
benépesülni. A gyárat az elmúlt időszakban jelentősen
felújították és modernizálták. A sörhöz a vizet a saját, 38
méter mély kútról szerzik, és a legkiválóbb komlót, malátát
használják fel.
Itt születik a sör |
A
sörgyárban egy kiváló sörfőzés történeti kiállítást,
múzeumot rendeztek be, ahol megismerkedhetünk az évszázados sör
készítés régi eszközeivel. Megcsodálhatjuk a gyönyörű ódon
sörös palackokat, kézi palackozó-dugózó eszközöket, hordókat,
és megannyi más rejtélyes tárgyat. A sörgyár maga is szervez
kis sörfesztivált, de termékeivel természetesen részt vesz a
nagyobb regionális programokon is. Aki 2013-ban felkeresi a josefovi
Brutal Assault Metal Fesztivált az a zene mellé akár az
apátok sörét is fogyaszthatja. Az Opat sört amúgy főként
regionálisan valamint a határ túloldalán, Lengyelországban lehet
beszerezni. Az idelátogatók szinte természetesen sörgyár
látogatáson is részt vehetnek, megtekintvén a fő sörfőzési
lépéseket, és megkóstolván a végeredményt.
A 14 fokos barna finomság |
Homoktövis a sörben |
Az
ízesítés hullám nem állt meg az egyszerűbb, sokak által művelt
mézes, citromos, narancsos és áfonyás szinten. Az évek során
kikísérletezték és piacra dobták a borsos, babéros,
korianderes, bergamotos, gyógynövényes, vörösáfonyás,
homoktövises, juharszirupos, málnás, gyömbéres, sárgabarackos,
szilvás, cseresznyés, grapefruitos söröket. Majd Apáték
2011-ben előrukkoltak az első hallásra bizarrnak tűnő, de mégis
kiválóra sikeredett csokoládés sörükkel is. Meg kell
jegyeznünk, hogy csaknem valamennyi ízesített sör szűretlen és
pasztőrözetlen, ami azért sokat javít a minőségükön.
A gyár bejárata |
A
sörgyár jelenlegi szortimentje a már felsorolt ízesített sörökön
kívül az alábbi pasztőrözött italokból áll: Olivetinsky Opat
3,8%, 4,2%, 5,0%, 5,5%, 12% (mézes), Bitter, Karácsonyi 17%-os
különkiadás (félbarna), 3,5% (barna). Ezeken kívül még
Benediktin név alatt a bencés sörgyár alapítás 300. évfordulója
tiszteletére elkészítették a tizenkét, és tizenöt fokos
sörspecialitásukat is. A szupermarketek számára Rampuš
és Novici név alatt főznek még különféle igen olcsó, és
ennek megfelelően harmat gyenge minőségű söröket is, de ezekre
inkább ne is vesztegessük a szót.
Arra azonban mindenkit biztatunk, hogy egy élvezetes broumovi túrát követően bátran kóstoljuk meg az Apát söröket!
Arra azonban mindenkit biztatunk, hogy egy élvezetes broumovi túrát követően bátran kóstoljuk meg az Apát söröket!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése