A
sörfőzdés sorozatunk legújabb cikkében ezúttal rendhagyó módon
nem egyetlen „sörforrásról” szólunk, hanem egy csehországi
sörminősítő verseny eredményein merengünk el.
A minap az
egyik boros honlap böngészése közben az alábbi borszakértői
véleményre bukkantam: „A bor egyik legfontosabb előnye a
sörhöz képest, hogy az emberek fejében nem kötődik szezonhoz,
ugyanúgy fogyasztjuk télen és nyáron, és egyaránt tekinthető a
mindennapok és az ünnepek italának, emellett beszélgetésekre,
kellemes közérzetre, ellazult állapotra és étkezésekre
asszociálunk róla.” Ezen
sorokat olvasván rögtön erőteljes fejcsóválásba kezdtem és
ennek iránya bizony nem függőleges, hanem vízszintes volt.
Amellett, hogy minden bizonnyal komoly felmérések igazolják a
fenti megállapítást én egyáltalán nem látok ebben a
tekintetben különbséget a kulturált bor- és sörfogyasztás
között. Ha valaki csak a nyári hőségben, kizárólag szomjűzés
céljából tudja elképzelni a ser intenzívebb kortyolását, az
valószínűleg kicsiny hazánkra korábban (és egyes területeken
manapság is) jellemző igen gyenge sörválasztékon
szocializálódhatott, azaz gőze sincs arról, hogy hányféle sör
készül akárcsak Csehországban, mennyi különböző ízvilágot
tudnak tükrözni a változatos, zömmel komló alapú sörcsodák. A
sörfogyasztás egyáltalán nem kötődik az évszakokhoz,
ünnepekhez, pontosabban olyan mértékű a változatosság a sörök
terén, hogy minden egyes alkalomra meg lehet találni a
legmegfelelőbb (alkoholtartalomban, színben, ízben stb.) nedűt.
A 23. tábori sörverseny plakátja |
Aki
saját maga szeretné megtapasztalni a sörök rendkívüli
változatosságát, annak irány egy nagy sörfesztivál, sőt még
jobb ha egyenesen egy sörminősítő versenyre látogat el. Ahogyan
azt már egy korábbi cikkünkben is említettük, minden év
februárjában a dél-csehországi Tábor városában rendezik meg a
„Slavnosti piva Tábor” nevű eseményt, ahol számos
kategóriában mérik össze a sörgyárak, illetve a a sörfőző
mestereik a tudásukat. A 2013. évi versenyen is 128 (!) sörfőzde
csaknem 500 (!) különféle terméke 27 kategóriába sorolva
próbálta a legkedvezőbb véleményt elnyerni a minden bizonnyal
„májban gazdag”, sörminősítésre edzett ízlelőbimbójú
ítészektől. A nemzetközi viadalon természetesen nem csak cseh
sörök versenyeztek, hanem a résztvevők között megtalálhattunk
orosz, német, belga, szlovák, örmény, lengyel, sőt japán,
norvég „nemzetiségű” italokat is. A több fordulóban,
kieséses rendszerrel megrendezett vetélkedők végén a három
dobogós az arany, ezüst,és bronzérmet, pontosabban Pecsétet
(Pivní Pečeť) nyerte el.
Nem
volna hely, idő valamint olvasói türelem valamennyi kategória
győzteseit felsorolnunk, ezért álljon csak itt egy kis szubjektív
szemezgetés a verseny eredményekből:
Az
alacsonyabb alkoholtartalmú (10-es, 11-es) világos,
valamint
a barna sörök
tekintetében ketté választották az erjesztés előtti
szárazanyag-tartalomban különböző ležák-ot
és
a výčepní-t.
Míg az előbbi kategóriában a „világoséknál”
a Starobrno, Holba, Staropramen sorrendet állapítottak meg, addig
az utóbbi esetben a náchodi Primátor győzött, és őt követte a
rakovníki sörgyár Pražačka nevű söre, valamint a szlovák
Corgoň. Figyelem! A
Primátor Budapesten a Ferdinánd Sörház kocsmai részén
kóstolható meg!
Versenyzők |
A félbarna
söröknél az „aranyérmet” a strakonice-i Klostermann nevű
csoda vitte el, a Chotěboř-ban
főzött Polo, és Uherský Brod terméke, a Kounic elől. A
legjobb barna
sörnek
a ležák
esetében a Primátor Premium Dark-ot, a Konradot, és a protivini
Merlin-t választották míg a výčepní-knél
a Bakalář kapta meg az Arany Sörpecsét díjat. Ismét figyelem! A
Merlint, egy már nem szomjas vendég által egyszerűen Varázslónak
nevezett finomságot csapolt formában ízlelhetjük meg a Jókai
utcai Alfons sörözőben!
A zsűri munkában |
A
magas alkoholtartalmú, speciál
kategóriában a legjobb világosnak a vratislavicei a Konrad 14-es
sörét szavazták meg, míg a barna verzióban a polička-i csoda,
az Eliška nyert, megelőzve
egyik személyes kedvencemet a Svijany 13-ast, illetve a Žatec
Dark-ot. A Svijany budapesti lelőhelye a Jaromír! A szűretlenek
között számomra nagy meglepetésként az Arany Pecsétet a
Krušovice Mušketýr nevű söre nyerte el, az ezüstös
Březňák-ot és a bronzos Bernardot megelőzve.
Nem csak az íz számít! |
A
nagyobb sörgyáraktól okosan különválasztva versengtek a kicsi,
kézműves sörfőzdék,
a minipivovarok, ugyancsak több kategóriában. Itt az Sörpecsét
arany tagozatában a třebíči Urban-t (lezák),
a harrachovi Huťské-t (výčepní), a dalesicei
Májový ležákot (világos speciál), a dobruškai Muderlant-ot
(félbarna), a strahovi Szent Norbertet (barna speciál) és az Antos
sörgyár Černé poupě nevű sörét (barna)
találhatjuk.
Litovel (s)öröme |
Az
Extra Arany Sörpecsét
büszke tulajdonosa a sokak által alulbecsült Litovel sörgyár
Premiumja lett. A legjobb kevert sör kategóriájában a zvíkovi
Radlert, az élesztős söröknél a Holba-t értékelte
legkiemelkedőbbre a sörkortyolgató zsűri. Természetesen
alkoholmentes, illetve üdítőital kategóriában is díjazták a
sörgyári termékeket, de sajnos erről elvi okok miatt nem
számolunk be! :)
A nemes verseny után jöhet az önfeledt szórakozás |
Ha
valakinek kedve támad egy jó kis csehes sörfesztiválra elmenni,
akkor annak már csak pár hónapot kell aludnia a VI. Budapesti
Cseh Sörfesztiválig, de ha esetleg ezt nem bírná kivárni azt
várja a május közepétől két héten át tartó Prágai
Sörfesztivál! Azt kívánjuk, hogy minősítse mindenki maga a
jó cseh söröket!
A
sörminősítő verseny képeit David Peltán készítette.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése