Üdvözöljük
vendégblogíróink sorában Cséfalvay Ildikót, Prágában
élő, a Felvidékről származó magyar idegenvezető hölgyet,
akinek a neve nem ismeretlen a Csehországért lelkesedő olvasók, a
cseh fővárost felkereső utazók számára. 2011-ben jelent meg a
"Prága nem ereszt el" című könyve, és az ő munkáját dicséri a
Panoráma Könyvkiadó Városkalauzok sorozatának Prágáról szóló
tagja is. Mostani írásában a cseh konyháról ad személyes
hangvételű leírást.
|
Prága, nem ereszt el |
„Mennyország
az, ahol a rendőrök angolok, a szakácsok olaszok, az autószerelők
németek, a szeretők franciák és mindez a svájciak által van
irányítva, megszervezve. Pokol az, ahol a rendőrök németek, a
szakácsok angolok, az autószerelők franciák, a szeretők svájciak
és mindez az olaszok által van irányítva, megszervezve.
|
Kezdjük egy kis aperitiffel |
Ezt
a találó kis mondókát egy szálloda recepciójának falán
láttam egyszer. Mielőtt elkezdtem megírni ezt a fejezetet, azon
gondolkodtam, hogy vajon hova lennének beilleszthetőek a csehek
ebben a mondókában? Nem kis fejtörőt okoztam ezzel magamnak...
Bezzeg a magyarokat, szerintem, nyugodtan lehetne a mennyország
esetében akár az olaszok vagy a franciák helyére is beírni; míg
a pokol esetében
talán ki is hagynám őket...(most sokan biztos azzal vádolnak
gondolatban, hogy elfogult vagyok a saját nemzetemmel szemben, mivel
nem élek Magyarországon, meglehet...)
|
Karlsbadi kifli (Forrás: foto.dama.cz) |
Nos, a cseheket a mennyország
esetében, szerintem csak akkor érdemes megemlíteni, ha hozzá
tennénk egy olyan passzust, hogy „mennyország az, ahol a csehek
főzik a sört”. A pokol esetében pedig őket is kihagynám, mert
pl. az angol konyha tényleg rosszabb még a csehnél is,
s elképzelhető, hogy a svájciak rosszabb szeretők, mint a
csehek... De
hozzá kell tennem, mindjárt az elején, hogy ez az én véleményem,
amelyet meglehet sok itt élő magyar ajkú vagy külföldi barátom
is oszt, akik velem együtt igényes gurmánok. Vagyis, szerintem a
cseh konyha igénytelen, egészségtelen és nem is ízletes. Viszont
nem csodálkozom azon, hogy ha valaki turistaként időnként
ellátogat Csehországba, dicséri a knédlit és a krumplilevest,
főleg ha éhesen tálalják ezt elé, egy megerőltető városnézés
után!
|
A Vencel-tér kolbászai |
Én
az igénytelen cseh konyhának köszönhetem, hogy megtanultam főzni,
természetesen magyar ételeket, így aztán nálam mindig van otthon
magyar kolbász, pirospaprika, Piros Arany, csalamádé és egyebek,
s manapság már nincs is szükségem anyám szakácskönyveire.
Szerencsére
Prága mára már szinte világvárossá nőtte ki magát, úgyhogy
hozzá lehet jutni a német recept szerinti teljes őrlésű lisztből
sütött kenyérhez, a Franciaországból importált gyümölcsökhöz,
a holland sajtokhoz, az olasz süteményekhez és kávéhoz, vannak
kínai és görög vendéglők, bio-üzletek, stb.. És otthon
bármikor magyaros vacsorával lephetem meg a szeretteimet,
barátaimat és jómagamat. A csehek is imádják a magyar konyhát!
|
Egy kis kacsa, knédlivel (Forrás: nesetri.cz) |
Amit
én a cseheknél aránylag szeretek, az a jól lehűtött barna sör
nyáron (kedvencem a Velkopopovický
kozel, vagy az U
Fleků sörözőben
főzött), a
karlsbadi
kifli
frissen (karlovarský
rohlík), a baracklekváros fánk
frissen (koblihy), a sült kacsa
párolt káposztával és knédlivel (de ezt egy évben egyszer untig
elég enni és nem mindenhol csinálják finoman, csak a drágább
helyeken, pl. Lví dvůr a Prágai Várban vagy a Pinkas sörözőben),
a csokitöltésű
ostyatekercset
(Hořické
trubičky čokoládové, minden szupermarketben árulják, 1812-ből
származik a recept), a grillezett virsli kremzi
mustárral
(tipikus cseh
mustár:
Křemžská hořčice; a Vencel téri sült
kolbász
- klobása-nak hívják,de inkább virsli - de ez is elég egy évben
egyszer), a forró
puncs
(Vinný punč-ként árulják a szupermarketokban) téli délután az
utcán, a sült
gesztenye
ugyanott (bár otthon a sütőben
is szoktam sütni), sós
perec
a Novoměstský
pivovar nevű vendéglőben, az Opavia gyár gyerekpiskótája
(Dětské piškoty) teával vagy forró pudinggal, a Mattoni
nevű
karlsbadi ásványvíz és a Becherovka
nevű gyomorkeserű (ami inkább édes).
|
Desszertként együnk ostyatekercset |
Magyarországi
barátaim viszont, akik csak turistaként látogatnak el időnként
Prágába, azt vallják, hogy egyes ételek és sütemények
kimondottan finomak itt Csehországban. Hogy
kinek van igaza? Mindenki döntse el maga!”
|
Az étkezés végén mi is lehetne még... |
A
Csehország nem csak Prága szerkesztőiként megjegyeznénk, hogy mi
nagy rajongói vagyunk a cseh konyhának (kacsát, kolbászt, knédlit
úgy hetente – kéthetente el tudnánk fogyasztani) de
természetesen elismerjük, hogy más mindezt turistaként és más
Csehországban élőként megítélni. Az ízlések és pofonok pedig
mindig különböznek. A lényeg, hogy próbálja ki mindenki maga a
cseh specialitásokat és alkosson róluk saját véleményt!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése