Források

Az alábbiakban szeretnénk felsorolni mindazon könyveket, és egyéb információs forrásokat amelyeket felhasználtunk, illetve segítséget nyújtottak a blogolásunk során (a lista folyamatosan bővül):

Útikönyvek:
 1. Szombathy Viktor: Csehszlovákia, Panoráma, 1981. - Sok tekintetben a mai napig is a legjobb, legrészletesebb információ forrás Csehországról!
 2. Horváth Tibor: Prága - Csehország, Cartographia, 2005. - Igazi kedvcsináló útikönyv kezdő utazóknak, de hamar rájössz hogy ennél azért jóval többet szeretnél tudni Csehországról!
 3. Werner Skrentny: Csehország, Merian live sorozat - Díjnyertes könyv, de inkább csak a design, és nem a csalódást keltően kevés és sokszor semmitmondó információk miatt. Azok számára készült akik nem szeretnek sokat olvasni, és/vagy gondolkodni a nyaralás során. 
 4. Kocsis P. - Marton J. - Vétek Gy.: Csehország - Sörmentén, Útikalauz sörivóknak, Hibernia, 2008. - Alapmű minden Csehország kedvelő számára, és az alcímmel szemben nem csupán a sörivóknak! Rendkívül igényes, jó stílusú könyv, de profiljából adódóan szubjektív és sajnos számos információ már nem aktuális. (Pl. megszűnő vagy új sörfőzdék, sörök, bezárt vagy megváltozott minőségű éttermek stb.)
 5. Csehország és Szlovákia - Nyitott szemmel (Insight Guide) sorozat, Kossuth Kiadó, 2005. - Színes szélesvásznú kalauz két országról egy kötetben....csak tudnám miért nem érdemel meg Csehország vagy Szlovákia egy önálló útikönyvet?
 6. Firon András: Csehországi utazások, Panoráma, 1983. - Egy régi, de nagyszerű Panoráma "mini" útikönyv, több mint 250 oldalon, fényképekkel, és térkép vázlatokkal. Újabb bizonyítéka annak, hogy régen még tudtak jó útikönyveket írni...
 7. Hagymásy András: Prágai kocsmakalauz (kocsmográfiai tanulmányok), Alinea Kiadó, 2008. - Ahogyan azt a könyv címe is tükrözi, ez elsősorban egy igen részletes, saját szomjoltó tapasztalatokat tükröző "kocsma" kalauz, számos történelmi, kultúrtörténeti információval fűszerezve. Prágai látogatáshoz elengedhetetlen alapmű!

Szakkönyvek:
 1. Zalabai Zsigmond: Verses magyar Bohémia - Magyar-cseh verses kapcsolattörténeti olvasókönyv 896-2000, Kalligram, 2001. - A maga nemében egyedülálló antológia, amely nem csak a magyar nyelven íródott cseh vonatkozású versszövegeket gyűjti össze, de igen aprólékos művelődéstörténeti - történelmi adalékot is nyújt az értelmezésükhöz.
 2. František Palacký: A huszitizmus története, Európa könyvkiadó, 1984. - A XIX. században írt ötkötetes mű (A cseh nemzet története) magyar nyelvre lefordított fejezetei. 
 3. Gonda Imre - Niederhauser Emil: A Habsburgok, Pannonica, 1998. - A hetvenes évek végén született, de a mai napig is helytálló munka a Csehország és Magyarország történelmét egyaránt meghatározó Habsburg-birodalom évszázadairól. 
 4. Jiří Musil (editor) : The end of Czechoslovakia, CEU, 1995 - Cseh és szlovák tudósok tanulmányai Csehszlovákia szétszakadásának okairól.
Szépirodalmi művek:
 1. Mariusz Szczygiet: Gottland, Európa, 2009. - A lengyel újságíró - író rendhagyó kisregénye Csehországról, a cseh XX.-ik század néhány különleges szereplőjéről (a cipőgyártó Bata család, Lída Baarová a náci Németország sztár színésznője, a prágai Sztálin-szobor egykori alkotója, stb.) , és a körülöttük változó világról.
 2. Josef  Skvoreczky: Gyávák, Carthaphilus, 2007.
 3. Miloš Urban: Héttemplom, Ulpius-Ház, 2004.
 4. Tereza Boučková: A kakas éve, Carthapilus, 2011 - Saját élettörténeten alapuló mű, arról, hogy milyen küzdelmeket folytatnak a szülők a felnőtté váló örökbefogadott roma fiaikkal, és közben saját magukkal.
 5. Marek Šindelka: Hiba, Európa Könyvkiadó, 2012 - Fiatal cseh szerző izgalmas regénye

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése