Közismert tény, hogy Csehország a
sör hazája. Aki minőségi cseh alkoholos terméket kíván
fogyasztani az elsősorban ezt a maláta-komló-víz-élesztő alapú
italféleséget keresi, ám a sört kevéssé vagy egyáltalán nem
szerető fogyasztóknak sem kell jóféle hazai nélkül maradniuk,
hiszen a főként morva borászatok egyre jobb minőségű borokkal
lepik meg a fogyasztóikat. Ha valami erősebb cseh itókára vágyunk
akkor akár a nálunk is jól ismert Becherovka, vagy a kevésbé
ismert Ferneten túl, felmelegíthetjük testünket-lelkünket egy
kis tuzemákkal (ezzel a nem túl szofisztikált rumszerű lénnyel),
vagy sok egyéb csehországi szeszipari termékkel. Ám mindezek
mellett még a csehek, vagy éppen az országot jól ismerő
külföldiek többsége se tudja, hogy van egy további italfajta
amelynél a „Csehországban készült” felirat egyben a
nemzetközi szinten is elismert kiválóságot is jelzi. Ez pedig
nagy meglepetésre nem más, mint a whisky.
Hammer Head és Gold Cock a cseh ütős whisky páros |
Bizony-bizony, csak igen keveseknek jutna eszébe, hogy az íreknél, illetve az Egyesült Államokban whiskey, a világ többi részén pedig whisky irásmóddal ismert italból nem csupán az őshazáikban készítenek kiválót, hanem olyan „tájidegen” területen is, mint Csehország. A whisky, mint az őrölt gabona (pl. árpa/árpamaláta, rozs/rozsmaláta, búza, kukorica) erjesztésével, lepárlásával, majd tölgyfahordóban érleve készített itóka története kevéssé kötődik Európa keleti feléhez, ahol hagyományosan a vodkák és pálinkaféleségek váltak szinte egyeduralkodóvá. A volt kommunista országok területén a whisky fogalma lényegében egyet jelentett a nyugati kapitalista métely fenyegető rémével, így nem csoda, hogy eleinte Csehországban sem fogtak eme nedű gyártásához. Ez persze nem jelentette azt, hogy főként a pártkáderek ne szerettek és tudtak volna (uram bocsá csempészáruként) hozzájutni egy kis scotch-hoz vagy bourbon whiskey-hez, ám hivatalos szinten mégsem ezt kívánták propagálni. A 70-es évek elején egy-két szeszfőzdében ugyan már főztek whiskyt, de ezek minősége nem ért el magas fokot. Sokáig olybá tűnt, hogy ezen a helyzeten a rendszerváltás sem változtat, hiszen a jóféle whisky elkészítése ugyanis nem csupán szakértelmet, minőségi alapanyagokat de hosszú éveket, évtizedeket (a legegyszerűbb whisky esetében is három évig érlelődik az ital) is igénybe vevő folyamat. A komoly anyagi befektetés csupán a nagy kockázatot garantálja, főleg egy olyan országban ahol nincs hagyománya a whisky hörpölgetésnek. Közel 20 éven át semmi sem utalt arra, hogy a minőségi, a cseh és a whisky fogalmak valaha is egy szép szókapcsolatot alkothatnak, pedig ekkor már réges-régen, szó szerint a mélyben, valami egészen csodás készülődött.
A prádlói csoda |
Történt ugyanis, hogy Plzeň (Pilsen)
külvárosában, egy bizonyos Prádlo falucskában már 1928 óta
működött egy szeszfőzde. A főzde túlélte a II. világháborút,
majd az azt követő kommunista időszakban is tovább üzemelt,
persze már nem magántulajdonként. A főzde kiváló minőségű
italokat állított elő, így amikor a whisky után vágyódó cseh
pártfunkcionáriusok egy csoportja egy igazi cseh whisky előállítása
után kezdett el vágyódni, ezt az üzemet választották ki céljuk
beteljesítéséhez. A whisky főzéséhez az alapanyagok többségét
hazai földről be tudták szerezni, „mindössze” a skót tőzeg
beszerzését kellett megoldani. Ez akkortájt nem volt egyszerű
feladat, ám röpke öt év alatt már sikerült is nekik. A helyi
szeszfőzde szakik jobbára szakirodalomból próbálták a whisky
főzés csínját-bínját elsajátítani, majd számos hibás főzet
elkészítését követően az első cseh single malt (házasítatlan
malátawhisky) 1984-ben látta meg a napvilágot. Az elkészülő
whisky persze a pártvezetők kedvelt italává vált, afféle
exkluzív önajándék volt cserében az ország fárasztó
irányításáért, ám tömeges árusításáról nem beszélhettünk.
A "zsenge" 23 éves |
Hammer Head a kiállításon |
A rendszerváltáskor azonban az üzem
beszüntette a működését, és a helyi whiskygyártásról
mindenki megfeledkezett. Amikor a londoni székhelyű, a cseh
italfronton igen jelentős szerepet játszó Stock Spirit nevű cég
megvásárolta az elhagyott prádlói szeszfőzdét nem is sejtették,
hogy milyen meglepetés vár rájuk. Ugyanis a rendszerváltáskor
még sok-sok hordó tele volt whiskyvel, és a párlatok immáron
gazdátlanná válva több mint két évtizeden át vártak a
sorsukra. S ugyan meg lett volna az esély arra is, hogy ennyi idő
alatt tönkre menjenek, de mégsem ez történt, hanem pontosan az
ellenkezője. A hűvös pincékben fekvő tölgyfahordókban a cseh
whisky kiváló minőségűre érlelődött, így az új tulajdonos
már rögtön egy varázslatosan finom kész whiskyt dobhatott a
piacra. A nemzetközi szakmai zsűri igen nagyra ítélte, és ítéli
is a mai napig, amit a különféle versenyeken begyűjtött
aranyérmei is bizonyítják. A készlet persze erősen korlátozott
így a szeszfőzdében üzemelő zajos kalapács malom után Hammer
Head-re keresztelt prádlói whiskyhez (jelenleg 20 és 23 éves
kapható) csak egyre borsosabb áron lehet hozzájutni.
Aranykakasok |
Ám a cseh whiskygyártás története
nem állt meg a Hammer Head csodába illő megjelenésével. A
magyarországi csehes sörözőket járók számára nem ismeretlenek
a Jelínek gyárból származó kitűnő pálinkák,
gyümölcspárlatok. A těšeticei szeszüzem Gold Cock, azaz
Aranykakas márkanév alatt már 1969-ben nekifogott (1973-ban került
a piacra) a nem túl minőségi whiskygyártáshoz, majd 2006-ban a
teljes brand-et és megmaradt készleteket megvásárolta a vizovicei
Rudolf Jelinek szeszgyár. A fennmaradt készletekkel a gyár
szeretett volna valami hasznosat kezdeni ezért külföldi whisky
szakembereket hívtak el. Végül az ő irányításukkal egészen
kiváló Gold Cock whiskyt sikerült előállítaniuk. 2015-ben
érkezett a polcokra a limitált kiadású 1992-es, azaz 23 éves
single malt whisky, majd piacra dobták a 20 évest, a 12 évest,
valamint a 2008-ban desztillált 8 éves, illetve a három éves
változatot is. Valamennyi whisky kiváló fogadtatásban részesült
mind a hazai ítészek, mind a nemzetközi zsűri s nem utolsósorban
a fogyasztók által.
Whisky hordók Třebíčben |
Időközben a Hammer Head és a Gold
Cock mellett napjainkban egy újabb cseh whiskyt is színre lépett,
mely a třebíči Česká whisky cég terméke. Az UNESCO
világörökség részét képező egykori zsidó gettó területén
álló régi városi szeszfőzde épületében beindított
vállalkozás kifejezetten tölgyfahordóban érlelt termékek
előállítására szakosodott, s ezen belül is a fő profilja a
whiskygyártás. Számos izgalmas (pl. rumos, portói boros stb.
hordóban érlelt whisky) termékkel jöttek elő, de az idő
rövidsége miatt természetesen még csak a három éves, fiatal
whiskyket tudták forgalomba hozni. Ennyit a cseh whiskyk jelenkori
történetéről, amely minden bizonnyal még sok újdonsággal fog a
jövőben gazdagodni!
A képek a gyártók Facebook oldalairól származnak.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése