Netmagazinunkon keresztül már az
ötödik Karácsonyt ünnepeljük Olvasóinkkal, és most is
szeretnénk az év legnagyobb ünnepére méltó tudósítást adni a
cseh karácsonyról. Mint azt már korábbi cikkeinkben is írtuk, a
csehek karácsonyi szokásai, az ünnepi asztalra kerülő ételei
nagyon hasonlóak a mieinkhez, náluk azonban nagyon sok hagyomány
is fennmaradt, ami tovább fokozza a cseh karácsonyok hangulatát és
játékosságát. Néhányukat már bemutattuk a korábbi években,
így érdemes visszanézni ezekre az írásainkra is.
A karácsony a keresztény hagyományok szerint Csehországban is december 24-én kezdődik. Ezen a napon sokan nem esznek húst, és egyetlen fő étkezés esetükben az ünnepi vacsora. Aki jól bírja a koplalást, az jutalomként az esthajnal csillag megjelenésekor megláthatja az arany kismalacot, amit majdnem annyira várnak, mint a vacsora utáni ajándék osztást. Ezen a napon feldíszítik a karácsonyfát, és elfogyasztják az ünnepi lakomát, amely pontyból főzött hallevesből (Vánoční polévka z kapra), rántott pontyból (Smažený kapr), mellé pedig az elmaradhatatlan ünnepi krumplisalátából (Vánoční bramborový salát) áll. A vacsorát a karácsonyi kalács, vagyis a Vánočka zárja, amelynek szintén nagyon szép hagyománya van. A vacsora után következik az ajándékosztás és a közös időtöltés. Jöhetnek a jóslások, a közös játék vagy egy szép mese megnézése a cseh televízió fő csatornáján, ami szintén már hagyomány számba megy.
De ne rohanjunk most annyira előre, maradjunk a karácsony egyik
legfontosabb, minden otthonban megtalálható szereplőjénél, a
karácsonyfánál. Kicsit utána jártunk a történetének, amelyből
kiderül, hogy a karácsonyfa állítás hagyománya még valamikor a
16-17. századi Németországban kezdődött, és a 19. századra
gyakorlatilag egész Európában elterjedté vált. Csehországban
elsőként Prága legrégebbi színházának, a mai is álló és
működő Stavovské Színház német igazgatójának és
rendezőjének, Jan Karel Liebichnek Libeň
városrészben található villájában állítottak fel
először karácsonyfát, ekkor 1812-t írtak, majd ettől kezdődően
kezdett terjedni ez a szokás.
Először a tehetős családok
állítottak karácsonyfát, majd a gazdag, nemesi családok
ajándékozták meg vele a szegény sorban élő gyermekeket,
legvégül pedig a szegényebb emberek is elkezdték felállítani a
saját karácsonyfáikat. Így terjedt el szép lassan cseh földön
a karácsonyfa állítás szokása. Kezdetben süteményekkel,
gyümölcsökkel díszítették fel a fákat, almát, körtét,
mazsolát, egyéb szárított gyümölcsöket akasztottak rájuk.
Az első köztéri fenyőfa
felállítására 1924-ben került sor Brnóban, ami Rudolf
Těsnohlídek író nevéhez kötődik. Ő egy megfagyott kislány
tiszteletére állíttatta ezt a fenyőt, akire a Bílovická erdőben
találtak rá öt évvel korábban. Těsnohlídek ekkor
adománygyűjtést szervezett az elhagyott gyermekek megsegítésére.
Az egyik leghíresebb cseh karácsonyfa az a 24 méter magas lucfenyő
volt a Beszkidekből, amely 1999 karácsonyán a Vatikán főterét
díszítette. Idén a prágai Óváros téren egy 31 méter magas
norvég lucfenyő áll, amely a Jičíni járásból érkezett és
Wolf család adományozta a fővárosnak.
Másik fontos eleme az ünnepnek a
karácsonyi kenyér vagy ahogy a csehek nevezik, a Vánočka, amelyet
évszázadok óta sütnek a háziasszonyok. Esztétikai, de egyéb
jövő jósló, termékenység fokozó szerepet is betöltött, ami
miatt nagyon fontos volt, hogy jól sikerüljön. Mi idén
elkészítettük első Vánočkánkat, amiből kettőt sütöttünk
egyszerre. Az egyik hibátlan formájú lett, a másik kicsit
csúnyácskára sikeredett, így a jövőre nézve elmondhatjuk, hogy
várhatunk egy csomó jót is az évben, de ezek szerint nem csak
tökéletes dolgok várnak majd ránk. A lényeg, hogy a kevésbé
tökéletes dolgokban is megtaláljuk a jó ízeket. A Vánočkák
frissen kerülnek az ünnepi asztalra, így ha maradt még egy kis
idejük és kedvük, még idén elkészíthetik az alábbi recept
alapján.
Vánočka
Hozzávalók egy
kalácshoz:3 bögre finom liszt (500 g)
fél bögre porcukor
fél bögre tej
150 g margarin
1 egész tojás és 1 tojássárga
30 g szeletelt mandula
1 csomag szárított élesztő
10 g só
fél bögre porcukor
fél bögre tej
150 g margarin
1 egész tojás és 1 tojássárga
30 g szeletelt mandula
1 csomag szárított élesztő
10 g só
Elkészítése: Először
készítsük el a kovászt, langyosítsuk meg a tejet egy kisebb
edényben, adjunk hozzá egy kevés cukrot, majd szórjuk bele az
élesztőt, hagyjuk feljönni a langyos tejben. Közben olvasszuk fel
teljesen a margarint, egy nagyobb edénybe szitáljuk bele a lisztet,
adjuk hozzá a sót, szórjuk bele a porcukrot, adjuk hozzá a
tojásokat, öntsük bele a megmaradt tejet, majd adjuk hozzá a
felolvasztott margarint is. Ha minden összetevő együtt van,
kezdjük el egy fakanállal összedolgozni a tésztát. Azért
fakanállal, mert ez egy lágyabb tészta, így könnyebb lesz
formázni majd a fonatokat. Keverjük ki jó alaposan, fedjük le, és
tegyük langyos helyre. Kelesszük kb. két órán keresztül. A
megkelt tésztát kicsit dolgozzuk össze, majd vágjuk félbe. A két
fél darabból formázzunk kb. 20 cm hosszú rudakat. Az egyiket
vágjuk 3 részre, a másikat pedig 5 részre. Most jön a Vánočka
elkészítésének legnehezebb része, a kilenc fonat összeállítása,
amelyhez segítségként csatolunk egy videó felvételt is.
A tészta darabokból sodorjunk hosszabb rudakat, majd készítsük
el a három szintes kalács alapzatát négy fonatból. Ha ez megvan,
ennek a fonatnak a közepét nyomkodjuk be egy kicsit, hiszen ennek
még két másik szintet is meg kell majd tartania. Ezt szórjuk be
mandulával. Ha szeretik a mazsolát, akkor azt is szórhatunk bele a
mandulával együtt. Készítsük el a középső szintet 3 fonatból,
és helyezzük rá az előzőre. A negyedik szinthez sodorjuk ki az
utolsó tészta darabot, majd vágjuk félbe. Ezekből lesz a
legfelső fonatunk. Tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe, kenjük
meg a kalácsot felvert tojással és szórjuk meg a szeletelt
mandulával. A stabilitás érdekében három pálcikával vagy
hústűvel szúrjuk át a kalácsot. Ez azért fontos, hogy a sütés
közben ne csússzanak, boruljanak el a fonatok egymáshoz képest.
Tegyük előmelegített sütőbe, majd süssük 200 fokon 30-40
percig. Ha kivettük a sütőből, hagyjuk még kicsit állni a
tepsiben, majd rácson hűtsük ki.
Békés, boldog karácsonyt kívánunk
minden kedves olvasónknak!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése