A cikk eredetileg 2016 májusában íródott. Az évek azonban teltek, a magyarországi sörhelyzet némiképp változott, így a cikk is megérett egy kis frissítésre. Ezeket a frissítéseket vastagított szövegekkel jelezzük.
Az elmúlt hétvégén végképp kezdetét vette
a sörszezon. A Corvin Sétányon tartott sörfesztivál kínálatában
szép számban szerepeltek különféle cseh sörök is, egy kis
mintát adva a cseh sörgyárak szortimentjéből. Ez adta az ötletet
az alábbi cikkünkhöz. Azonban mindenekelőtt le szeretnénk
szögezni, hogy ebben a kis összeállításunkban nem célunk
Magyarország összes olyan vendéglátóhelyének felsorolása, ahol
egy-egy cseh sörgyár termékeit csapolják vagy üveges
kiszerelésben árusítják. Szerencsére egyre több és több
helyen találkozhatunk már többségében kiváló minőségű cseh
sörökkel, így innentől fogva már mindenki maga döntheti el,
hogy a kiszolgálás színvonalát, a vendéglátás minőségét, az
árakat és oly sok minden mást figyelembe véve kinek mi tetszik a
legjobban. És azt is szeretnénk leszögezni, hogy nem célunk
egyetlen söröző-étterem „fizetett” reklámozása sem. A
példaként említett vendéglátóhelyek kiválasztása a saját
véleményünket tükrözik, mindenki tetszése szerint
vitathatja. Viszont tényleges célunk annak a
számbavétele, hogy a Csehországban működő ipari méretű,
köztük a tradicionálisan regionális szintűnek tartható
sörgyárak termékei eljutottak-e már és ha igen, milyen mértékben a
magyar fogyasztó közönséghez?
A regionális szóval mint definícióval, már rögtön megérkeztünk egy kis fogalmazási, értelmezési problémához, amivel egy pár mondat erejéig megéri foglalkozni. Hagyományosan, vagy inkább mondhatni a múltban egy regionális sörgyár főként csak a saját közvetlen vonzáskörzetét szolgálta ki nagyobb mértékben. Ennek oka sok tényezőben rejtezett. A sör szállítása nagyobb távra nehézkes volt vagy nem érte meg, nem volt elég nagy víz kitermelési kapacitás a sörgyár által tulajdonolt kutaknál, erős volt egy-egy térségben az egészséges lokál patriotizmus, amely a helyi sör preferálását jelentette, így az „idegennek” nehéz dolga lett volna bekerülnie a vendéglátóhelyekre, és a sort még hosszan folytathatnánk. Mindehhez még azt is hozzátehetjük, hogy szinte valamennyi nagyobbacska városban üzemelt egy sörfőzde, sörgyár. De a mai modernizált világunkban ezen korlátozó feltételek jelentős része már nem jelent valós akadályt. Vizet lehet akár venni is (igaz némi színvonal vesztés árán), az emberek változatosság iránti vágya megnőtt (de ugyanakkor a szélesebb tömegek árérzékenysége megmaradt), a szállítás fajlagosan alacsony költségű, minden kisebb-nagyobb üzletbe be lehet kerülni a térségi lokálpatriotizmustól függetlenül. A cél valamennyi nagyobb sörgyárnál már nem elsősorban a saját vidék ellátása, még ha ez Csehországban egyre csökkenő mértékben ugyan, de a mai napig is megfigyelhető, hiszen pl. Strakonice környékén a Dudákos feliratok jelennek meg sűrűbben, míg mondjuk Nymburk környékén a városi sörgyár logói. Ettől függetlenül ma már csaknem mindenki kizárólag a termelés mennyiségének növelésére gondol, függetlenül a felvevő piac helyétől. Ezért a sörgyárak jelentős része kifejezetten exportra is gyárt, sőt van olyan üzem is, amely több sört szállít külföldre mint amit cseh földön elad.
Mindezek miatt a regionális kifejezést
már csak igen óvatosan használhatjuk, egy kicsit megkülönböztetve
a globális piacon legismertebb és legnagyobb mennyiségben gyártó
sörgyárakat az éves 10 ezer hektoliter sörnél ugyancsak
bőven többet készítő, de kézművesnek vagy kisüzeminek
egyáltalán nem nevezhető társaiktól. De félreértés ne essék,
attól még, hogy egy sörgyár több sört főz, nem feltétlenül
romlik a minősége. Természetesen van amikor sajnos a növekedés
olyan túlzott mértékű amely ehhez vezet, de arra is akadt már
számos példa, amikor a sörtermelés, eladás fokozódása
pozitívan hatott vissza a gyártott sör színvonalára. Mi itt a
cikkünkben minden esetre valamennyi nagyobb, ipari termelésű
sörgyárral foglalkozunk, és inkább már csak a sörszakértő
olvasóra bízzuk annak eldöntését, hogy melyiket tekinti még
regionálisnak.
Eme hosszúra nyúlt, de talán nem
hasztalan bevezető után kezdjük el számba venni a cseh
sörgyárakat, és azok jelenlegi helyét a magyar piacon. Jelenleg
41 ipari méretű cseh sörgyár van (2015-ben még 45), némi meglepetésre erre a
szintre küzdötte fel magát néhány, csak pár évvel ezelőtt
alapított sörfőzde is. Sok közülük egy közös multi tulajdonos
birtokában van, amely mindenkori üzleti érdekei mentén dönti el,
hogy az egyes márkákat mely sörgyárában is főzeti le, ezzel
némileg megtévesztve az eredetire vágyó fogyasztókat. De ezzel a
messze vezető témával most nem foglalkoznánk, próbáljuk úgy
kezelni, mintha valamennyi sörgyár egy önálló intézmény lenne.
Éppen ezért most együttesen nem foglalkozunk pl. a Csehország 7
regionális sörgyárát tömörítő a Lobkowitz-csoporttal sem,
amelyet már jelentős részben kínai befektetők birtokolnak, ezzel
is jelezvén, hogy mely piac irányába kívánják majd a
sörexportot fokozni. Sajnos az elmúlt években a Lobkowitz-csoport a sörgyárak (pl. Uhersky Brod, Klášter) bezárásáról vált hírhedtté. De mielőtt már végképp egészen más
vizekre eveznénk, essünk hát neki a sörgyárak felsorolásának,
szigorúan ábécé sorrendben:
Bakalář (Rakovník): a
rakovníki sörgyár termékei (Bakalář, Černovar,
Pražačka) még egy éve sem jelentek meg Magyarországon, de
egy-egy közülük, mint például a hidegen komlózott változat
komoly elismerést arat. A Bakalář söröket hazánkban a Jaromír
Sörözőkben mérik, közülük itt és most a Jaromír Sörkert
felkeresését javasolnánk. A sörgyár termékei 2022-ben egyre több vendéglátóhelyen, és stabilan fellelhetők a hazai sörözőkben, a legszélesebb, szinte teljesnek mondható választékkal a Jaromír Open Road Bázison.
Bernard (Humpolec): A humpoleci
Bernard sör, kivált a barna változata egy igazi remekmű. Pár
évvel ezelőtt még csak a kis Pivo Sörözőben lehetett
megízlelni, de mára a helyzet gyökeresen megváltozott. A
humpoleci sörgyár termékeit szinte egész Csehországban lehet
kapni, és már egyre több országba szállítják igen nagy
mennyiségben. Magyarországon jelenleg a Liquid Gold teríti, és a
vendéglátóhelyek mellett számos nagyobb üzletlánc kínálatában
is megtalálható. 2022-re a Bernard hazai helyzete lényegében nem változott, a sörgyár termékeit csapoló vendéglátóhelyek száma nőtt, az ellátás stabil.
Bohemia Regent (Třeboň): A
dél-cseh sörgyár egyes termékei elsősorban üveges formában
kerülnek Magyarországra. Normál bolti forgalomban nincs jelen,
csapon is csak elvétve jelenik meg. Sajnos a Regent egyetlen magyarországi sörözőben sem tudott megragadni azóta sem, de szerencsére időnként itt, ott fel-felbukkan.
Březňák (Velké Březno): A
Březňák termékei, a
klasszikus tömegsör kategóriába tartoznak. Ezért talán nem
véletlen, de nem keltette fel a magyar sörimportőrök figyelmét.
De még ha valaki nagyon is szeretné, akkor sem tudna közvetlenül
a gyárból szerezni, hiszen a Heineken csoport tagjaként nem cél,
hogy Magyarországon belső versenyt keltve megjelenjék. Erre a
későbbiekben még más sörgyárak esetében is látunk példát.
Jellemzően Prágában, és attól északnyugat felé a sörgyár
irányában lelhető fel a helyi kocsmák választékában.
Budějovický Budvar (České
Budějovice): Tudomásunk szerint a híres cseh Budvar (Budweiser)
sörgyár Magyarországon szinte kizárólagosan az áruházakban,
ott is főként dobozos italaival van jelen. Ugyan számos
vendéglátóhelyen hirdetik, hogy náluk Budějovice-i sör kapható,
de azt elfelejtik hozzátenni, hogy ezek nem a Budvar, hanem a másik
városi sörgyár termékei. Ma, 2022-ben a sör még mindig elsősorban áruházi tömegsörként van jelen, a vendéglátóhelyek csapjain elvétve található.
Chodovar (Chodova u Plana): A
Csehország legnyugatabbra fekvő sörgyárának csatos üveges
termékei már évek óta jelen van hazánkban, de szinte csak
kizárólagosan csatos üveges formában és egyes sörözők /
sörboltok választékában. Jelenleg a Beer Board hozza be
Magyarországra, de nincs információnk, hogy csapolva lehet-e
bárhol is fogyasztani. Tudomásunk szerint jelenleg egyetlen sörimportőr sem foglalkozik a Chodovar rendszeres behozatalával, csapon nem fellelhető azóta sem.
Chotěboř (Chotěboř): A
jelenlegi formájában csak 2009 óta működő sörgyár söreit
nagyobb mennyiségben nem hozzák be hazánkba, csapolva az elmúlt években
eseti jelleggel a sörfesztiválokon fellelhető. A helyzet 2022-re sem változott.
Černá Hora (Černá Hora): Az
elmúlt években már sokan szállították be a morva Fekete-hegy
különféle remek leveit, jelenleg ugyancsak a Beer Board a legfőbb
beszállító. A pompás mézes Kvazar már jó ideje a budai
Pivohalle állandó választékát képezi, de a többi termék csak
nyomokban fordul elő más vendéglátóhelyeken. A Lobkowitz csoporthoz tartozó Černa Horai Sörgyár sörei elsősorban a fesztiválok választékában szerepelnek, mi egyedül a kis Pivo sörözőt ismerjük, ahol egy-egy söre rendszeresen fogyasztható.
Dudák (Strakonice): A cseh duda
főváros sörgyárának termékei már évek óta a Jaromír Sörözők
állandó kínálatához tartoznak. A pasztőrözés kihagyása a
sörgyártás folyamatából nem általános a nagyobb sörgyárak
esetében, itt Strakonicében még természetes. A félbarna
Klostermann sörük kiemelkedően kiváló minőségű,
megkóstolásához a Jaromír Sörbisztrót javasoljuk. A strakonicei sörgyár termékei azóta számos további vendéglátóhely választékába is bekerültek, de a legteljesebb választékukban a Jaromír a Templomhoz söröző-étteremben fogyaszthatók.
Ferdinand (Benešov): Azon cseh
regionális sörgyárakhoz tartozik, melyek termékeit a pár éve
kezdődő cseh sörimport „boom” első körében ismerhettünk
meg. A benešovi üzem kiváló minőségű sörei közül külön
kiragadható a Sedm Kulí, a Hét Golyó nevezetű félbarna. A
Ferdinánd söröket a Ferdinánd MonarchiaCseh Sörházban lehet, és javasolt megkóstolni. Ez a helyzet 2022-re se változott meg.
Herold (Březnice): A Herold
egyike azon cseh sörfőzdéknek, amely Magyarországon csak a
legutóbbi időkben jelent meg termékeivel állandó választékként.
Tudomásunk szerint csapolt formájában csak két helyen lehet
hozzáférni, melyek közül itt Az Öszvér nevezetű sörözőt
és pálinkamúzeumot ajánljuk. A Herold sörgyár az előállított mennyiségeket tekintve már inkább kisüzemi sörfőzdének mondható. A Liquid Gold szállítja be hazánkba, de alapvetően kis tételben, elsősorban üveges kiszerelésben, csapolva jellemzően a Jaromír Sörözők egyikében-másikában kóstolható meg.
Holba (Hanušovice): Az észak
morva sör megkóstolását elég könnyedén megtehetjük, hiszen az utóbbi
időszakban egyre több magyarországi söröző választékába
tartozik a hanušovicei sörgyár egy-egy terméke. 2022-ben a Holba sörei számos vendéglátóhely csapjain fellelhetőek.
Hubertus (Kácov): A kácovi
sörgyár a tavalyi évben (2015) nagy reményekkel jelentette be
Magyarországi megjelenését, de azóta a folytatással kapcsolatban
elég nagy lett a csend. Hogy mi történhetett, mi nem tudjuk, de
még nem adjuk fel a reményt, hogy itt-ott csapoltan is meg lehet
majd kóstolni a Hubertust. Sajnos hiába reménykedtünk, a Hubertus sörei, legalábbis csapon azóta sem jelentek meg hazánkban.
Ježek (Jihlava): A jihlavai
süni egyike a Lobkowitz-csoport tagjainak. Magyarországon talán
elsőként a néhai Alfons Art & Pivnice söröző választékaként
ismerhettük meg, majd később egy terméke, a világos szűretlen a Czech In sörtár állandó csapolt söre lett, és az maradt a mai
napig is. A helyzet 2022-re nem változott, a sünsör fellelhetősége nem javult.
Ennyit így első körben a csehországi sörgyár termékek hazai fellelhetőségéről, de a nagyja még hátramaradt. Hamarosan folytatjuk!
Ennyit így első körben a csehországi sörgyár termékek hazai fellelhetőségéről, de a nagyja még hátramaradt. Hamarosan folytatjuk!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése