Közeleg a
Húsvét és ez azt is jelenti, hogy a 40 napos nagyböjt vége felé
járunk. Már ha volt időnk, energiánk, no és kedvünk böjtölni.
De nincs még túl késő, hiszen itt a húsvét előtti nagyhét,
ezen a héten kicsit odafigyelhetünk még az étkezésünkre,
csökkenthetjük az elfogyasztani vágyott húsok mennyiségét,
úgyis érkezik hamarosan a húsvéti sonka, a főtt tojás, a kalács
és sok egyéb finomság. Csak adalékként a böjthöz, a
csehországi böjti szokásokhoz, a böjti vasárnapokhoz, szíves
figyelmükbe ajánljuk ezzel foglalkozó korábbi cikkünket, amelyet
ITT olvashatnak.
Nivás pomazánka |
Kihasználva ezt a helyzetet, most egy garantáltan húsmentes és nagyon egyszerűen elkészíthető fogást ajánlunk a figyelmükbe, amelyet bármilyen étkezéskor bátran fogyaszthatnak. Már régóta kacsingattunk a csehek híres és igen népszerű sajtjára a NIVA sajtra, de most el is szántuk magunkat. Vettünk egy darabkát belőle azzal a céllal, hogy valamilyen ételhez felhasználjuk, és azt a nagyérdemű közönséggel megosztjuk.
NIVA, de nem Lada |
NIVA még egyben |
De mi is az
a NIVA sajt, miért népszerű annyira a csehek körében? Ez a sajt
3-4% közötti zsírtartalmú tehéntejből készülő zsíros,
félkemény, érett sajt. A legfőbb jellegzetessége a külső
felületén és a belsejében néhol felbukkanó kékes-zöldes színű
nemespenész. Rokfort jellegű, amelyet a készítése során
hozzáadott Penicillium roqueforti gombával érnek el. Az érési
ideje minimum 4 hét, ezért eléggé aromás, fűszeres ízvilágú.
Az intenzitása általában közepes, de vigyázat, az érettebb
gurigákból származó szeletek egyesek számára már túlzottan is
aromásak, erősek lehetnek. Az egyik dél-csehországi gyár a
közelmúltig az érlelést kizárólag mészkő sziklákba vájt,
természetes barlangokban végezte.
Reszelt NIVA |
Hiába, a
csehek ezzel sem viccelnek, szeretik a karakteres ízeket és
ételeket. A NIVA sajtot nagyon sokféle ételhez felhasználják.
Salátákhoz, különféle húsokba töltelékként vagy önteteként,
bramborákba csomagolva, főtt tésztákhoz, zöldségek
töltelékeként, de akár magában rántva, sós sütikhez vagy
önmagában krémsajtként is szívesen elkészítik. Mi ezt az
utóbbit készítettük el belőle.
Hozzávalók külön-külön |
Hozzávalók:
10 dkg NIVA sajt
10 dkg sajtkrém
5 dkg vaj
kevés tej
10 dkg sajtkrém
5 dkg vaj
kevés tej
Hozzávalók egyben |
Elkészítés:
Reszeljük
le egy nagy lyukú reszelőn a NIVA sajtot és adjuk hozzá a
sajtkrémet, valamint a szoba-hőmérsékletű vajat. Öntsünk
hozzájuk egy kevés tejet, majd alaposan keverjük ki az egészet
egy lapos keverő kanállal. Mivel a sajt meglehetősen intenzív
ízű, és magában is eléggé sós, igazából semmilyen további
ízesítést nem kíván a niva krémünk. A krém keménységét a
tej mennyiségével szabályozhatjuk. A sajtban levő nemespenész
foltok szépen eldolgozhatóak, a krém színe egy kicsit szürkéssé
válik ez miatt, az íze azonban magáért beszél. Nálunk
pillanatok alatt el is fogyott. Egy kis kenyérrel és zöldségekkel
együtt igazán jót lakmároztunk belőle.
Jó étvágyat! |
Önöknek
is jó étvágyat kívánunk hozzá! Dobrou chut'!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése