A Frenštátské škračky, ez
az első látásra nehezen kimondhatónak vélt kifejezés egy kicsit
szokatlan ételt takar. A Beszkidek, Morva-Szilézia egyik nagyon
jellegzetes regionális étele, amely a környék éttermeiben is
igen nagy népszerűségnek örvend. Elnevezését a régióban
található Frenštát pod Radhoštěm városkáról kapta, ezt jelzi
a frenštátské előtag, de a vidéket lakó oláh népcsoport cseh
neve után Valašské škračkyként is rábukkanhatunk az étlapokon.
Az ételünk nem más mint a csirkemáj, vagyis a škračky és a
burgonya szokatlan kombinációja. A nevétől pedig tényleg ne
riadjunk vissza, elég ha a pincértől kérünk egy „skracski”-t!
Frenštátské škračky |
Jó szívvel ajánljuk otthoni elkészítésre is, hiszen a két fő alkotórész külön-külön könnyen elkészíthető, utána már csak össze kell házasítani őket, hogy egy különleges, nem mindennapi élményben lehessen részünk.
Hozzávalók:
800 g nyers hámozott burgonya
400 g csirkemáj
100 g hagyma (2 közepes)
70 g sima liszt
5 tojás
5 db gerezd fokhagyma
majoránna, bors, őrölt kömény, só
zsír vagy olaj a sütéshez
800 g nyers hámozott burgonya
400 g csirkemáj
100 g hagyma (2 közepes)
70 g sima liszt
5 tojás
5 db gerezd fokhagyma
majoránna, bors, őrölt kömény, só
zsír vagy olaj a sütéshez
Elkészítés:Hámozzuk meg
a burgonyát, majd reszeljük le egy finom reszelőn. Adjuk hozzá a
zúzott fokhagymát, a majorannát, a borsot és a sót, továbbá
egy egész tojást. Alaposan keverjük össze. Ezután adjuk hozzá a
lisztet, és keverjük át újra alaposan. Süssük ki azonnal, mert
hamar levet ereszt. Ehhez melegítsünk fel egy kevés zsírt egy
nagyobb serpenyőben, majd a burgonya keverékből készítsünk
serpenyő méretű lepényeket, amelyeknek mindkét oldalát közepes
lángon süssük aranybarnára.
„skracski” |
A csirkemájat vágjuk apró csíkokra
vagy kockákra, kinek hogy tetszik, a hagymát kockázzuk fel. Egy
serpenyőben kevés olvasztott zsíron vagy olajon óvatosan pirítsuk
meg a hagymát. Adjuk hozzá a felaprított csirkemájat, majd
borssal, zúzott köménymaggal, és még egy kis majorannával
fűszerezzük meg, és süssük kb. hét-tíz percen keresztül.
Végül adjuk hozzá a négy felvert tojást. Sót csak a tojás
ráöntésekor tegyünk rá. A tojásokkal együtt addig melegítsük,
amíg az kicsit megkeményedik.
Végül jöjjön az elkészítés
fénypontja az összeházasítás, mikor is a kisült krumplis
lepényekre felhalmozzuk a májat. A tálalás többféleképpen is
történhet, a lepények egyik felére kerülhet a feltét, majd a
lepények másik felét hajtsuk rá vagy egyszerűen terítsük szét
a lepényeken a májat. Díszíthetjük hagymával, petrezselyem
zölddel vagy egyéb, ízlésünk szerinti zöldséggel, és már
fogyaszthatjuk is.
Finomság a köbön |
Ez nem egy könnyű fogás,
mindenképpen főételként érdemes elkészíteni, és a könnyebb
emésztés, valamint az élvezetek fokozása érdekében finom cseh
söröket ajánlunk hozzá.
Jó étvágyat kívánunk, vagy ha
stílusosak szeretnénk lenni, Dobrou chut'!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése