Hosszabb szünet után folytatjuk a
Dél-Morvaországi kerület 42 db kisüzemi sörfőzdéjéből álló
kínálat ismertetését. Aki lemaradt volna a délebbre eső
sörfőzdék bemutatásáról az Ide kattintva könnyen pótolhatja.
De mi haladjunk tovább az úton, hiszen számos újdonság vár
ránk. Mindjárt elsőként szaladjunk el a kerület délnyugati
csücskébe. Itt a vranovi víztározó mellett fekszik a csodás
várral is bíró Bítov falucskája, ahol a tavalyi év folyamán a
környékre látogató turistákat és persze az állandó lakosokat
immáron egy lokális sörműhely is örvendezteti. A rutinos
vendéglátós, Roman Tesař
alapította Hasičský pivovar
azaz Tűzoltó sörfőzdében elsősorban félbarna és barna cseh
lágereket főznek, időnként egy-egy más különlegességet. A
turisztikai szezonon túl magát a főzdét csak pénteken és
szombaton délután 5 óra után lehet nyitva találni, de a szintén
a család tulajdonában álló Restaurace U Tesařů műintézményben
egy kis kóstolóra bátran számíthatunk.
Znojmoi tizenkettes |
Eme korántsem vad, de mindenképpen nyugati kitérő után mozduljunk vissza kelet felé Znojmo városába, ahol ugyan a sörfőzés története egészen a XIV. századig nyúlik vissza, de 2009-ben a helyi sörgyárat felvásárló multi természetesen a saját gazdasági érdekei mentén a sörgyárat felszámolta, és a városi sört, a Hostan-t a brno-i gyárában kezdte el korántsem ugyanolyan minőségben termelni. Azonban ezt a lépést a helybéli lakosok nem csupán nem értékelték nagyra, hanem szerveződni kezdtek. A szervezkedés a végén odavezetett, hogy a tavalyi év végén sikerült is egy modern, korszerű technikai berendezésekkel ellátott, de a receptúrát illetően a régi hagyományos lokál sör újrateremtésére képes sörfőzdét megnyitniuk. Az így feltámadt Znojemský městský pivovar levét nemes egyszerűséggel Znojmoi Sörnek nevezik, amelyet 11-es és 12-es világos változatában is megkóstolhatunk, és PET palackban vagy 0,75 literes üvegben (!) haza is vihetünk.
Pivovar U Šneka |
De ha már egyszer
lúd, akkor legyen az szép kövér! Így a 2015-ös esztendőben nem
is egy, hanem mindjárt két znojmoi sörfőzdét is sikerült
megnyitni. A másik főzde a Pivovar U Šneka, amely a hírek
szerint csak egy kis kapacitású sörfőző szettel dolgozik, ám
annál lelkesebben. Sajnos a sörökről belső ismereteket még nem
szerezhettünk, mert éppen a Pivnice U Šneka-ban, azaz a söröző
részben is csak más regionális sörfőzdék (pl. jihlavai süni)
nedűit rendelhettük. Sebaj, majd máskor.
Dráteník |
Znojmo
közvetlen közelében, lényegében a fizikailag vele összenőtt
Nový Šaldorf-Sedlešovice egy 2013-ban alapított minisörfőzdének
ad vagy félő, hogy csak adott helyet. Ez az U Dyje,
amelyről az a hír járja, hogy idén nem biztos, hogy kinyit, így
most többet nem is szólunk róla, inkább csendben szurkolunk neki.
Viszont él és virul a Znojmótól északra fekvő kis faluban,
Únanovban tavaly megnyitott kisüzemi sörműhely, a Dráteník
(Bádogos). A szinte kötelező jellegű 11-es világos söre mellett
egy izgalmas 13-as karamellás félbarnával kedveskedik új
rajongóinak.
Már nem is csak egy Mamut, egyenesen Mastodont |
Hagyjuk magunk mögött Znojmo vidékét
és ruccanjunk át a szintén az osztrák-cseh határ mentén fekvő
másik festői szépségű városkába, Mikulovba. Itt jelenleg két
sörfőzde készít remek söröket, melyek közül a komolyabb
múlttal rendelkező az immáron öt éves Mamut. Állandó
jelleggel 10-es, 12-es világost és 11-es félbarna ležákot
főznek, de szezonálisan 13-as barnát, valamint Mastodont
márkanévvel erőteljes 14-es világost és 15-ös félbarnát is
hordóba töltenek. Ez utóbbit néhány hete saját magunk is
megízlelhettük, és sem az ízét, sem az erejét illetően nem
csalódtunk. A mamutok fő lelőhelye az U Chlupatého slona nevű
söröző, de Brno-ban és számos más kisüzemi sörfőzde söröket
preferáló vendéglátóhelyen is rájuk bukkanhatunk. A cseh
sörfőzdenyitási hullámra felült egy másik mikulovi egység is,
mégpedig a Hotel Galant, amely a tavalyi év során döntött
úgy, hogy a vendégeik kényeztetése végett a már meglévő
szolgáltatásaik mellé a saját sör kínálatát is beveti. Sajnos
további információink az itt fellelhető sörökről nincs, várjuk
mások tapasztalatait!
1. chodský pivovárek na Moravě |
Brno felé haladva a D2-es autópályán
érdemes letérni Hustopeče városánál, ahol a változatosság
kedvéért ugyancsak 2015-ben főzte le első söreit a Hradní
pivovar. 10-es, 11-es Hradní,
Rubin névre hallgató 11-es félbarna szépség, valamint a 12-es
világos jelenti most a stabil alap sörválasztékot, a hagyományos
cseh lágersör főzés szellemében. Innen nem messze, Šitbořice
falujában a szép hosszú nevű 1. chodský pivovárek na
Moravě már jóval
kísérletezőbb jellegű intézménynek tekinthető. De mielőtt még
a választékáról szólnánk, elmélkedjünk el a sörfőzde nevén.
Az „Első chod sörfőzde Morvaországban” elnevezés onnan
adódik, hogy az alapító sörfőző mestere a cseh székelyként is
hívott délnyugat cseh határvédő népcsoport, a chodok
„fővárosából”, Domažlice-ből költözött erre a vidékre.
Több mint 20 év tapasztalatszerzést követően döntött úgy,
hogy megnyitja saját műhelyét. Mivel mondhatni nem az internetről
szerezte a tudását, így a sörfőzdéjében bátran nekikezdett a
hagyományosabb cseh sörök (11-es, 12-es, 14-es világos) mellett
mézes, gyógyfüves, karamellás, mandulás, valamint 15-ös
bivalyerős változat készítéséhez is. A több mint 10-féle
sörből természetesen nem kóstolható meg egyszerre valamennyi,
persze „csakis” azért, hogy legyen miért visszatérni.
Xaver |
A dél-morvaországi kisüzemi
sörfőzdék bemutatását megkísérlő cikkünk második részét
két Brno közvetlen közelében, attól déli-délkeleti irányban
fekvő sörfőzdével zárjuk. Közülük az első a Blučina falván
üzemelő Xaver, ahol ugyanezen a néven 12-est, továbbá
18-as Oldřichot, 22-es (!) gyömbéres Vladimírt és a 12-es
kenderes Ludmilát főzik 2014 óta. A másik műhely pedig a
régebben Měnínben, manapság
Šlapanicén jegyzett
Santon,
melyről csak annyi információval bírunk, hogy a világos 13-as
söre kiváló. Reméljük, egyszer mi magunk is megítélhetjük
ezt. Ezzel zárul az igen nagy számú dél-morva sörfőzdék
bemutatásának második, de nem befejező része, hiszen még vár
ránk az Oslavany sörfőzdék kacifántos története, Brünn új
sörműhelyei, és még néhány kellemes meglepetés.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése