Újra
kinyitottuk boszorkánykonyhánk ajtaját és némi kísérletezésbe
kezdtünk a hétvégén. Komolyan megihletett bennünket
a Český
Krumlov városában készülő arany színű, édes és illatos
csodás karamell, amely a Kalkuš
család kézműves módszerekkel készülő, adalék és
színezőanyag-mentes minősített, és különböző csehországi
díjakat is elnyert karamellje.
Krumlovi karamelles finomságok |
Mivel
nem találkoztunk még hozzá hasonló termékkel, így egy kis
fejtörést okozott, hogy miként használjuk fel alapanyagként.
Előrebocsátjuk, hogy a krumlovi karamell nagyon jól vizsgázott,
és a vele készített narancsos-csokis karamell a családunk körében
végzett kóstoltatás során egyértelműen nyert a hagyományos
módon elkészített karamelles változattal szemben. A finomság
készítőjeként is örömmel mondhatjuk, hogy a krumlovi kész
karamellel sokkal egyszerűbb, gyorsabb és könnyebb volt megalkotni
a most következő ínyencséget, amely karácsonyi ajándékként is
igazán eredeti és kiváló lehet.
Mivel a krumlovi karamellből több ízesítést is készítenek, így ezt a vajas-csokis karamellt akár chilis vagy kávés ízbeütéssel is megkóstolhatjuk. Mi egyből a közepébe vágtunk, és a chilis karamellt próbáltuk ki az originál mellett. Érdemes kipróbálni! Az alábbi hozzávalókból a fotókon látható mennyiséget kaptuk, ha többet szeretnének készíteni, akkor növeljék az adagokat a megfelelő mértékben.
Mivel a krumlovi karamellből több ízesítést is készítenek, így ezt a vajas-csokis karamellt akár chilis vagy kávés ízbeütéssel is megkóstolhatjuk. Mi egyből a közepébe vágtunk, és a chilis karamellt próbáltuk ki az originál mellett. Érdemes kipróbálni! Az alábbi hozzávalókból a fotókon látható mennyiséget kaptuk, ha többet szeretnének készíteni, akkor növeljék az adagokat a megfelelő mértékben.
Hozzávalók:2
x 75 ml cukrozott sűrített tej (konzerv dobozos)
2 x 15 g vaj
50 ml original krumlovi karamell
50 ml chilis krumlovi karamell
2 x 25 g jó minőségű étcsokoládé
bio narancs héj ízlés szerint (1/2 friss narancs reszelt héja vagy szárított narancshéj)
2 x 15 g vaj
50 ml original krumlovi karamell
50 ml chilis krumlovi karamell
2 x 25 g jó minőségű étcsokoládé
bio narancs héj ízlés szerint (1/2 friss narancs reszelt héja vagy szárított narancshéj)
Elkészítés:
A
kétféle ízesítésű vajkaramellt egymás után, külön készítsük
el. Mivel néhány perc alatt elkészülünk velük, ezért a
formákat kenjük ki előre néhány csepp étolajjal. Olvasszuk fel
a vajat, öntsük hozzá a sűrített tejet és a karamellt, majd
melegítsük közepes lángon kb. két percig. Ezt követően adjuk
hozzá a kis darabokra tördelt csokoládét és állandó keverés
mellett olvasszuk fel benne. Ha ezzel is megvagyunk, vegyük le a
tűzről és keverjük bele a narancshéjat. Már adagolhatjuk is a
formákba. A tetejét simítsuk el és tegyük hűvös helyre. Másnap
vegyük ki a formából. Ha azonnal fogyasztjuk, tálaljuk ízlésesen.
Díszíthetjük a tálat folyékony karamellel és némi narancs
reszelékkel. Ha többször szeretnénk használni, akkor a krémet
tegyük csatos üvegbe és tároljuk hűtőben. Nagyon finom
banánhoz, gyümölcsös süteményekhez, különböző kekszekhez.
Izgalmas ajándék lehet, ha evőkanálnyi mennyiséget
celofánpapírba csomagolunk, úgy mint egy szaloncukrot.
Már kész is van, csak a tálalásra vár |
Még
egy rövid megjegyzés:
Kíváncsiak voltunk mi lehet a különbség a házi készítésű
pörkölt cukros és a kész karamellel készített édesség között,
ezért mindkét módon elkészítettük ezt az édességet.
Elmondhatom, hogy karamell készítésben és a főzés terén sem
vagyok kezdő, a saját készítésű karamellel mégis elég
katasztrofális lett a végeredmény. A cukrot ugyanis sikerült
olyannyira túlpörkölnöm a sűrített tejjel és a csokival, hogy
a vaj végül kicsapódott belőle, így fénytelenné és egészen
morzsássá vált az otthoni pörkölésű narancsos karamellem.
Ráadásul a karamell készítés nagyon időigényes sportág. Mivel
a cukor 100 fok fölött olvad, ezért még a hűlés során is
könnyen megéghet, a készítése és a hűtése pedig meglehetősen
balesetveszélyes. Így nem vitás, hogy melyik változatot fogom
ezután előnyben részesíteni és ajánlani mindenkinek!
Fincsi karamell |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése