A csodálatos Český
Krumlov városában él egy pár, aki vagy húsz évnyi
otthoni gyakorolgatást követően úgy döntött, a konyhában
kikísérletezett, három gyermekük és az ismerősök családjai
körében már megismert és megszeretett karamellt másokkal is
megosszák. Így alapították meg egy pár évvel ezelőtt a családi
vállalkozásukat, a Karamelový sen s.r.o.-t, a Kalkuš
család karamell
műhelyét, ahol valóban kézművesnek
hívható, kiváló minőségű karamellt kezdtek el
készíteni.
Krumlovi karamell, az eredeti |
Az eltelt évek alatt Vašek Kalkuš úr, a Terminátor filmeket ismerők fülében mókásan hangzó „karamelizátor”, a hagyományos, eredeti karamell mellett egyre többféle ízesített finomságot is kiötlött varázskonyhájában. Így született meg a chilis, a kávés és a kakaós karamell változat, de már kidolgoztak egy gyermekláncfüves érdekességet is. Sőt a háttér duruzsolások szerint hamarosan egy újabb karamell különlegességgel is előrukkolnak az édes ízek híveinek legnagyobb örömére.
Vašek Kalkuš, a karamelizátor |
Mi
is az a karamell, és miért is jó az nekünk, tehetnénk fel ezt a
két egyszerű kérdést. Nos, a karamell, amelynek a neve a
cukorsüveg latin elnevezéséből (Cannamella) ered, egy 17. század
óta készített sűrűn folyós, jellemzően pörkölt ízű anyag.
A karamell leírása azonban ennyivel korántsem intézhető el,
hiszen számos alakban, ízben, formában is találkozhatunk vele.
Legyen az tejkaramell, a Dobos-torta fedele, a kóla, a sör, a
viszki, a félbarna kenyerek ízesítő anyaga, sós változatú vagy
klasszikus édes, talán nem is sejtjük, hogy milyen sok ételnek
adja meg a finom ízét. Vašek krumlovi
karamellje azt
az adalék
és színezékmentes,
kellemesen pörkölt ízű, igazi
sűrűn folyó,
fenségesen édes változatot jelenti, amelynek otthoni elkészítése
bizony igencsak macerás, idegőrlő, égési sérülés és
odakozmált edények kockázatával terhelt konyhai
boszorkánykodással sikerülhet. És a mai, nem kicsit rohanó
világban erre már sajnos nem jut ideje a háziasszonynak.
Chilis csoda |
A krumlovi karamellt mindenhez hozzá
lehet adni amihez cukrot, mézet vagy szirupot használunk. Lehet
akár teáról, kávéról, forralt borról, jégkrémről,
palacsintáról, pudingról, müzliről szó, a karamell mint semmi
máshoz nem hasonlítható édesítőszer, kiváló választásnak
bizonyul. A folyékony karamell mind a csodásan aranyló színével,
mind a nemes finom ízével felkelti az édes élvezeteknek hódolók
figyelmét. Ám nem csak édességekhez lehet a krumlovi karamellt
nagyszerűen felhasználni, hanem sült húsok, édes szószok,
párolt káposzta és még sok-sok más étel elkészítéséhez is.
Top Delikatesa |
„Karamelizátorunk” a kávés
változathoz kiváló minőségű Bonetto kávét, a kakaóshoz remek
holland kakaót, a chilishez pedig ízesen erős chili paprikát
használ fel, ezzel is garantálva keze munkájának névvel, arccal
vállalható minőségét. A krumlovi karamell minőségét jól
jelzi, hogy elnyerte a regionális termék kategóriát, a
cseh Élelmiszer Kutató Intézet Česká chuťovka
minősítését és nem mellesleg a Prágában megrendezett
Nemzetközi Gasztronómiai Kereskedelmi Vásár Top Delikatesa
díját.
A Kalkuš család (nem teljes számban) |
Végezetül nehogy megfeledkezzünk még
egy igen exkluzív krumlovi karamell változatról, nevezetesen az
arany karamellről, amely ezúttal nem csak a nevében hordozza a
nemes fémet. Vašek
ugyanis ezúttal az elkészült, kevésbé sűrű
karamellbe egy kevéske 22 karátos aranypelyhet
(természetesen ehető!) is beletesz, amely igazi unikummá emeli az
amúgy is impozáns termék színvonalát.
A szortiment egy része |
A karamellek többségét 0,2 literes
aranyos kis kupakfedő „fejkendős” üveg rejti, a kakaós
változat 180 grammos gumitömítéses kis üvegtégelyben
vásárolható meg. Felhívnánk a figyelmet arra, hogy a csomagolást
a karamell kifogyását követően más célból is kiválóan fel
lehet használni. Vašek
Kalkuš úr
talán nem is sejtette, hogy Magyarországon a két dekás üvegek
mennyire pompásan megfelelnek arra, hogy jóféle pálinkát
töltsünk beléjük.
Kávés karamell |
Vašek
krumlovi karamelljéről persze olvasni egy dolog, de a lényeges
kérdés, hogy miként is ízlelhetnénk meg anélkül, hogy 500
kilométert utaznánk Český Krumlovba. Nos, erre már megszületett
az örömteli válasz. A karamell magyarországi terjesztését a
hamarosan életre kelő Manka spájza
elnevezésű
web-shop tulajdonosai
végzik. A Manka spájza gazdája és gazdasszonya a terveik szerint
a jövő év során fokról fokra egyre több kiváló minőségű,
elsősorban cseh és magyar, főként kézműves terméket biztosít
majd a vásárlói számára.
A díszdobozos változatában
vagy anélkül is igen esztétikus karamell kiváló karácsonyi
ajándék!
Ezért a Csehország nem csak Prága honlapunk rajongói TÁMOGATÁSI AKCIÓ keretében már korábban is hozzájuthatnak a remek termékekhez!Ehhez nem kell mást tenniük, minthogy rajtunk keresztül rendeljenek (zsmunkacsi@dtrace.hu) meg egy üveg eredeti karamellt 3000 Ft/üveg áron, vagy a kávés és chilis változatot 3500 Ft/üveg áron amely természetesen nemcsak a termék árát, hanem a családi költségvetésből fenntartott honlapunk támogatási összegét is magába foglalja. Az első 10 támogatónk díszdobozos változathoz juthat hozzá! A karamellt vagy személyesen adjuk át vagy postai úton küldjük el támogatóinknak!
Jól
tudjuk, hogy a mai világban sokunknak minden forint számít, de ha
úgy érzi, hogy a Csehország nem csak Prága hasznos ismereteket
vagy élvezetes információkat nyújt az Ön számára, és szeretné
a Csehországgal kapcsolatos híreket, érdekességet a jövőben is
tovább élvezni, úgy kérjük támogassa a lapunkat és emellett
ismerkedjen meg saját maga is a szenzációs krumlovi karamellel.
Előre is köszönjük!
Aki azonban „csak” a krumlovi finomságra kíváncsi, azt tájékoztatni fogjuk a Manka spájza beindulásáról, és természetesen támogatás mentesen is hozzájuthat Vašek ízes büszkeségéhez!
Aki azonban „csak” a krumlovi finomságra kíváncsi, azt tájékoztatni fogjuk a Manka spájza beindulásáról, és természetesen támogatás mentesen is hozzájuthat Vašek ízes büszkeségéhez!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése