Most
induló gasztronómiai sorozatunkkal szeretnénk egy kis segítséget
nyújtani a Csehországba indulóknak a cseh vendéglátás világához
azért, hogy könnyebben eligazodjanak ha éhesek vagy ha csupán a
szomjukat szeretnék oltani. A vendéglátóhely
típusok
ismertetése után sorozatunk további részeiben étlap és itallap
magyarázatunk segítségével bemutatjuk a kacifántos cseh
elnevezések mögött rejlő tartalmakat, ugyanis meglátják majd,
hogy a cseh nyelv sajnos egyáltalán nem könnyű, az elnevezésekből
nyelvtudás nélkül sajnos egyáltalán nem lehet következtetni az
ételekre vagy az alapanyagokra, angol nyelvű étlapok pedig a
kisebb vidéki éttermekben, hospodákban ritkábban találhatók. De
hamarosan teszünk ez ellen, és kisokosunk segítségével talán
könnyebb lesz megismerkedni a cseh vendéglátással, a cseh konyha
finom fogásaival, így a cseh nyelvű étlapok már nem lesznek
annyira „kínaiak” a számukra.
„Restaurace” |
Csehországban
alapvetően többféle vendéglátóhely típus található, mint
hazánkban. Általában minden településen, kivéve talán a
legkisebb falvakat, van legalább egy „Restaurace”,
vagyis nagyobb, „elitebb” étterem, olyan étel és ital
lelőhely, ahol jobban ügyelnek a vendégek kényelmére, és talán
az étel, valamint a kiszolgálás minősége a hangsúlyosabb. A
nyitva tartás ezeken a helyeken általában valamivel rövidebb mint
a pivnicékben és hospodákban. A „Pivovarská
restaurace”
vagy „Pivovarský
dvůr”
olyan speciális hely, ahol általában saját főzésű söröket
kínálnak az ételek mellé, de ha nem is, akkor is hangsúlyos a
sör minősége, a sörhöz kapcsolódó ételek főzése, és adott
a kerthelyiségben történő elfogyasztása.
„Pivnice” |
A
„Pivnice”
olyan tipikus söröző, ahol többségében azért kisebb konyha is
működik, ezeken a helyeken számíthatunk arra, hogy általában
egyszerűbb a berendezés, az éttermekhez képest valamivel
mérsékeltebbek az árak, és közvetlenebb a kiszolgálás, a
hangulat.
A „Vinárna”,
amelynek elején felsejlik a vino előtag, természetesen borozót
takar. Helyenként eltérő lehet az ételek terén nyújtott
kínálat. Meleg konyha, hideg ételek vagy kóstolók lehetnek az
étlapokon. Őszintén szólva, mi a sörök hazájában nem igazán
látogatunk meg boros helyeket, így a tapasztalatunk is kevesebb
ezen a területen.
„Hospůdka” |
Igen
elterjedt a „Hostinec”,
„Hospoda”
vagy „Hospůdka”
típusú vendéglátó hely - magyarul fogadónak vagy vendéglőnek
hívhatnánk - egész Csehország szerte. Ezeket a helyeket a
tulajdonosok megpróbálják a legotthonosabbá tenni, arra biztatják
az embereket, hogy ne otthon főzzenek, hanem helyette válasszák a
többnyire tradicionális, mérsékeltebb áru konyhájukat. Persze
aki a nemzetközibb konyhára vágyik, annak is van valamiféle
választék ezeken a vendéglátó helyeken. Barátságos, kedves és
közvetlen kiszolgálással, otthonossá varázsolt környezetben
várják a vendégeket. Az italválaszték is többnyire széles
körű, értve ez alatt a sör, bor, rövidital és persze az üdítő,
kávé kínálatot, amelyekre szintén az egyszerűség, a kisebb
választék, de jó minőség a jellemző. Ide általában nem csak
egyszer-egyszer térnek be az „ügyfelek”.
„Bar” |
A
„Bar”
főként a városokra jellemző, kimondottan szórakozó hely, főleg
baráti találkozókra alkalmas, ahol hosszabb nyitvatartási időben
lehet alkoholos és nem alkoholos italokat fogyasztani. Itt általában
büfé jellegű ételek szerepelnek a kínálatban. Az ún. „Herna
Bar”
alatt az általában éjjel-nappal működő szerencsejáték
automatákkal üzemelő egységeket nevezik. Ide csak a függőknek
érdemes betévedni, illetve ha nem találunk más helyet , ahol sör
kapható. A „Krčma”
(kocsma) szintén hosszabb nyitva tartással működő vendéglátó
hely, helyenként igen eltérő lehet az étel kínálat. A régies megnevezéshez a legtöbb esetben valami középkori jellegű, de legalábbis tradicionális belső kép társul. Sok esetben a „pub” kategóriának felel meg, ahol
családias a környezet és barátságos a kiszolgálás, minőségi
alapanyagokból készült gyors, húsos ételek szerepelnek az
étlapon, és széles körű az ital kínálat.
„Letní zahrádka” |
A
vendéglátó helyek szinte összes kategóriájánál
előfordulhatnak extra lehetőségek, ilyen például a „Salónek”,
azaz a különterem, vagy a nyári jó időben kellemes kert, a
„Letní zahrádka” vagy „Terasa”. Csehországban nagy
kultúrája van a gyerekek számára kialakított játszó részeknek,
ahol ők is jól érezhetik magukat, miközben a szüleik jókat
beszélgetnek a söröcskéjük, a
„Pivečko”
mellett. Nyelvtudás nélkül is felismerhető a kertekben a „Dětský
koutek”, vagyis a gyerek
sarok.
„Krčma” |
Bohém
földön a vendéglátó helyek sok helyen vasárnap is nyitva
tartanak, pénteken és szombaton jellemzően hosszabb nyitvatartási
idővel dolgoznak. A felszolgáló
személyzet jellemzően kedves és segítőkész, a kiszolgálási
szokások pedig hasonlatosak a miénkhez, vagyis érkezésünkkor
megjelenik a pincér, aki először az ital igényünk iránt
érdeklődik, ugyanakkor felkínálja az étlapot arra az esetre, ha
éhesek lennénk. Ha jól vettük a nyelvi akadályokat és
elfogyasztottuk a tisztességes adagú, jó alapanyagokból,
igényesen elkészített fogásainkat – ez általában igaz a
csehországi vendéglátóhelyekre -, akkor a számlán szereplő
végösszegre a hazaihoz hasonlóan 10% borravalót illik adni, de ez
náluk nem annyira elvárt, mint idehaza. Inkább az elismerést
jelenti a számukra, míg nálunk szinte akkor is „kötelező”,
ha nem voltunk teljesen megelégedve.
"Herna Bar" |
Következő
cikkünkben innét folytatjuk az ét- és itallapok és a fontosabb
ételek, italok bemutatásával. Addig is jó utazásokat, és
kalandos étel rendeléseket kívánunk mindenkinek!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése