Itt
az ideje egy újabb gasztronómiai kalandozásnak, ám ez a kaland
abban lesz más mint a többi, hogy legnagyobb örömünkre egy
különleges könyvbemutatóval köthetjük össze. A hazánkban
kapható szakácskönyv kínálatra igazán nem panaszkodhatunk,
szinte bármit megtalálhatunk a könyvesboltok polcain, azonban a
kifejezetten cseh konyhára fókuszáló remekeket hiába kerestük
eddig. Három évvel ezelőtt, amikor elkezdtük formába önteni a
netmagazinunkat, már az elején tudtuk, hogy egyik jelentős témánk
a gasztronómia lesz, hiszen a cseh konyhával mindenképpen érdemes
behatóan foglalkozni. Akkor bukkantunk rá egy érdekes
szakácskönyvre, amelyet egy magyar háziasszony, Vnuk
Milošné
Piroska
írt, aki cseh férje miatt megtanult „csehül főzni”, ezzel
viszonozva, hogy az a kedvéért Magyarországot választotta
lakhelyéül. Sajnos akkor, és azóta sem sikerült megszereznünk
azt a kiadványt (Korma Kiadó),
amelyet mind egy szálig elkapkodtak, de közben nagy örömünkre
megismerkedhettünk és összebarátkozhattunk Vnuk
Milošsal
, akinek igazán csehes családi konyhájába a könyv második
kiadása által az érdeklődő nagyközönség is betekintést
nyerhet.
A remek könyvecske |
Vnuk Miloš |
A könyv első, 2002-es kiadását követően, egy jól összehangolt és hatékony együttműködésnek köszönhetően idén januárban megjelent a második, bővített kiadás. Az első kiadás óta sajnálatosan elhunyt szerző helyett férje Miloš, és lányuk Katalin vállalta fel a szakácskönyvben szereplő receptek felfrissítésének, kibővítésének nemes feladatát. Mindkét kötet a Bohemia Baráti Kör által gondozott Bohemia Kiskönyvtár sorozatában jelent meg a baráti kör széleskörű részvételével, Molnár Éva, Polgár László és Kovács Gábor szorgos munkája révén. Kellemes ráadás, hogy az új kiadást Gyulai Líviusz Kossuth-díjas grafikus művész tréfás illusztrációi díszítik.
Gyulai Líviusz szórakoztató rajzai |
A könyv igen gazdag recepttára a hagyományos cseh ételeknek.
Megtaláljuk benne a klasszikus húsos, és a nálunk igencsak
kevéssé ismerős zöldséges leveseket, a csehek húsimádatát is
jelző 45-féle húsos fogásból vagy éppen halas, vadas
receptekből válogathatunk, de ha éppen húsmentes ételre vágyunk,
akkor sem kell más szakácskönyvhöz fordulnunk ötletért, mert
szép számban találunk zöldséges, tésztás fogásokat is. A cseh
konyhára jellemző knédlikből akár két héten keresztül minden
napra mást készíthetünk ha éppen úgy tartja a kedvünk.
Várhatunk vendégeket finom burgonyás, és csehesen pikáns módon
fűszerezett fogásokkal, valamint bőséggel választhatunk a gazdag
desszert kínálatból is. A receptek között megtaláljuk a „nagy”
klasszikusokat, a kulajdát, a marhahús- és a pacallevest, no meg a
cseh vadast,
a
svičkova
na smetaně-t, a marhagulyást, a spanyol madarat és a morva verebet
is, de nem sorolunk fel mindent, hagyunk az olvasóknak
meglepetéseket is. És, hogy milyen ízeket varázsolhatunk az
asztalra a Vnuk család
által, annak mindenki maga járjon utána. Megjegyeznénk, hogy a
receptek egy kis része a Bohemia Baráti Kör folyóiratának
receptrovatából származik.
A szerző a könyvbemutatón (Mudrák Gabriella felvétele) |
Mi
némi keresgélés után egy, az évszakhoz és időbeli
korlátainkhoz is illő fogást, egy bramborák receptet
választottunk. A bramborákról érdemes tudni, hogy Csehország
szerte igen elterjedt fogás, burgonyából, lisztből, tojásból
készül, köménymaggal és fokhagymával jól megbolondítva. A
csehek előszeretettel készítik otthon, de éttermekben és utcai
fesztiválokon is gyakran találkozhatunk vele. Különböző
változatok készülnek belőle, adhatunk hozzá savanyú káposztát,
helyette vagy mellette lehet benne füstölt sertéshús,
fogyaszthatjuk önálló fogásként, köretként, de csomagolhatunk
bele hússzeleteket vagy éppen érett sajtot is.
A szerző által dedikálva |
Mai
receptünk a Vnuk család konyhájából a
Bramboráky
se zelím
vagyis a
Krumplis
lángos savanyú káposztával.
Már
az alapanyagok összekészítésénél érezni lehetett a terjengő
illatokból, hogy valami finomság lesz az egyszerű összetevőkből,
és az eredmény nem is maradt el, az ebéd végére az összes
lángos elfogyott.
Hozzávalók 4 személyre:
Hozzávalók 4 személyre:
1
kg burgonya
15 dkg savanyú káposzta
10 dkg finom liszt
1 dl tej
2 db tojás
5 gerezd fokhagyma
olaj a sütéshez
majoránna
őrölt bors
őrölt kömény
só
Elkészítése:
15 dkg savanyú káposzta
10 dkg finom liszt
1 dl tej
2 db tojás
5 gerezd fokhagyma
olaj a sütéshez
majoránna
őrölt bors
őrölt kömény
só
Elkészítése:
„A
nyers meghámozott burgonyát lereszeljük, levét kifacsarjuk és
leöntjük. Hozzáadjuk a forró tejet, a kinyomkodott, kisebb
darabokra vágott savanyú káposztát, tojást, összenyomott
fokhagymát, majoránnát, köményt, és sózzuk, borsozzuk.
Belekeverjük a lisztet, és jól összedolgozzuk. Forró olajon
kisütjük mindkét oldalát és tálaljuk. Ízlés szerint tehetünk
rá reszelt sajtot vagy tejfölt, vagy akár mindkettőt.”
Elkészült a finomság |
Mi
fél adagot „gyártottunk le” belőle, és a végeredményt
mutató fotónkon a kisült adag 2/3 része látható. Egy jó tanács
a sütéssel kapcsolatban, hogy nem kell bő olajban sütni a
fánkokat, mert képesek sok olajat magukba szívni, és kisebb
mennyiségűben is jól átsülnek és szép pirosak lesznek.
Jó étvágyat kívánunk vagyis Dobrou chuť!
A Cseh ételek / A Vnuk család konyhája című könyv (szerzők: Vnuk Miloš, Vnuk Katalin) a Ganésa Szolgáltató Bt. kiadásában jelent meg (2015), megrendelhető a http://antikva.hu/ vagy a Bookline/Libri oldalakon. Ajánljuk minden főzni és enni szerető ember figyelmébe!
Jó étvágyat kívánunk vagyis Dobrou chuť!
A Cseh ételek / A Vnuk család konyhája című könyv (szerzők: Vnuk Miloš, Vnuk Katalin) a Ganésa Szolgáltató Bt. kiadásában jelent meg (2015), megrendelhető a http://antikva.hu/ vagy a Bookline/Libri oldalakon. Ajánljuk minden főzni és enni szerető ember figyelmébe!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése