Gasztronómiai
cikk sorozatunkban „csehes” honlap lévén illik egy igazán
sörös ételről is írnunk, amelyet sajnos az elmúlt több mint
két év alatt mind ezidáig elmulasztottunk. Most azonban
tisztességesen bepótoljuk ezt a hiányosságot, hiszen sörissza
fogásunkhoz nem kevesebb mint fél liter finom sörre lesz szükség.
Az étel elkészítéséhez magyar marhahúst választottunk, de a többi hozzávalóban igyekeztünk cseh alapanyagokat használni, különös tekintettel a sörre és a mustárra, ugyanis ez a két élelmiszer Csehországban kardinális kérdés. A sör mint nemzeti ital csakis kiváló minőségű lehet egy olyan országban, ahol a világon a legnagyobb az egy főre jutó elfogyasztott sörök mennyisége. Ezzel természetesen nem az alkoholizmusra, hanem sokkal inkább a cseheknél uralkodó, és a többségük által művelt kulturált sörfogyasztásra szeretnénk utalni. Azt szoktuk mondani, ha a sör minősége vagy ára hirtelen megváltozna Csehországban, akkor forradalom törne ki.
A
mustár azaz a hořčice
(fonetikusan ejtve csak így egyszerűen „horzscsice”) fogyasztás
azért nem ilyen szintű, de az tény, hogy a sok hús étel mellé -
legyen az hideg vagy meleg - bőven kerül a finom mustárokból.
Főtt ételeknél természetesen főzés közben, ízesítés
céljából használják. Érdemes megkóstolni az egyik
legnépszerűbb cseh mustárt a kremžská-t,
amely kicsit csípős ízű, és durvára darált mustármagból
készül.
Sörös
marhánkat a bátrabb és kalandvágyóbb ínyenceknek ajánljuk,
mert ha netán egy keserűbb ízű sört választunk, akkor
meglehetősen markáns (mondhatnánk pilzeni) íze lesz a
fogásunknak. Ezt persze a finom knédli (knedlík) tompíthatja,
vagyis egy igazán ízletes élményben lehet részünk. De aki nem
szereti a keserű ízeket, annak azt javasoljuk, hogy inkább barna
sört használjon, mert az kicsit édesebb ízű, és a sörben levő
karamell miatt a komló íze nem érvényesül annyira.
No
akkor konyhára fel, és készítsük el mai főfogásunkat.
Hozzávalók
2-3 személyre
60
dkg marhahús
10
dkg bacon szalonna
1
fej vöröshagyma
só
mustár
liszt
babér
levél, egész bors, boróka bogyó
vegyes
szárított fűszerek (mi kevés kakukkfüvet és rozmaringot
használtuk)
1
üveg azaz ½ liter finom cseh sör
Elkészítés
Az
előkészítés során a felszeletelt vagy közepes darabokra vágott
marhahúst sózzuk meg és klopfoljuk ki egy kicsit, majd kenjük be
a mustárral. Ha van rá egy éjszakánk, be is pácolhatjuk, így
porhanyósabb állagú lesz. A pácolás során a még sózatlan,
mustárral megkent húsokat helyezzük egy kisebb műanyag vagy üveg
edénybe és öntsük fel étolajjal úgy, hogy az olaj ellepje a
húsokat, ezt követően fedjük le valamivel és tegyük a hűtőbe.
Ügyeljünk rá, hogy a húsdarabok közé is kerüljön az olajból.
Egyszer meg is forgathatjuk őket a pácolás során.
A
fogás elkészítésekor, ha előzőleg pácoltuk a húsainkat,
töröljük le az róluk az olajat és sózzuk meg őket. Ha valaki
nagyon szereti a mustárt, akkor egy kicsit még tehet a húsokra
belőle. Ezt követően forgassuk meg a húsdarabokat a lisztben.
Közben egy serpenyőben pirítsuk meg a kisebb darabokra vágott
szalonnát és a felszeletelt hagymát, adjuk hozzá az összes
fűszert. Ebbe tegyük a belisztezett húsdarabokat, és nagyobb
lángon minden oldalukat erőteljesen pirítsuk meg, hogy egy kérget
kapjanak, ami nem engedi ki a nedvességet. Ezután öntsük fel az
üveg sörrel, és ebben hagyjuk fedő alatt párolódni. A
marhahúsnak kb. 2 óra párolásra van szüksége, így időközönként
(6-8 perc) nézzünk rá, mozgassuk meg kicsit a húsokat nehogy
leragadjanak, és öntsünk hozzá kevés vizet, ha úgy ítéljük
meg, hogy elpárolgott és nincs meg a szükséges mennyiség. Ha a
kóstolás során nem találjuk elég sósnak, akkor ezt is
pótolhatjuk még. A végén egy sűrűbb mártást és puha húsokat
kell kapnunk.
A
sörös marhahúst tálalhatjuk tésztával vagy rizzsel, de azért
knédlivel lesz az igazi! Savanyúságot is adhatunk mellé.
Dobrou
hut'!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése