Előző
cikkünkben a kvargli, azaz lošticei (olomouci) büdös
sajt történetével
ismerkedhettünk meg, most pedig szeretnénk bepillantást nyújtani
a sajtunk forma és ízvilágába, a végén pedig megnézzük, mit
is kezdhetünk ezzel a finomsággal a konyhában. Biztosíthatjuk
önöket, hogy a belőle készült ételeknek még a szárnyaló
fantáziánk sem szabhat határt.
A lyukas |
A rudas |
No,
akkor sajtra fel! Ha valaki még sohasem ízlelte meg a kvarglit,
annak mindenképpen ajánljuk megkóstolásra. Hogy mire számítson?
Hm...egy karakteres ízű és illatú, vagy inkább szagú csodára.
Ha elsőre nem is nyerné el a tetszésüket, ne adják fel! Lehet,
hogy hangulat, sajt érettségi fok vagy sör mennyiség kérdése
csak az egész. Aki nem szereti az érettebb ízt, annak érdemes
minél frissebb állapotában kóstolnia a sajtot, ugyanis a kvargli
„illatát” az érés során keletkező lebomló (sajt-)
fehérjéknek köszönheti, így 4 hét alatt (még hűtőben való
tárolás mellett is) az aranysárga színű korongokból
narancssárgás színű, közepesen deformálódott, de egyre
zamatosabb, lágyabb és persze szagosabb eledel képződik.
Amikor a korongok összeérnek |
A
kvargli igen egészséges, természetes étel, ezért aki alapból
nem imádja, annak is érdemes megbarátkoznia vele. Teljes értékű
fehérje, alacsony zsírtartalom jellemzi, tehéntúróból készül
különböző tejkultúrák hozzáadásával. Ezt a hosszan érlelt
sajtot adalékanyagok, aromák és állomány javítók nélkül,
étkezési sóval készítik. Fogyasztását diétázóknak és
lisztérzékenyeknek is ajánlják.
Készül a kvargli |
Formáját
tekintve kezdetben volt a korong, de egy idő után mind a
fogyasztóknak, mind a sajtokat kézzel formázóknak valószínűleg
kezdett unalmassá válni ez az alak, ezért talán véletlenül vagy
egy merész ötlettől vezérelve kitalálták a lyukas közepű
kvarglit, azaz a koszorút. Ha már a női princípium képviselve
volt, kellett a férfi oldal is a rendszerbe, így elkészítették a
kvargli rúd alakú változatát is, a Tyčinky-t.
No igen, még a sajtok világában is meg kell lennie a jin-jang
egyensúlynak! De a viccet félretéve még manapság is készítik
ezeket a tradicionális formákat a lošticei
sajtgyárban. A kiszerelések tekintetében létezik a 100 g-os kicsi
vagyis Malé, van a 80 g-os Speciál, a 167 g súlyú nagy, azaz a
Velké, a 125 g-os rúd alakú a Tyčinky,
és a 100 g-os koszorú vagyis a Věnečky. Ezeknek a sajtoknak az
íze, összetétele mind ugyanaz. A választék bővítése és a
vevői igények követése miatt mintegy 26 -féle kiszerelésben és
különböző ízesítéssel készülnek még sajtok. A darabolt
Tvarůžkykat
pirospaprikás, fokhagymás, köményes, vöröshagymás, zöldborsos
változatban is meg lehet vásárolni.
Női, férfi, hagyományos és extra kvargli |
Loštice
igazi sajt fellegvár, aki arra jár a környéken, mindenképpen
látogasson el erre a kis településre és természetesen a
sajtgyárba is, itt ugyanis minden a sajtról szól. A gyár
szaküzletében számos más sajtgyártók által készített
finomságokat és különlegességeket is lehet kapni. A falu
vendéglőiben a legtöbb fogás „olmützi” sajttal készül, és
nem utolsósorban a legújabb, mondhatni gourmet büfében olyan
különlegességeket lehet kóstolni, mint a kvarglis Hamburger, a palacsintába
tekert tvarůžky
rúd, a korong alakú tvarůžkyból
készült édeskés-sós desszertek tejszínes sajtkrémmel és
gyümölcsökből készített dzsemekkel. Egyszóval ez is maga a
büdös sajt Kánaán.
Hot dog, hamburger, édes és sós sütik kvargliból! |
Asztali
sajtnak nevezik a kvarglit, de nagyon széleskörűek a felhasználási
lehetőségei, hiszen a csirke-és sertéshúsokkal, sonkával,
szalámikkal és egyéb felvágottakkal is nagyon jól harmonizál az
íze. Hidegen és melegen egyaránt finom, kiránthatjuk, grillen
becsomagolva és hagymákkal ízesítve olvaszthatjuk, húsokba
töltelékként tehetjük, pácolhatjuk ugyanúgy mint a Hermelint,
natúr vagy akár majonézes salátákat is készíthetünk belőle.
Egyre azonban ügyeljünk, hogy az illatát főzés közben sem
hagyhatjuk figyelmen kívül! Alábbi receptünk elkészítésénél
is tegyük meg a megfelelő óvintézkedéseket a keletkező illatok
elvezetésére!
Rántott kvargli lepenicével, vagyis savanyú káposztás tört burgonyával
Rántott kvargli lepenicével, vagyis savanyú káposztás tört burgonyával
Rántott kvargli, főtt krumplival |
Hozzávalók:
8 korong Olmützi kvargli
8 korong Olmützi kvargli
8
szelet Pick jellegű szalámi
1 tojás
2 evőkanál tej
liszt, zsemlemorzsa
olaj a sütéshez
Lepenice hozzávalók:
500 g burgonya
1 tojás
2 evőkanál tej
liszt, zsemlemorzsa
olaj a sütéshez
Lepenice hozzávalók:
500 g burgonya
3
evőkanál tej
500 g savanyú káposzta
1 fej vöröshagyma
1 evőkanál zsír
marék petrezselyem
só, bors, kömény
Elkészítés:
500 g savanyú káposzta
1 fej vöröshagyma
1 evőkanál zsír
marék petrezselyem
só, bors, kömény
Elkészítés:
Két
sajtkorong közé tegyünk be két vékony szelet szalámit,
illesszük őket össze, és szúrjuk át egy hosszabb
fogpiszkálóval. Panírozzuk be a dupla korongokat alaposan úgy,
hogy ne maradjon szabad felület ahol a sajt kifolyhatna, majd forró
olajban süssük aranybarnára. Ezzel a rántott kvarglink el is
készült.
Rántott kvargli lepenicével |
A
lepenicéhez a meghámozott burgonyákat egészben főzzük meg,
közben kevés zsíron pároljuk üvegesre az apró kockára vágott
vöröshagymát. Ezt követően a hagymához adjuk hozzá a majdnem
szálakra szedett savanyú káposztát, ízesítsük borssal és
köménymaggal ki-ki az ízlése szerint, majd kis ideig pirítsuk
őket együtt. Mikor a krumpli megfőtt, még forró állapotban
törjük össze durvább darabokra, adjuk hozzá a tejet, és
keverjük bele a hagymás káposztát is, majd ízesítsük sóval. A
végén szórjuk meg apróra vágott petrezselyemmel. Ez
a régi, hagyományos cseh köret nagyon jól illik a rántott
kvarglihoz.
Dobrou chut' vagyis magyarul Jó étvágyat kívánunk!
Dobrou chut' vagyis magyarul Jó étvágyat kívánunk!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése