Csehországban
a Karácsonnyal kapcsolatban igen sok népi hagyomány maradt fenn,
ugyanis ilyenkor van itt az ideje mindenféle jóslásnak és
varázslásnak, amely az egészséggel, a szerelemmel, a bőséggel
és a jó szerencsével kapcsolatos.
Az egyik legkedvesebb ilyen hagyomány az Arany kismalac (Zlaté prasátko) várása. A legenda azt tartja, hogy ha a Szent este napján, azaz december 24-én valaki képes egész nap megtartani a böjtöt, azaz nem csábul el a készülő fogások és sütemények finom illatától és látványától, akkor az esthajnal csillag megjelenésekor megláthatja a szoba falán vagy mennyezetén az Arany kismalacot. Aki meglátja, annak a jutalma nagy boldogság lesz.
Az egyik legkedvesebb ilyen hagyomány az Arany kismalac (Zlaté prasátko) várása. A legenda azt tartja, hogy ha a Szent este napján, azaz december 24-én valaki képes egész nap megtartani a böjtöt, azaz nem csábul el a készülő fogások és sütemények finom illatától és látványától, akkor az esthajnal csillag megjelenésekor megláthatja a szoba falán vagy mennyezetén az Arany kismalacot. Aki meglátja, annak a jutalma nagy boldogság lesz.
A hagyomány eredete sajnos nem nagyon ismeretes, a szimbólum még a kereszténység előtti időkből származik, és sajnos azt sem tudni, hogy létezik-e Csehországban olyan személy, akinek valaha is megjelent már az Arany kismalac. Ennek ellenére a hagyomány él, és virul. Olyan szinten a kultúra része, hogy még a nagyobb cégek karácsonyra készített termékeiben és az ajándékozásban is megelevenedik.
A
karácsonyi ünnepi asztal
December 24-én a cseh családok asztalán a halételeké a főszerep, ezen a napon ugyanis a keresztény hagyományoknak megfelelően nem fogyasztanak húst. Tavaly karácsonykor írt cikkünkben részletesen beszámoltunk a Szent estén fogyasztott menüről, amely Hallevesből (Vánoční rybí polévka), az árpagyöngyből és gombából készült, sütőben átsütött Kuba nevű előételből (Vánoční kuba), az elmaradhatatlan Rántott pontyból áll (Smažený kapr), amihez Krumpli salátát (Bramborový salat) fogyasztanak. A ráadás mindezekre a finomságokra a Vánočka, azaz a Karácsonyi fonott kalács. Ezeknek a finomságoknak a leírása korábbi cikkünkben olvasható. Itt olvassa!
Gasztronómiai cikkeinkben, mint azt már megszokhatták, mindig közre adunk néhány olyan receptet, amelyet otthon is bárki elkészíthet, és így valami csehes finomsággal színesítheti az otthoni ünnepi asztalt. A karácsonyi ebédhez az alábbi finomságokat választottuk Önöknek.
Karácsonyi ponty leves / Vánoční polévka z kapra
Hozzávalók 4 főre:
December 24-én a cseh családok asztalán a halételeké a főszerep, ezen a napon ugyanis a keresztény hagyományoknak megfelelően nem fogyasztanak húst. Tavaly karácsonykor írt cikkünkben részletesen beszámoltunk a Szent estén fogyasztott menüről, amely Hallevesből (Vánoční rybí polévka), az árpagyöngyből és gombából készült, sütőben átsütött Kuba nevű előételből (Vánoční kuba), az elmaradhatatlan Rántott pontyból áll (Smažený kapr), amihez Krumpli salátát (Bramborový salat) fogyasztanak. A ráadás mindezekre a finomságokra a Vánočka, azaz a Karácsonyi fonott kalács. Ezeknek a finomságoknak a leírása korábbi cikkünkben olvasható. Itt olvassa!
Gasztronómiai cikkeinkben, mint azt már megszokhatták, mindig közre adunk néhány olyan receptet, amelyet otthon is bárki elkészíthet, és így valami csehes finomsággal színesítheti az otthoni ünnepi asztalt. A karácsonyi ebédhez az alábbi finomságokat választottuk Önöknek.
Karácsonyi ponty leves / Vánoční polévka z kapra
Hozzávalók 4 főre:
- 2 kisebb megtisztított ponty (fej, farok, törzs, ikra, haltej)
- 20 dkg gyökérzöldség (sárgarépa, petrezselyem, zeller)
- 6 dkg vaj
- 6 dkg liszt
- csipet szerecsendió vagy gyömbér
- 1 gerezd fokhagyma
- só, petrezselyem
- pirított zsemle vagy kifli kockák
Elkészítés: A
halakat feldaraboljuk, és hideg vízben feltesszük főni. A
forrástól számítva 20 percig főzzük. Közben a
gyökérzöldségeket megtisztítjuk, és apróra lereszeljük. A
vajat egy serpenyőben felforrósítjuk és a liszt hozzáadásával
rántást készítünk, amelyet hideg vízzel felöntünk és
csomómentesre keverünk. A következő lépésben a halhúst
lefejtjük a csontokról és szitán áttörjük.
Vegyen egy pontyot! Lehet ennél kisebb is! :) |
A
főzőlevet szintén leszűrjük és feltesszük a tűzre egy nagyobb
lábasban, majd belerakjuk a reszelt zöldségeket főni. Ekkor
megsózzuk és hozzá öntjük a rántást is, majd nagyobb lángon a
főzzük, hogy a rántással együtt homogén legyen. Néha
megkevergetjük. Ha félig megfőtt a zöldség, hozzáadjuk a
belsőségeket és a főtt halhúst is, és további 10 percig
főzzük. Közben ízesítsük a gyömbérrel vagy a szerecsendióval,
és a nagyon apróra préselt fokhagymával. A sósságát is ekkor
állítsuk be. Adjuk hozzá az apróra vágott petrezselyem zöldet,
és főzzük készre a levest.
Kevés
vajon vagy oliva olajon pirítsuk meg az apró kockára vágott
kiflit vagy zsemlét, és a levesre szórva tálaljuk a forró
karácsonyi hallevest.
Más recept változatban vöröshagymát pirítunk, a reszelt zöldségeket szintén megpiríthatjuk vele együtt, és ezt szórjuk meg a liszttel. Miután megpirult a liszt is, engedjük fel hideg vízzel, és úgy adjuk a halléhez. Az ízesítést követően főzzük készre a fent leírtak szerint.
Más recept változatban vöröshagymát pirítunk, a reszelt zöldségeket szintén megpiríthatjuk vele együtt, és ezt szórjuk meg a liszttel. Miután megpirult a liszt is, engedjük fel hideg vízzel, és úgy adjuk a halléhez. Az ízesítést követően főzzük készre a fent leírtak szerint.
Karácsonyi
kacsa pecsenye / Vánoční pečená kachna
A Szenteste böjtös menüje után a karácsony többi napján minden más húsféle is az asztalra kerülhet. A csehek előszeretettel fogyasztanak ilyenkor is kacsa húst, sertés- és marha húsokat, borjút, pulykát, vadakat és nyulat is, ki-ki az ízlése és a pénztárcája szerint.
A Szenteste böjtös menüje után a karácsony többi napján minden más húsféle is az asztalra kerülhet. A csehek előszeretettel fogyasztanak ilyenkor is kacsa húst, sertés- és marha húsokat, borjút, pulykát, vadakat és nyulat is, ki-ki az ízlése és a pénztárcája szerint.
Hozzávalók:
- 1 egész kacsa
- 1 fej vöröshagyma
- 1 fej fehér káposzta
- só, őrölt fekete vagy fehér bors, köménymag, olaj, almaecet
Közben
a megtisztított egész kacsát sózzuk be kívülről és belülről
egyaránt, őrölt borssal ízesítsük még. A szárnyait a hátán
zárjuk össze, így kisebb helyet fog elfoglalni a sütőtálban, és
szebb látványt is nyújt majd. A kacsa belső részébe tegyük
bele a káposzta kb. felét és a bőrét zárjuk össze hústűvel
vagy fogpiszkálókkal.
Szükségünk
lesz a sütéshez egy nagyobb fedeles tűzálló tálra, amelynek az
alján terítsük szét a káposzta megmaradt részét, majd erre
helyezzük rá a kacsát. Kevés vajjal vagy zsírral kenjük meg, és
fedjük le a fedéllel. Nagyobb lángon, kb. 180 °C-on süssük fedő
alatt 60 percig, majd a fedőt óvatosan levéve, a kacsát a saját
zsírjával meglocsolva süssük további 40-60 percig. Ez a kacsa
méretétől és a sütőnk képességeitől is függ. Ha valaki
ínyencebb változatot szeretne, akkor egy kis fehérborral (kb. 1,5
dl) ízesítheti a kacsa sültet.
Ezekkel
a finomságokkal szeretnénk Önöknek és a családjuknak Nagyon
Boldog Karácsonyt kívánni! Veselé Vánoce!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése