Csehországot
megjárt honfitársaink biztosan találkoztak már az étlapokon a
Dršťková
(ejtsd: kb. drstyková) polévkával, ezzel
az igazán nyelvtörő elnevezésű specialitással,
amely nem más, mint a jó kis pacalleves cseh elnevezése. Ha nem
csak mutogatni szeretnénk az étlapra, hanem megpróbáljuk szóban
is közölni a kívánságunkat, akkor a pacalleves rendelésekor
egyszerre élhetünk át vidám és izzasztó pillanatokat. Ha
viszont egészen véletlenül (néhány évnyi gyakorlás után)
sikerül hibátlanul kimondanunk a levesünk nevét, a pincértől
nem kis elismerésben lehet részünk.
A csehek egyik kedvenc és igazán népszerű étele szinte valamennyi étterem választékában szerepel. Igen sűrű és laktató, ezért akár főételként is nyugodtan fogyaszthatnánk, de Csehországban jellemzően csak egy csészével hoznak ki belőle, általában jó köményes barna kenyérrel vagy kiflivel kísérve. Ahhoz, hogy igazán tudjuk értékelni ezt a finomságot azonban egy feltételnek teljesülnie kell. Nem árt szeretnünk magát a pacalt, azaz a szarvasmarha gyomrát, ami bizony nem adatik meg mindenkinek.
![]() |
Nem frottír törölköző! Pacal! |
Mindazonáltal
a pacal-szkeptikusokat is szeretnénk kóstolásra bírni (legalább
egyszer), mivel így igazán csehes kulináris élvezetek, de
legalábbis tapasztalatok birtokába juthatnak. Nem beszélve arról,
hogy azért is érdemes jóban lenni a pacallevessel, mert sokan
esküsznek rá, hogy másnaposság ellen az egyik legkiválóbb
gyógyszer. Állítólag, ha egy alkoholban nem szűkölködő este
végén, lefekvés előtt eszünk belőle egy tányérkával, fura
módon másnapra kutya bajunk sem lesz az elfogyasztott italoktól.
Nos ezt sem cáfolni, sem megerősíteni nem tudjuk, próbálja ki
mindenki saját maga.
A
csehek alap pacal levese már-már magyarosan paprikás és erősen
fűszerezett. Vörös- és fokhagymával, majorannával, őrölt
borssal, sóval és nem kevés köménymaggal ízesítik. Az idők
során azonban a környező országok szokásai beszivárogtak a cseh
konyhába, így a pacallevesnek már más változatai is vannak.
Ezért a főzés során a levesbe kerülhetnek zöldségek,
laskagomba és csontok is, elsősorban a még gazdagabb ízvarázslat
érdekében.
![]() |
Ez nem csehes pacalleves |
Ahogyan
említettük, a pacalleves nem kizárólagosan cseh specialitás,
hanem sok ország népszerű étele, kivéve Magyarországot. Mi
magyarok a marha bendő csülökkel egyben főzött pörkölt
változatát imádjuk (no azért nem mindenki), még ha létezik pl.
a bakonyi pacalleves nevű étkünk is. Csehország kivételével
azonban a többi országban a pacal levest ecettel vagy citrommal
savanyítják, sőt van ahol tejet és nyers tojás sárgáját (pl.
Románia) is használnak a minél pikánsabb ízhatás elérése
kedvéért. Mi inkább maradunk a csehes változatnál.
Most
pedig következzen a recept, amelynek legnagyobb titka a
pacal, azaz a gyomor kiváló előkészítése.
Hozzávalók
4 személyre:
- 1 nagy fej apróra vágott vöröshagyma (cibuli)
- 2 evőkanál zsír (sádla)
- 2 evőkanál liszt (hladké mouky)
- 1 teáskanál édes paprika (papriku)
- 50-60 dkg pacal (drštěk)
- 1,5 liter húsleves csontokból vagy hús és gyökérzöldségek (hovězího vývaru)
- só (sůl) és kevés frissen őrölt bors (pepř)
- 2 gerezd zúzott fokhagyma (česnek)
- ízlés szerint majoranna (majoránku), őrölt kömény (kmín)
Elkészítése:
A
pacalt kb. 3 órán át főzzük, hogy teljesen megpuhuljon (kivéve
ha a hentesnél előfőzött pacalt vásároltunk). A gondos
tisztításhoz először alaposan sózzuk be, majd jól dörzsöljük
át. Öblítsük le hideg vízzel, majd forró vízben is mossuk át.
![]() |
Egy kis szabdalás |
Egy
nagyobb lábas hideg vízbe tegyük fel főni. Ha felforrt, öntsük
le róla az első főző vizet és ismételten hideg vízben, sóval
ízesítve főzzük puhára. Adhatunk hozzá kevés csontot is, és a
főzési idő letelte előtt kb. 30 perccel tegyük bele a leves
zöldségeket, sárga répát és fehér répát. Amikor megfőtt a
pacal, vágjuk fel hosszú és vékony csíkokra. A zöldségeket is
szeleteljük fel csíkokra.
![]() |
Lépésről lépésre |
Közben
a zsírban süssük meg az apróra vágott vöröshagymát, adjuk
hozzá a lisztet és készítsünk világos rántást. Keverjük
hozzá az őrölt paprikát, de vigyázzunk nehogy megégessük, mert
akkor keserű lesz az íze. A rántást azonnal hígítsuk fel kevés
hideg vízzel, keverjük csomó mentesre és adjuk a levesünkhöz,
amibe tegyük vissza a már felszeletelt, puhára főtt pacalt. Adjuk
hozzá a fűszereket, tételesen a zúzott fokhagymát, majorannát,
őrölt köményt, borsot. Gyakori keverés mellett mérsékelt
lángon főzzük további 15-20 percig. Barna vagy fehér kenyérrel,
pékárukkal tálaljuk.
Jó
éjvágyat kívánunk! Dobrou chuť!
Ilyet Szlovákiában is lehet enni, én ott "kaptam rá". YouTube-os recept szerint én úgy készítem, hogy a paprikás rántással kezdem, és ezen az alapon főzőm a többi hozzávalót. Nekem elegendhetetlen belőle a (nálunk sajnos nem, de pl. Szlovákiában kapható) Maggi- vagy Vitana folyékony ételízesítő, ez ad számomrs ennek és más leveseknek is jellegzetes "szlovákos, lengyeles" ízt.
VálaszTörlésÉn is így készìtem ,itt szerettem meg,picit csipösen imadjuk.
TörlésMi (pontosítva csak én) a multkoriban kruplis - magyaros pacallevest ettem a Fehér Hattyú nevű panzió-étteremben - Gyopárosfürdőn. Meglepett, de finom volt.
VálaszTörlésseprődi irén vagyok --erdélyi recept alapján csinálom a pacal levest ----meg ahogy én kifejlesztettem --világhírű--06302908782 --sms --t ha írnak --kűldöm a receptet. iRÉN.
VálaszTörlés