Az
előző cikkünkben szinte egy teljes menüt állítottunk össze
knédliből, így itt az ideje, hogy átadjuk a főzés
szerelmeseinek a terepet! Tessék bátran próbálkozni a knédli
elkészítésével, hiszen a knédlit, mint igazi házi tésztát, a
cseh háziasszonyok manapság is gyakran otthon készítik el. Idő
hiányában persze rendelkezésre áll náluk a szupermarketek
polcain a friss, félkész változatok minden formája, de azért az
otthon készített az igazi! Természetesen kaphatóak boltokban
instant knédli porok is, de az igazi cseh háziasszonyok szemében
elég alantas cselekedet ilyen knédlit az asztalra tenni.
A monda szerint ugyan csak Csehországban lehet igazán jó knédlit készíteni, az idegen földön tett próbálkozások ugyanis nem biztos, hogy elsőre sikeresek lesznek, de mi azért mindenkit biztatunk, hátha Önök lesznek az első kivételek és már elsőre is ehetnek a finom saját készítésű knédlijükből.
A főzéshez álljanak itt segítségül a legfontosabb alap receptek. Amennyiben további knédli specialitásokra kíváncsiak írjanak nekünk bátran!
A monda szerint ugyan csak Csehországban lehet igazán jó knédlit készíteni, az idegen földön tett próbálkozások ugyanis nem biztos, hogy elsőre sikeresek lesznek, de mi azért mindenkit biztatunk, hátha Önök lesznek az első kivételek és már elsőre is ehetnek a finom saját készítésű knédlijükből.
A főzéshez álljanak itt segítségül a legfontosabb alap receptek. Amennyiben további knédli specialitásokra kíváncsiak írjanak nekünk bátran!
Kenyér knédli – Morvaországi családi recept
Hozzávalók:1 kg rétesliszt, 2 db tojás, kb. 5 dl tej, 2,5 dkg élesztő, só, kevés cukor, 5 db zsemle
Elkészítés: Tegyük az átszitált lisztet egy nagy tálba, adjuk hozzá a tojásokat és a sót. Kisebb méretű edénybe melegítsünk meg egy kevés tejet, adjuk hozzá a cukrot és morzsoljuk bele az élesztőt. Ezalatt vágjuk kockára a 2-3 napos szikkadt zsemléket. Miután feljött az élesztő, öntsük a tálban levő liszthez, és dolgozzuk össze a tésztát a maradék langyos tejjel. Dagasszuk amíg kicsit levegősebb lesz, majd a zsemlekockákat is adjuk hozzá, és így is dagasszuk még további 3-5 percig. Meleg helyen kb. egy órát hagyjuk megkelni.
Kelesztés után formázzunk belőle rudakat. Ebből a mennyiségből 4-5 rudat készíthetünk. Kis pihentetés után lobogó forró vízbe téve főzzük 14-15 percig. Ez alatt legalább egyszer fordítsuk meg őket. Miután a vízből kivettük, azonnal szurkáljuk meg pár helyen villával, hogy a gőzök távozni tudjanak belőle és ezzel még könnyebb legyen a knédlink, és kenjük meg vékonyan olajjal. Éles vékony késsel, de inkább cérnával vagy selyem szállal vágjuk szeletekre.
Burgonyás knédli
Hozzávalók: 90 dkg burgonya, 4dkg vaj, 12 dkg rétesliszt vagy búzadara, 10 gramm só, 2 tojás
www.selkabasta.cz |
Karlsbadi knédli – klasszikus változat Václav Malovický: Švejk, útleíró szakácskönyvéből
Hozzávalók: 7 dkg vaj, 6 tojás, 50 dkg liszt, 3-4 db zsemle, só
www.m-recepty.cz |
Gyümölcsös knédli
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 2 dl tej, 1 tojás, 20 g élesztő, 2 evőkanál cukor, 1 csipet só, kb. 70 dkg gyümölcs (félbevágott sárgabarack v nagyobb eper v friss áfonya v felezett szilva)
A tálaláshoz: 10 dkg porcukor, 15 dkg kemény sajt, 10 dkg olvasztott vaj
www.prodejknedliku.cz |
www.zelpage.cz |
A
gombócokat forrásban lévő, enyhén sós vízben főzzük addig,
amíg feljönnek a víz tetejére. Egynél ellenőrizzük, hogy
megfőtt-e a tészta. Érdemes nagy edényben főzni a gombócokat,
hogy legyen helyük úszkálni főzés közben. Ha megfőtt,
szűrőkanállal szedjük ki a vízből és tegyük egy nagy tálba.
Kisebb adagokban díszítsük, szórjuk meg porcukorral és locsoljuk
meg olvasztott vajjal. Cseh specialitásként reszelhetünk a
tetejére kemény túrót, majd ezt öntsük le az olvasztott vajjal. Tálalhatjuk
még gyümölcs öntetekkel, esetleg vanília mártással, amit
megszórunk mákkal. Rengeteg variációt kipróbálhatunk.
Sikeres próbálkozásokat és jó étvágyat kívánunk!
Sikeres próbálkozásokat és jó étvágyat kívánunk!
A receptek közül a Houskový és a Karlovarský knédli receptjét próbáltam ki. Az összes recept alapján vajon kell a zsemle kockákat megpirítani, így én inkább ezzel próbálkoztam. Egyébként a kenyér knédli receptje a főzést leszámítva bevált, ott kipróbáltam vízben főzni is, de a jó recept az, ha 1-1.5 órán át forrásban lévő víz fölött, gőzben főzöd!
VálaszTörlésA carlsbadi knédli recept: 2 fej HAGYMA, pirított zsemlekockák(5 zsemléből), 2dl TEJ, 250g liszt, 3 tojás sárgája, 3 trojás felvert fehérje, PETREZSELYEM, sót kell összekeverni, vajjal kikent alufóliába tekerni (rúd alakot formálva), és forrásban lévő enyhén sós vízben mindkét oldalával felfelé 30-30percet főzni.
A második szerintem finomabb, és kevesebb munkát igényel. Jó főzést!
Kedves Kelemenm!
VálaszTörlésKöszönjük szépen, hogy nyilvánosan megosztottad velünk a tapasztalataidat! Mi is ki fogjuk próbálni a hasznos tanácsokat.
Finom cseh étkeket és jó főzőcskézést kívánunk!
Üdvözlettel: Judit és Zsolt (szerkesztők)