A
múlt hétvégén lezajlott a csehországi elnökválasztás. A
kemény és izgalmas versenyt ugyan végül nem Karel Schwarzenberg
herceg nyerte meg, de mi továbbra sem távolodunk el messzire a
Fekete-hegyektől, hiszen sörfőzdés sorozatunk következő tagja
is ezt a nevet viseli, csak éppen immáron nem németül, hanem
csehül írva-szólva. A morvaországi „Fekete-hegy” sörével
kapcsolatban néhány szubjektív élménnyel kezdenénk.
Első
találkozásunk a Černá
Hora-i
sörrel nem most történt, de ahogyan azt mondani szokták: oly jó
rá emlékezni. Egy forró nyári nap délutánján, a
dél-morvaországi Přerov városában esett meg a nagy eset. A nap
fényesen sütött, a lélek, szellem már csordultig telve volt az
aznapi élményekkel, de a test bizony igencsak megszomjazott. És
akkor találtunk rá erre a darázs színekben pompázó, azaz
sárga-fekete emblémájú sörre, pontosabban a bódítóan erős,
finom, enyhe mézízesítésű Kvasar-ra,
a Černá Hora-i sörgyár egyik specialitására. Csak egy életre
lopta be magát a szívünkbe, nem tovább.
Kvasar, a gyorsan fogyó sör |
A
második nagy találkozásra egy észak-morva faluban, Černá
Voda-ban került
sor, a Jeseník hegy északi lejtőjén. Mi is lehetne stílusosabb
minthogy Fekete-víz
falván az élelmes tulajdonosok egy komplett vendéglátóipari
egységet (panzió-étterem-söröző) szántak a nevében csak két
betűvel eltérő Černá Hora-i sör dicsőítésének. A csöppet
feltűnő, aranysárga színű panzió sörszentélyében immáron a
sörgyár szinte teljes szortimentjének kóstolására volt
lehetőségünk, és be kellett ismernünk, hogy a Kvasar mellett a
többi Černá Hora-i sör is megér, méghozzá nem is csak egy
misét.
Fekete-hegy Fekete-vízen |
De
hol is van ez a Černá
Hora? És mit is tudunk a sörgyár múltjáról és jelenéről?
Nos, maga a sörgyár Brno-tól
mintegy 25-30 kilométerre fekvő, nem túlságosan meglepő módon a
Černá
Hora nevezetű falucskában található. Aki a 43-as úton járja
észak-déli útját, feltétlen térjen le a település felé, és
vessen legalább egy pillantást a falu központjában lévő
folyékony kenyér gyárra, amely mint később látni fogjuk, ma már
jóval több mint csupán egy sörüzem.
Azonban mindenekelőtt ugorjunk vissza az időben, nem sokat, csupán csak 715 évet, ugyanis ahogyan a sör mai (korábban az 1530-as évszám szerepelt rajta) emblémájából is kitűnik ekkora nyúlik vissza Černá Hora sörének története. A fáma szerint 1298. július 16.-án egy bizonyos Matouš, a birtok feltételezhetően akkori ura Černá Hora-ban főzött sört vitt szekereivel egy, a Templomos Lovagrend számára rendezett birtokadományozási ünnepségre, igazolván, hogy ekkor a helyi sör már bizonyosan létezett. Az elkövetkező időkben ezt a „sörforrást” a BRAXATORIUM TEMPLARIORUM IN MONTE NEGRO néven azaz a Fekete-hegyi Templomos Sörfőzdeként emlegették.
Azonban mindenekelőtt ugorjunk vissza az időben, nem sokat, csupán csak 715 évet, ugyanis ahogyan a sör mai (korábban az 1530-as évszám szerepelt rajta) emblémájából is kitűnik ekkora nyúlik vissza Černá Hora sörének története. A fáma szerint 1298. július 16.-án egy bizonyos Matouš, a birtok feltételezhetően akkori ura Černá Hora-ban főzött sört vitt szekereivel egy, a Templomos Lovagrend számára rendezett birtokadományozási ünnepségre, igazolván, hogy ekkor a helyi sör már bizonyosan létezett. Az elkövetkező időkben ezt a „sörforrást” a BRAXATORIUM TEMPLARIORUM IN MONTE NEGRO néven azaz a Fekete-hegyi Templomos Sörfőzdeként emlegették.
Černá Hora anno |
A
Černá Hora-i sörgyár első konkrét írásos említése 1530-ból
származik. Ekkoriban a birtokosai egy testvérpár a Boskovici -
Černá Hora-i Tas és Jaroslav volt. A következő évszázadok
során a sörgyár számos birtokosa között megemlíthetjük a
Lichtenštejn, valamint az Auersperg családot. 1802 májusában a
gyár porrá égett, ami a napóleoni háborúk időszakában pár
évre a sörtermelés szünetelését is jelentette. A XIX. században
előbb a Geislerek, a Nebel-Türkheimek, Pereira-Arnstein, majd
August
Fries
is birtokolta a sörfőzdét. Az ő nevéhez fűződik az új, modern
sörgyár megépítése 1871 és 73 között. Ezt követően további
tulajdonosokkal, korabeli társtulajdonosi, mondhatni „paraszt-Rt.”
formában való működéssel, majd államosítással folytatódott a
sörgyár története egészen a legutolsó rendszerváltásig. De
akárhány tulajdonosa is volt a sörfőzdének egy dolog változatlan
maradt, mégpedig az itt főzött sör egyedi minősége.
Az 1990-es közepén részvénytársasággá alakult sörgyár többségi tulajdonosa, (1996-2000 között az igazgatója) Jiří Fusek lett, aki a gazdasági ügyek rendbetételén túl, számos újdonságot vitt a feketehegyi üzem életébe, egészen a kibővített termékválasztékig. A sikeres marketing munka eredményeképp a sörgyártás és forgalmazás kilépett a helyi kategóriából, és ma már nem csupán Csehország-szerte, hanem akár Magyarországon is (pl. Pivo, Alfons) megkóstolhatjuk a különféle finom nedűiket.
Az 1990-es közepén részvénytársasággá alakult sörgyár többségi tulajdonosa, (1996-2000 között az igazgatója) Jiří Fusek lett, aki a gazdasági ügyek rendbetételén túl, számos újdonságot vitt a feketehegyi üzem életébe, egészen a kibővített termékválasztékig. A sikeres marketing munka eredményeképp a sörgyártás és forgalmazás kilépett a helyi kategóriából, és ma már nem csupán Csehország-szerte, hanem akár Magyarországon is (pl. Pivo, Alfons) megkóstolhatjuk a különféle finom nedűiket.
Az
utolsó nagyobb változás 2010-ben történt a sörgyár életében,
amikor a Pivovary
Lobkowicz a.s.,
a 2012-ig a K Brewery Group nevet viselő csoport részévé vált. A
cseh és morva sörök tradíciójának, minőségének megőrzését
hirdető vállalatcsoport, - amely a termelést tekintve ma már az
ötödik legnagyobb cseh sörbirodalom - részét képezik még
Protivín, Uhersky brod, Vysoký Chlumec, Jihlava, Hlinsko, és
Klášteř Hradišti nad Jizerou serfőzdéi is.
A jelenlegi sörválaszték tekintélyes, csapolt és palackos verzióban az alábbiakat lehet megvásárolni: Tas (4,0%), Sklepní (szűretlen pincesör, 4,0%), Kern (félbarna, 3,8%), Páter (4,4%), Ležák (Kamelot) (4,8%), Granát (barna, 4,5%), Velen (4,8%), Borůvka (Modrá luna) (áfonyás, 4,4%), Kvasar (mézes, 5,7%), a Forman světlý (alkoholmentes), és a Forman polotmavý (alkoholmentes félbarna). Kizárólag csapolt formában lehet élvezni a Klášterní (barna, 3,8 %), Páter kvasnicový (szűretlen, élesztős, 4,4%) sörtípusokat, míg üvegesként még megvásárolható a Black Hill elnevezésű, 5,5%-os szépség (sör aperitív) is.
A jelenlegi sörválaszték tekintélyes, csapolt és palackos verzióban az alábbiakat lehet megvásárolni: Tas (4,0%), Sklepní (szűretlen pincesör, 4,0%), Kern (félbarna, 3,8%), Páter (4,4%), Ležák (Kamelot) (4,8%), Granát (barna, 4,5%), Velen (4,8%), Borůvka (Modrá luna) (áfonyás, 4,4%), Kvasar (mézes, 5,7%), a Forman světlý (alkoholmentes), és a Forman polotmavý (alkoholmentes félbarna). Kizárólag csapolt formában lehet élvezni a Klášterní (barna, 3,8 %), Páter kvasnicový (szűretlen, élesztős, 4,4%) sörtípusokat, míg üvegesként még megvásárolható a Black Hill elnevezésű, 5,5%-os szépség (sör aperitív) is.
Szép kis termékskála |
Szinte
mondani se kell, de az egyes feketehegyi sörfajták évente számos
érmét, illetve jó helyezést söpörnek be a megrendezett
sörversenyeken. 2009 óta Černá
Hora söre az EU Tanács rendelete értelmében földrajzi
eredetvédelemben részesül. A sörök mellett a gyár különféle
ásványvizek, és egyedi üdítőitalok továbbá tömény italok
gyártásával is foglalkozik, de ezek felsorolását már meg sem
próbáljuk. Egy biztos, aki Černá Hora-ba érkezik az szomjan nem
marad.
A modern, és sikeres sörgyárak, ahogyan azt már más esetben is olvashatták az olvasóink manapság nem csupán sörtermeléssel foglalkoznak, hanem számos más turista vonzó tevékenységgel is. Ez különösen igaz Černá Hora-ra. A kötelező sörgyárlátogatás programot szinte már nem is kell megemlítenünk, amely mellett kellemes söröző-étterem, fitnesz szolgáltatások, bowling pálya, és biliárd asztalok állnak a kulturált sörfogyasztók, szórakozni vágyók rendelkezésére.
A modern, és sikeres sörgyárak, ahogyan azt már más esetben is olvashatták az olvasóink manapság nem csupán sörtermeléssel foglalkoznak, hanem számos más turista vonzó tevékenységgel is. Ez különösen igaz Černá Hora-ra. A kötelező sörgyárlátogatás programot szinte már nem is kell megemlítenünk, amely mellett kellemes söröző-étterem, fitnesz szolgáltatások, bowling pálya, és biliárd asztalok állnak a kulturált sörfogyasztók, szórakozni vágyók rendelkezésére.
A sörgyár ma (www.jizni-morava.cz) |
Minden
év szeptemberének utolsó szombatján, a Szent Vencel hét folyamán
kerül megrendezésre az immáron hagyományosnak nevezhető helyi
sörfesztivál, a „Pivní pouť” azaz a Sörbúcsú. Az akár
találónak is mondható név persze csak azon kevesek számára
jelent valami értelmeset akik kizárólag 20-30 fokban tudnak,
szeretnek gyöngyöző seritalt kortyolgatni. Mi
mindenesetre, évszaktól függetlenül csak javasolni tudjuk, hogy
gyerünk, kóstoljuk meg a Fekete-hegy levét!
Erősen ajánlott a Grena nevű üdítőjük is! Megkockáztatom, hogy jobb mint a Kofola! :O
VálaszTörlésKedves Csaba! Ez igazán izgalmasnak hangzik. Amint lehet kipróbáljuk!
Törlés