Csehország, a várak országa I. // Áttekintés

Csehországot járva gyakorta feltárul a szemünk előtt egy remek állapotban pompázó vár, vagy egy megviselt állapotában is impozáns várrom látványa. Szinte nincs is olyan térség, ahol egy nagyobb városban, vagy annak közvetlen környékén ne látnánk egy az egykori kereskedelmi útvonalak védelmét ellátó, a rablóhadak és ellenséges seregek elleni védekezés központját jelentő várat, vagy legalább annak romjait. Van köztük olyanok, amelyeket megviseltek a többnyire lakatlanul telt évszázadok, másokat az idők folyamán komfortosabbá alakították át tulajdonosai, míg számos már állami tulajdonban állva főleg turisztikai célokat szolgál.

Bouzov

Csehország magyar szemmel nézve valóban a várak országa. Míg Magyarországon mintegy 103 kisebb-nagyobb várra, túlnyomó többségében várromra bukkanhatunk, addig Csehországban szemmel láthatóan bővebb a választék eme impozáns műemléktípusból, és köztük sokkal nagyobb számban találhatunk kifejezetten jó állapotban fennmaradtat is. A várak kiváló állapotban maradásának oka az eltérő történelmi múltban keresendő. Hazánkban másfél évszázadon át a török hadak dúltak, de a kiűzésükkel a várak szerencséje még inkább leáldozott. Amint a török és vele a külső veszedelem távozott az addig aránylag épségben fennmaradt végváraink szinte mindegyikét részben anyagi, részben stratégiai megfontolásból főként az osztrákok, (és párat a kurucok) lerombolták. Ezzel szemben a cseh-morva várak számottevő része, akár mint különféle Habsburg párti uraságok, akár egy egyházi rend vagy éppen a császár tulajdonában maradt és így szimplán nem fűződött érdek az intenzív pusztításukhoz. Persze a történelmünk viharos időszakaiban sok tűnt el szinte nyom nélkül, vagy vált lakatlanná és vette kezdetét a romlásuk, de mégis szép számban maradtak fenn remek állapotban.

Sovinec

A Cseh Nemzeti Műemlékvédelmi Intézet katalógusában jelenleg pontosan 461 darab vár, vagy várrom besorolású építmény szerepel. A lista minden tagja bizonyíthatóan vár, de legalábbis az volt valamikor, midenesetre rendkívül változatos állapotban maradtak fenn. Ugyanis a 461 vár közül csak 12%-uk, nevezetesen 53 maradt teljesen ép, vagy közel teljesen ép állapotban. 388 nevezhető várromnak, melyek közül 97 esetében tulajdonképpen már csak apró nyoma maradt fenn az egykor általa elfoglalt földterületen. Összesen 305 esetben maradtak meg a korábbi vár legalább egyes részei, fal-, épület-, stb. töredékek.

A várak, várromok "megyénkénti" eloszlása

A várak területi eloszlása is változatos képet mutat. Több, mint félszáz várral, várrommal Csehország három kerülete (mondhatni megyéje) büszkélkedhet. A Közép-csehországi kerületben 57, a Pilseniben 55, míg a Dél-morva kerületben 50 található. A Prágát körülölelő kerület ráadásul 7 igen remek állapotban fennmaradt várral bír, csakúgy, mint a cseh felföld, a Vysočina kerület. A legkevesebb vár a Zlíni kerületben lelhető fel, szám szerint csupán 12. A várak, várromok eloszlását és kerületenkénti pontos számát a mellékelt térkép mutatja, melynek alapját a shopalike.cz oldalról vettük.

Karlštejn

A várak, várromok túlnyomó többsége (mintegy 330) szabadon látogatható. Mintegy 20-at elzártak a turisták elől jellemzően a veszélyes állapotuk vagy a tulajdonos döntése miatt. Mintegy 100 várnál kell fizetni belépőt, melynek összege jelentősen különbözhet egymástól. Van, ahol csak pár tíz koronát kell fizetnünk, míg a jelentősebb váraknál egy fizetett túra keretében történő bejárásért akár 500 koronát is elkérhetnek. A fizetős várak közül 18-20 áll állami tulajdonban ill. kezelésben, a többi jellemzően magántulajdonú.

Velhartice

A 461 egykori vár közül 20 esetben már szinte a nyoma sem maradt meg az egykori építménynek. Van amelyikkel egy háborús időszak eseménye végzett. Ilyen pl. a Červeny Hrádek, mely a Harmincéves háborúban semmisült meg vagy éppen Hungerberg vára, melyet Pogyebrád György csapatai tettek tönkre. A Mladějov melletti Nebákov várát pedig egy kora XVI. századi tűzvész végezte ki. Bármily meglepő, de a XX. században számos, minden addigi viszontagságot túlélő vár vált az enyészeté. 

Kašperk

Bolkestein vára sorsát egy 1965-ben nyitott kőbánya pecsételte meg, míg Odranec vára egészen az 1980-as évekig bírta. Kuncberk várát teljes egészében átalakították kastéllyá, semmi eredeti várrész nem maradt fenn benne. Limburk kétszintes épülete, mint vármaradvány pedig a Švihovi víztározó kialakításakor pusztult el 1966-ban. Sajnos a 461 vár, várom közül 15 ma is katasztrofális állapotban van, szinte semmi remény nincs arra, hogy akár nyomokban, de fennmaradjanak az utókor számára. De szomorúságra nincs ok, hiszen valamennyi pompás cseh vár vagy várrom bejárása is sok-sok éves, évtizedes programot tud a számunkra biztosítani. 

Křivoklát

Eme rövid áttekintést követően még nem távolodunk el a váraktól. Így hamarosan következnek Csehország legnépszerűbb várainak rövid bemutatása és a 10 esztendős Csehország, nem csak Prága magazinunk szerkesztőinek saját vár-várrom ajánlatai.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése