Cseh aranyérmek a nyári olimpiai játékok történetében

Itt van július vége, már közel egy hete elkezdődtek a 2021. július 23. és 2021. augusztus 8. között megrendezésre kerülő 2020-as tokiói olimpiai játékok. Szerintem az utókor szimpla elírásnak vagy a korai demencia jeleinek tartja majd előző mondatomat, de mi tudjuk: az igazság velünk van. A tavaly elkezdődött és félő soha véget nem érő koronavírus járvány hatására a 2020-as világversenyek kapituláltak, és egy részüket idén rendezik meg. Hagyományőrzés vagy talán az előre legyártott marketing cuccok horrorisztikus mennyisége miatt az idei évre csúsztatott olimpia is a 2020-as dátumot hirdeti, némiképp zavart okozva azok számára, akik ilyen mélységben nem rendelkeznek sporteseményekkel kapcsolatos háttérismeretekkel. De a lényeg a lényeg, ismét összegyűltek a világ sportolói a különleges ranggal bíró olimpiára és természetesen így tettek a cseh sportolók is. Cikkecskénkben némi információt adunk olvasóinknak a magyarokhoz képest jóval szerényebb, de a cseh nemzetet természetesen így is méltán büszkévé tevő eddigi cseh olimpiai győztesek soráról. Természetesen az első cseh olimpikonok még az egykori közös állam, Csehszlovákia színeiben vettek részt a korai ötkarikás játékokon, így kezdjük a sort velük.

Bedřich Šupčík

A csehszlovák nyári olimpiai aranyérmek sorát Bedřich Šupčík nyitotta meg az 1924-ben Párizsban megrendezett ötkarikás játékokon. A Bécstől nem messze, osztrák területen született cseh tornász összetettben harmadik lett, de a kötélmászás versenyszámban diadalmaskodott. 1928-ban az aranyérmek száma megduplázódott a brnói születésű Ladislav Vácha tornász és a Pardubice környékéről származó František Ventura lovas sportoló révén. 1932-ben Los Angeles fogadta az olimpikonokat, ahol a csehszlovák csapatból Jaroslav Skobia szerzett első helyezést súlyemelésben. 

Emil Zátopek
 

Az 1936-os berlini három, az 1948-as londoni pedig már hat aranyérmet hozott a csehszlovák csapatnak. A világ ez utóbbin ismerhette meg Emil Zátopek futó fenomén nevét, aki négy évvel később Helsinkiben mind 5, mind 10 ezer méteren, továbbá a maratoni távon is maga mögé utasította a világ többi hosszútávfutóját. Ezen az eseményen a Dana Zátopková, alias Ingrová, a „cseh mozdonynak” is hívott Zátopek felesége is olimpiai aranyat szerzett gerelyhajításban. A csehszlovákok összesen hét aranyra tettek így szert. 1956-ban azonban már csak egy első helyezés sikeredett, és az 1960-as római olimpián is csak három alkalommal (torna, ökölvívás és evezés sportágakban) állhattak fel „csehszlovákok” (3 cseh és 1 szlovák sportoló) a dobogó legfelső fokára.

 

Věra Čáslavská

Az 1964-es tokiói és az 1968-as mexikói olimpia azonban újra sikeresebbnek bizonyult (5 és 7 aranyérem). A japán fővárosban Věra Čáslavská 3 aranyat is kiérdemelt különböző tornászszámokban, ám négy évvel később egyel még ezt a pazar eredményt is felülmúlta. A prágai születésű fenomén így összesen hétszeres olimpiai bajnok lett. Ez a csodálatos tett a magánéletben azonban majdnem elégtelennek bizonyult. Mivel Čáslavská a mexikói olimpián tiltakozott Csehszlovákia szovjet és a vele szövetséges országok csapatai katonai megszállása ellen, így a későbbiekben csak erős külföldi sportdiplomáciai nyomásra maradhatott, (mint edző) a sportéletben. Ezt követően a csehszlovák válogatott három olimpián is két-két aranyérmet szerzett, majd ahogyan a teljes keleti blokk, így ők sem utaztak el a Los Angelesben megrendezett olimpiára. A Csehszlovák állam sportolói a következő két olimpián még összesen öt aranyat szereztek, majd ezt követően Szlovákia és Csehország immáron önálló országokként vettek részt az ötkarikás versenyeken.

Jan Železný

Az 1996-os olimpián a cseh sikereket Jan Železný a szenzációs gerelyhajító, Štěpánka Hilgertová vadvízi kajakos és Martin Doktor szállította. A felettébb érdekes nevű kenus mindkét számában aranyat szerzett. Négy évvel később Jan Železný megvédte az olimpiai bajnoki címét és a csehek összesen két versenyszámban diadalmaskodtak. A 2004-es athéni viadalon csak egy arany sikerült Roman Šebrle tízpróbázó révén, majd 2008-ban két lövészszám (David Kostelecký, Kateřina Emmons) és a női gerelyhajítás (Barbora Špotáková) végződött cseh sportoló győzelmével. A 2012-es londoni olimpia újra egyike volt a legsikeresebbeknek, hiszen négy versenyszámban is cseh versenyző nyert. Špotáková címvédése mellett az élre tört Jaroslav Kulhavý kerékpáros, David Svoboda öttusázó és Mirka Knapková evezős. 2016 azonban már kevesebb örömet hozott. Jóllehet 10 cseh érem is született, de ebből mindössze egy volt arany és kettő ezüst. Az egyedüli „aranyos” versenyző a Jihlavában született Lukáš Krpálek lett, a cselgáncs sportág kiemelkedő alakja, aki idén megpróbálja megvédeni bajnoki címét.

Lukáš Krpálek

Csehország éremtáblázata 1996 óta összesen 15 aranyérmet, 17 ezüstérmet és 24 bronzot tartalmaz, de ez a napokban már bővült és várhatóan még tovább fog bővülni. A 2021-ben megrendezett 2020-as tokiói olimpia cseh győzteseit egy kis cikk módosítással természetesen hamarosan hozzáadjuk a viadal végeztével. De még tart az olimpia és mi teljes szívvel szurkolunk mind a magyar, mind a cseh sportolóknak. Sikereikkel két méretében kicsi, de szívében nagy ország népének hozhatnak örömöt! A cikk befejezésekor érkezett a hír: Lövészetben Jiří Lipták megnyerte a versenyszámát, így megszerezte Csehország újabb olimpiai aranyát!


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése