Karácsonyvárás Znojmóban - 2018

Ahogyan Csehország majd minden nagy városa, úgy advent idején a dél-morvaországi Znojmo is díszbe öltözik, és a harminc ezer fős város lakossága együtt ünnepli a közelgő karácsonyt, amelyhez idén egy rövid időre nekünk is volt szerencsénk csatlakozni. Advent első vasárnapján, azaz december 2-án gazdag programsorozat kezdődött a városban, amely segíti az ott élőket az ünnepekre való fokozatos ráhangolódásban. A programok nem csak a vasárnapokra korlátozódnak, hanem hétköznapokon is zajlanak, így bőségesen lehet válogatni belőlük. A klasszikus karácsonyfa állításon és a betlehem csodáláson túl kórusok, zenekarok, énekesek, népzenészek lépnek fel, maszkos alakok szórakoztatják a kis- és nagykorú nagyérdemű közönséget. Máskor iskolás gyerekek adják elő karácsonyi műsoraikat, így megtudhatjuk, hogyan is látják ők a karácsonyi misztériumokat. A városi intézményekben színházi előadások, jazz és rock koncertek, karácsonyi zenei előadások kerülnek megrendezésre. A templomok az istentiszteleteken túl helyet adnak egy-egy koncertnek, élő betlehemi játéknak is. Ezeken túl pedig számos karácsonyi kiállítás tekinthető meg a városi Dél-morva Múzeumban. Egyszóval külső és belső tereken egyaránt zajlanak a közösségi programok.

Adventi vásár Znojmóban

A kulturális rendezvényeken túl az adventi vásár is igazi közösségi térré válik. A Masaryk téren (Masarykovo náměstí) kis pavilonokat állítottak fel, ahol a hét minden napján délelőttől késő estig igazán baráti árú ételekkel és italokkal várják az embereket. Mellettük kirakodó vásár működik, ahol apróbb karácsonyi ajándékokat lehet vásárolni. Ahogy hűl az idő és nő a vásározók száma, úgy a tér középső részén kis melegedőkbe tüzet raknak, amelyek mellett jókat lehet enni, inni és persze beszélgetni. Családok, ismerősök találkoznak, és míg a felnőttek jókat csevegnek, addig a gyerekek plédekbe bugyolálva szórakoznak a „téli moziban” vetített rajzfilmeken.

Znojmo, Masaryk tér
A város Felső terén (Horní náměstí) egy ingyenesen használható jégpályát állítottak fel öltözőkkel és korcsolya bérlési lehetőséggel, így aki a vásári lángos, bramborák, hamburger vagy épp kürtöskalács bőséges fogyasztása után egy kis mozgásra vágyik, minden gond nélkül megteheti. A jégpálya mellett sincs hiány a meleg italokból sem, így akár az elmaradhatatlan vánoční punč, azaz karácsonyi puncs felnőtt és alkoholmentes gyerek változata melegíti fel a didergőket. És ha már ilyen gyakran emlegetjük a közösségi életérzést, akkor még egy kis adalék a znojmói adventi ünnep megszervezéséhez. A két említett teret összekötő Obroková utca egyik oldalát sűrűn elhelyezett, ötletesen és gyönyörűen feldíszített karácsonyfák díszítik, amelyet egy-egy intézmény, vállalkozás vagy magánszemély adományozott a közösségnek, ráadásul minden fenyőfát a znojmói óvodás és általános iskolás gyerekek díszítettek fel. Nem csak a látvány, de maga a gondolat is szívet melengető.

Karácsonyfa sorozat az Obroková utcában
Sorolhatnánk még tovább a programokat, de a helyünk és az időnk is fogytán van. Mindenesetre, ha egyszer ellátogatnak Znojmóba, semmiképp ne hagyják ki a város nevezetességeinek megtekintését sem, köztük az impozáns Szent Miklós templomot, vagy éppen az egykori várat, amelynek egy részében a városi sörfőzde működik. Tekintsenek le innét a Dyje folyó völgyére és gyönyörködjenek a csodálatos panorámában, majd akár bolyongjanak egyet a város alatt közel 27 km hosszan húzódó folyosók és pincék alagútrendszerében. Ja, és véletlenül se hagyják ki a jó kis helyi vendéglátóhelyeket sem, ahol a csodás csülkök és más finom csehes fogások mellé a városban főzött söröket és más cseh kisüzemi sörfőzdék söreit kóstolhatják. 
 
Díszek mindenhol
Így a cikkünk végén a közelgő karácsonyi ünnepek alkalmából fogadjanak el tőlünk egy Első Köztársaság idejéből származó Vánoční punč recepteket. Kívánjuk, hogy elkészítésük és fogyasztásuk méltán emelje az ünnepük hangulatát!

Karácsonyi puncs
Hozzávalók: 2,5 dl rum, 1 citrom leve, 4 narancs leve, 25 dkg cukor (ha soknak találják, inkább adagolják ízlés szerint), 1 liter forrásban levő víz, 2 dkg jó minőségű fekete tea
Elkészítés: A rumot és a gyümölcsök levét a cukorral együtt keverjük össze egy nagyobb porcelánedényben és tegyük meleg helyre. Egy másik edényben forraljuk fel a vizet és tegyük bele a teát. Hagyjuk állni egy ideig, majd öntsük bele a gyümölcsös keverékbe. Keverjük össze alaposan és azonnal adagoljuk. Máris fogyasztható. Ha esetleg nagyon töménynek találják, a hozzáadott tea mennyiségét lehet növelni. 
 
Egy helyi művész által faragott Betlehem
Vörös karácsonyi puncs
Hozzávalók: 25 dkg cukor, 1,5 citrom leve, 5 dl rum, 5 dl vörösbor, 1 liter forrásban levő víz
Elkészítés: A cukorhoz adjuk hozzá a rumot és a vörösbort és kevergetés közben melegítsük forrásig. Ekkor folytonos keverés mellett öntsük hozzá a forrásban levő vizet és adjuk hozzá a citrom levét is. Forrón adagoljuk és amint engedi a hőmérséklete, azonnal fogyaszthatjuk. Ha szükséges, további forróvíz hozzáadásával hígíthatjuk. Aktualizálva a receptet, manapság előszeretettel ízesítik gyümölcsökkel is a puncsot, főzéskor mazsolát, aszalt barack szemeket adnak hozzá, szervírozáskor pedig friss szőlőszem vagy narancs szelet is kerül bele. Alkohol nélkül készítve bármelyik változatát gyerekek is fogyaszthatják.


Minden olvasónknak szeretetben és pihenésben gazdag Karácsonyi Ünnepeket kíván a Csehország nem csak Prágai alkotói stábja! A recept forrása: Česká kuchyně – Olga Růžena Rozmarová, 1938
Fotók: Znojmo Facebook oldala és Csehország, nem csak Prága

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése