Baromfizúza gombócokkal

Imádjuk az egytálételeket, amikor egyben van a hús és a köret és mindez finom szaftos környezetben gőzölög. A cseh gulyás már majdnem ebbe a kategóriába tartozik, de azért a kenyér knédli szeleteket mégsem lehet a szaftba belekeverni és vele együtt kikanalazni. Ezért nagy keresésbe fogtunk, és rábukkantunk erre a nem annyira tradicionális, hanem már inkább városias ételre, amely baromfi zúzából készül.

Hozzávalók 4 személyre:
500 g baromfi zúza
30 g vaj
100 g gyökérzöldség (sárgarépa, fehérrépa)
fél hagyma
50 g zsír
50 g sima liszt
tyúkhúsleves igény szerint

petrezselyem

A gombóc hozzávalói:
5 zsemle
kb. 2,5 dl tej
2 evőkanál zsír
2 tojás
1 kanálka őrölt majoránna
kenyérmorzsa

Elkészítése:
A zúzát alaposan megtisztítjuk, megpároljuk, majd a kemény bőrét levágjuk róla. A megtisztított és felkockázott zöldségeket a kockára vágott hagymával együtt a vajban megpirítjuk, felöntjük a húslevessel, és hozzáadjuk a zúzát is. Az egészet addig főzzük amíg a zúza puha lesz.

Közben a zsírból és a lisztből rántást készítünk, felöntjük egy kevés hideg húslevessel, majd lassan hozzáadjuk a zöldséges zúzához. Jól elkeverjük az egészet, és összefőzzük. Ízlés szerint ízesítjük még sóval, majd a zúza darabokat kivesszük belőle és a zöldségeket összeturmixoljuk sima állagú mártássá. A mártásba, csehesen omáčkába visszahelyezzük a zúza darabokat.

Közben elkészítjük a gombócokat is, amelyeknél a zsemléket kb. 1,5 cm-es kockákra vágjuk, hozzáadjuk a tejet, a felvert tojásokat, a majoránnát, a zsírt és annyi zsemlemorzsát, hogy jól alakítható legyen. A masszából gombócokat formázunk, és forrásban levő vízbe tesszük. Addig főzzük, amíg a gombócok feljönnek a víz tetejére. Leszűrjük őket, és hozzáadjuk a zöldségmártásos zúzához. Tálaláskor megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel.

Jó étvágyat kívánunk ehhez a télen – nyáron fogyasztható ételhez!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése