Cseh és szlovák filmkarnevál – 2018 . február 21-25. - Beharangozó

A tavalyi év önálló Cseh Filmkarneválját követően idén újra együtt, Cseh és Szlovák Filmkarnevál keretében kerülnek bemutatásra a legújabb cseh, szlovák, vagy koprodukciós alkotások. Emellett Jiří Menzelt is köszöntik 80. születésnapja alkalmából, valamint megemlékeznek a közelmúltban elhunyt nagyszerű szlovák színészre, Marián Labudára is. A 2018. február 21-25. között megrendezésre kerülő, a Filmes utazás a cseh és szlovák történelemben alcímet viselő esemény főtámogatója, immáron hagyományosan a Staropramen sörgyár. A filmvetítésekre szintén a megszokott helyszínen, a Toldi Moziban kerül sor. 2018-ban a cseh és szlovák nemzet több fontos évfordulóra is emlékezik. Száz éve jött létre Csehszlovákia, nyolcvan éve írták alá a müncheni egyezményt, hetven éve történt meg a kommunista hatalomátvétel, ötven éve indultak el a prágai tavasz néven ismert politikai változások, illetve huszonöt éve született meg az önálló Csehország és Szlovákia, így nem csoda, hogy a filmesek is kiemelten foglalkoztak ezekkel a jubileumi témákkal.

Masaryk

A Filmkarnevál nyitófilmje Julius Ševčík Masaryk című alkotása, amely begyűjtötte szinte valamennyi cseh filmes díjat. A címszerepben, azaz Jan Masaryk londoni nagykövet majd csehszlovák külügyminiszter, az államalapító T. G. Masaryk lenyűgöző, de kiegyensúlyozatlan, önpusztító fiának szerepében Karel Roden nyújt felejthetetlen alakítást. A film egyszerre szól a briliáns szónokként és társasági emberként számon tartott, ugyanakkor az élvezetek, alkohol, drogok rabjává vált, a név adta felelősség elől elbújni kívánó politikusról, valamint a korszak nagypolitikájáról, Csehszlovákia sorsáról.

Milada
Ugyancsak a 30-as évek végétől, az 50-es évek közepéig terjedő időszakban játszódik a Milada Horáková történetét felelevenítő Milada című film, David Mrnka elsőfilmes rendező alkotása. Milada Horákova jogásznőt a kommunisták koncepciós perben hazaárulás és összeesküvés vádjával halálra ítélték, majd 1950. június 27-én kivégezték, annak ellenére, hogy olyan nemzetközi hírességek emelték fel érte a szavukat, mint Albert Einstein, Winston Churchill vagy éppen Eleanor Roosevelt. A film egy bátor nő története, aki nem félt kiállni a szabadságért és az igazságért, nem törődve azzal, ha saját magát vagy családját is veszélybe sodorja.

Olthatatlan
A csehszlovák történelemben meghatározó 1968-as, a Prágai Tavasz évére reflektál az HBO gyártásában készült Olthatatlan (Hořící keř), amelyről már egy korábbi cikkünkben ITT írtunk. A három részes film rendezője az a híres lengyel rendezőnő, Agnieszka Holland, aki a hatvanas évek végén a prágai Színművészeti Egyetem diákja volt. Filmje Jan Palach jogászhallgatónak állít emléket, aki 1969-ben a szovjet megszállás elleni tiltakozásul felgyújtotta magát, majd belehalt sérüléseibe.

Emberrablás
Egy későbbi korszakra a vasfüggöny lehullása utáni idősre reflektál Mariana Čengel Solčanská szlovák filmrendezőnő filmje, az Emberrablás (Únos). A film a ’90-es évek fiatal Szlovák Köztársaságának idején az alvilág szerepét mutatja be. A történet középpontjában az akkori köztársasági elnök és kormányfő közötti ellentét áll, amit a felek nem épp tisztességes módszerekkel, többek közt az elnök fiának elrablásával próbáltak feloldani.
A határ
Egy kicsivel későbbi korszak eseményeit dolgozza fel a másik szlovák rendező, Peter Bebjak A határ (Čiara) című alkotása, amely a szlovák-ukrán határon tevékenykedő embercsempészek és seftelők történetét örökíti meg. Főhőse Adam Krajňák, egy kelet-szlovákiai családfő, aki a szlovák-ukrán határon működő cigarettacsempészek egyik bandáját vezeti. Krajňák lánya kezét egy helyi bűnöző kéri meg, az ukrán partnerek egyre vakmerőbbek, végül a schengeni határ létrehozásának tervei és az újonnan megjelenő narkotikumok teljesen felborítják ezt az egyensúlyt. Amikor az egyik szállítmányt elfogják, Krajňák kénytelen elgondolkodni saját erkölcsi határain is.
Léna
Tereza Nvotová Léna (Špina) című filmje a tizenhét éves Léna felnőtté válásának története. Az első fiatal szerelem, a határtalan kaland- és szabadságvágy, a kamaszok gondtalansága pillanatok alatt törik szilánkokra, amikor Lénát megerőszakolja a tanára. Léna eltitkolja a traumát, ami öngyilkossági kísérlethez vezet. A pszichiátriáról kikerülve Lénának végül fel kell dolgoznia a lemoshatatlannak vélt mocskot, és ezt csak saját erejéből teheti meg.

Jeges nagyi
Bohdan Sláma, a Vadméhek rendezőjének Jeges nagyi (Bába z ledu) című mozijának témája az öregedés. A három generáció együttélését boncolgató film azt mutatja be, hogy az ember bármilyen korban képes saját kezébe venni sorsa alakítását. Az özvegy Hana egyhangú élete gyökeresen megváltozik, amikor találkozik Broňával, egy prágai rozmárklub tagjával. Hana mindennapjait addig főleg fiai és azok családjai töltötték ki, Broňa megjelenésével azonban a családi villában tartott hétvégi ebédek kezdik elveszíteni idilli hangulatukat. Felszínre kerül a családi szennyes, az addig megbúvó konfliktusok és súlyos titkok. Vajon ugyanolyan nehéz lesz-e Hanának végre kiállnia önmagáért, mint a rozmárokkal megtanulnia a jeges Moldvában úszni?

Szigorúan ellenőrzött vonatok
A magyar nézők imádott cseh rendezőjéről, Jiří Menzel a fesztivál ideje alatt tölti be 80. születésnapját. Tiszteletére háromrészes Menzel-maraton keretében lesz mód megünnepelni a jeles évfordulót. Február 24-én egymás után kerül vetítésre Menzel három legismertebb és honfitársaink által legjobban szeretett alkotása a Szigorúan ellenőrzött vonatok, a Sörgyári capriccio, és a közel múltban elhunyt szlovák színész, Marián Labuda (Pávek úr)emlékére Az én kis falum című film is.
Sörgyári capriccio
További információk: Cseh és Szlovák Filmkarnevál – web / Facebook

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése