A XXVIII. Arany Sörpecsét verseny – tovább erősödnek a kisüzemiek!

A múlt héten rendezték meg a Pivní pečeť (Sörpecsét) nevezetű nemzetközi sörminősítő versenyt, immáron huszonnyolcadik alkalommal. A helyszín, a tavalyi évhez hasonlóan most is České Budějovice városa volt, ám ezúttal nem a Vásárvárosban, hanem a Gerbera Kultúrház Budvar Arénája adott helyet az eseménybek. A szervezők idén már előre közölték a résztvevők számát, összetételét, így tudni lehetett, hogy összesen 245 sörgyár küldte el a vetélkedőre az összesen több, mint ezer palackozott sörét. A sörműhelyek többségét természetesen Csehország adta, ám ezúttal is valóban az egész világ képviseltette magát az eseményen, hiszen szlovák, német, spanyol, chilei, holland, osztrák, kazah, orosz, ukrán, ír, belorusz, lengyel, japán, belga, egyesült államokbeli, norvég sörfőzdék egyaránt szerepeltek a benevezett sörfőzdék között. És emellett természetesen Magyarország számos kisüzemi sörfőzdéje is próbára tette magát a versenyen, így a zsűri megkóstolhatta a Bigfoot, a Fóti, a Guri, a Kecskeméti Sörmanufaktúra, a Mályi, a Serforrás, a Stari, a Szarvasi, a Szent András, valamint a Vaskakas sörfőzdék söreit is.

Sörpecsét 2018

A zsűritagok több napon át, egymást követő számos fordulóban kóstolgathatták a söröket, illetve a cidereket, pontozva a színüket, ízüket, illatukat és megannyi más jellemzőjüket. Ezen pontokat összesítve hirdettek kategóriánként győzteseket és helyezetteket. A tavalyi évhez képest bővült a kategóriák száma. Idén 32 különböző kategóriában állapították meg a sorrendet, melyek közül nyolcat kizárólag a kisüzemi sörfőzdék számára hirdették meg. Természetesen a többi kategória is nyitott volt a kicsik számára, és még az elmúlt évhez képest is több alkalommal értek el remek helyezést a multi társaikkal szemben. A verseny utolsó lépéseként a különféle kategóriák érmeseit vetették össze, és kihirdették az összetett bajnokot, a „szerényen” Világ Sörpecsét díjnak nevezett elismerés birtokosát.

A sörök világa
Szokásunkhoz híven körbenézünk az egyes sörkategóriák nyertesei és helyezettei között (kihagyva egy-egy kevésbé érdekes kategóriát), a végén pedig eláruljuk, hogy kit jutalmaztak Világ Sörpecsét díjjal. Az eredmények idén sem nélkülözik a meglepetéseket, és nem feltétlenül egyeznek meg a sörszerető közönség ízlésével, vagy éppen a saját véleményünkkel, de ez minden sörminősítő verseny sajátossága. Ám mint tudjuk a vélemények, ízlések különböznek, így az értékelést az olvasónkra bízzuk.

Holba Premium
Kezdjük a sort a legalacsonyabb alkoholtartalmúakkal, az igazi fűnyíró sörökkel. A 3,5% alatti alkoholtartalmú sörök között idén a Malý Rohozec kedvelt Skalák sörét megelőzte a német Mahrs Brau Sommerpilse. A harmadik helyet nem hirdették ki. A 7 és 11 Plató-fok közötti ivósörök legjobbja a Černa Hora-i Sörgyár TAS söre lett, melyet igen sok honfitársunk jól ismer. A második helyen a Heineken csoporthoz tartozó Starobrno Tradični söre, míg a bronzérmes a Poutník 10-es lett. A 11-12-es világos ležákok kategóriájában idén tarolt a humpoleci Bernard, hiszen a dobogó mindhárom fokán az ő sörük foglalta el a helyet (Humpolecká, Třebíčská és Břeclavská). A 12-13 Balling fokúak között a bajnok a Holba Premium lett, őt a Starobrno Drak és a Krušovice 12 követte. A legalább 13-as világos sörök között az első helyezettnek a Poutník speciálját választották, az ezüst a Holba speciálját, a bronz pedig a nymburki Sváteční Speciált illette meg.

A Bernard mindig a győztesek között
2017-ben a legjobb félbarnának a Lobkowitz csoporthoz tartozó Vysoký Chlumeci Démont szavazták meg, amely a Svijany Fandát és a Holba félbarnáját előzte meg. A maximum 11-es, azaz gyengébb barnák győztese a Litovel Dark lett, a Chodovar Černé zámecké és a barna Zlatý Bažant előtt. A legjobb barna ležáknak a protivini Lobkowicz Premium Černý Rebeljét szavazták meg, a a rakovníki Černovar Černé és a Budeweiser B-Darkja előtt. Az erős (speciál) barnák kategóriáját idén meglepetésre nem cseh, hanem a lengyel Perla - Browary Lubelskie söre nyerte, a Svijany Kněžna és a Hubertus branája előtt. A 8% alkoholtartalom fölötti extra erősek között a náchodi Primátor 21-ese győzedelmeskedett a Falkenštejn Náhlá smrt 22% és a Kyjovi Sörfőzde Gladiator Doppelbock 19%-osa előtt. A legjobb búza a tavalyi évhez hasonlóan a náchodi Primátor terméke lett, nyomában a Černa Hora-i Sörgyár Velen sörével, és a Purkmistr búzájával.

A zichoveciek öröme
De végképp ugorjunk át a klasszikus lágerekről a felső erjesztésű sörök világába. A zsűri szerinti legjobb APA (American Pale Ale) a szlovák Wyvar 12° Porch Punkere lett, a chotoviny Mayzus Cadillac söre és zichoveci Z1 Ale Nelson Sauvin előtt. Az új American IPA kategóriában Sibeeria Lollihopja győzdelemeskedett a potštejni Clock Twistje és a Wywyar 15 Years in Hell 15% elnevezésű söre előtt. A szintén új American Imperial IPA kategóriában a dobodó első fokán a zichoveci Ježíšek 20° végzett a Sibeeria Oops...I did it again! söre és egy Doble nevezetű chilei (!) sör előtt. Idén az új ún. English Style Ale kategóriában a Jablonec nad Nisou városában üzemelő Volt sörfőzde Flash söre diadalmaskodott az Evžen Řehák Mejto Pale Ale-je és az ostravicei Beskydský pivovárek Anglán Ale-je előtt. Idén a Brown Ale-ek között is versenyt hirdettek. A kategóriát a prágai U Tří Růží söre nyert a Chyšei sörfőzde Winter Ale-je és a szlovák Franz Sörfőzde Cároviča előtt. Ugyancsak új kategóra lett a Black IPA, melybena zichoveciek Baby Revolution söre nyert, őt a Dobřany Modrá Hvězda fekete IPA-ja és az ostravai Hoppy Dog Black Dog Down nevezetű söre követte.

Zlíni öröm
A stout és porter sörök között a svitavy Na Kopečku sörfőzde Irish Stoutja diadalmaskodott, megelőzve az Albrecht 24-es Stout Morionját. A bronzot a chomouti sörgyár terméke érdemelte ki. A zsűri szerinti legjobb élesztős idén a Bernard söre lett begyűjtve a bornzérmet is, a második helyen pedig a Holba végzett, míg a szűretlenek között a Dalešické Tadeáš 14% nyert, a nymburki és a rohozeci előtt. Az alkoholmentes kategóriában a Zlatý Bažant – Litovel – Bohemian Regent hármas érdemelte ki a díjakat. Az Európai – Bécsi Láger kategóriában, amelyet a prémiumhoz hasonló 11-13-as, de sötétebb színű (EBC 18-30) világos sörök számára írtak ki a Záchlinice Sörfőzde Procházka söre nyert meg a szlovák U Ábela és az orosz Kuznica söre előtt.


Most pedig következzék a kisüzemi sörök kategóriái, ahol a multik nem zavarnak be a versenybe, habár ahogyan azt észre vehettük, immáron amúgy is egyre kevesebb vizet, pontosabban sört zavarnak. Az ivósör kategóriában (výčepní) a chotovyni Střelnická nyert, a Popelín tizeskéje előtt. A bronzot ahogyan tavaly is a Kašperské Hory tízese kapta meg. A ležákok győztese a brnói Hauskrecht 11-es lett, az ezüstérem a kroměříži Maxmilián tizenegyesének, míg a bronz a Chyšei Sörfőzde Prokopjának jutott. Az egy fokkal magasabb alkoholtartalmú világos prémium sörök között a Ženklavai Sörfőzde 12-ese diadalmaskodot, a Polivar Poležákja és a kassai Šemrák 12-ese előtt. A legalább 13%-os Balling fokú világos speciál sörökközött a győztes a tavalyi harmadik helyezett, a dobruškai F.L. Věk 15%-a lett, őt a valašské meziříči Holendr 16-osa és az Evžen Řehák Mejto Bockja követte. A legjobb kisüzemi kisebb alkohol tartalmú félbarna sör a malenovicei Zlínský švec lett, az ezüstöt a bratčicei 13-as, míg bronzot a Podskalská koza kapta. A speciális, ütősebb kisüzemi félbarnák első helyezettje a Slavkovský Bock lett. A második helyen a Zichovicei Családi Sörfőzde Magorja, míg a a harmadikon a Jadrníček Kotelníkje végzett. A 13-asnál gyengébb kisüzemi barna sörök között idén is a harrachovi Čerťák és a varnsdorfi Kocour barnája előtt, míg az erősebbeknél a Jadrníček Jadroš söre nyert a prágai Tirlobit feketéje és a Chyšei barna előtt.

Maxmilian 11-es
És hogy ki is nyerte idén az Arany Sörpecsétet, azaz a Világ Sörpecsétet? Nem más, mint a kroměříži Maxmilián Sörgyár tizenegyese, melyet a Jaromír Sörözőkből akár a magyar sörszerető közönség is ismerhet. Őt a zichoveciek Z1 Ale Nelson Sauvin nevű söre és a Dobruškai Sörfőzde 15% F. L. Věk-je követte. Gratulálunk a győzteseknek és helyezetteknek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése