2017. október 19., csütörtök

Az új lošticei kvargli múzeum képekben

Pár évvel ezelőtt amikor az Olomouctól észak–nyugati irányban, mindössze 30 km távolságra található Loštice városkájában, a sokak által ismert híres kvargli szülővárosában jártunk a gyár udvarán még csak egy kisebb épületrészben tekinthettünk meg egy kis múzeumot. Mára egy komplett épületszárny alakult át interaktív, attraktív bemutatóközponttá, múzeummá, ahol az Olomoucké tvarůžky, azaz a kvargli eredetéről, a lošticei sajtgyártás történetéről, az A.W. nevet viselő sajtgyárat alapító, és mai napig is működtető Wessels család múltjáról, a kvargli jelenlegi felhasználási lehetőségeiről kaphatunk kimerítő információt. Az épületrész két szintjén nem csupán képeket, különféle sajtgyártáshoz szükséges korabeli eszközöket, térképeket, bútorzatokat láthatunk, de egy kis filmet is megtekinthetünk a kvargli történetéről, sőt letesztelhetjük, hogy mi időegység alatt mennyi sajtot tudnánk készíteni.


A fenséges kvargli

Amúgy ha valaki nem ismerné eme intenzív illatú finomságot, illetve a lošticei sajt történetét annak ajánljuk, hogy olvassa el korábbi cikkeinket: Kvargli sztori,avagy a lošticei (olomouci) büdös sajt története, illetve Kvarglit vegyenek, kvarglit egyenek! Mivel az említett két cikkben már alaposan kitárgyaltuk a kvargli témát ezért mostani kis cikkünkben csupán képekben szeretnénk bemutatni a múzeumot.

A múzeumba az utcáról léphetünk be, csak nyomjuk meg a csengőt!
Hangulatos belső tér
Hol helyezkedik el a kvargli a sajtok világában?
Alois Wessel, a névadó alapító

Túró taposás és az egyéni eredmény

A sajtkészítés egyes eszközei
A gyár történetének alakulása a kezdetektől
Az első kvargli egy szerény kis konyhában készültek
Régi kvargli csomagolások
Ilyen volt, ilyen lett az utolsó felújítás során.
Néhány példa, hogy milyen ételekben lehet felhasználni a kvarglit.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése