Elhunyt Jan Tříska // Csehország a legegészségtelenebb // Új dínólelet Csehországban // Ázsiai turista tömegek

Az előző hírcsokrunk óta eltelt három hónap alatt számos érdekesség, esemény történt Csehországban, s különösen az elmúlt hetekben értesülhettünk sajnos nem mindig kellemes hírekről. Rövid hírcsokrunkban megpróbálunk az olvasóinknak négy hírecskéről beszámolni, némi szubjektív mondanivalóval fűszerezve.

Jan Tříska

Kezdjük a sort egy tragikus hírrel. Életének 80. évében elhunyt Jan Tříska, a 60-as évek csehszlovák filmjeinek közismert és közkedvelt színésze. Az 1936. november 4-én Prágában született művész a hazai sikereket követően 1977-ben telepedett le az Amerikai Egyesült Államokban, ahol amerikai filmekben, köztük számos igazi sikerprodukcióban (Ragtime, Larry Flynt, a provokátor, Maradok hűtlen híve, Az Osterman-hétvége, Ronin stb.) nyújtott remek alakításokat. Az idős korában is aktívan dolgozó színész éppen a célból tartózkodott szülővárosában, hogy részt vegyen egy új film felvételein, amikor bekövetkezett a tragédia. Ugyan a rendőrség még jelenleg is nyomoz, de az egyre megalapozottabb feltételezések szerint Jan Tříska a Károly-híd kőpárkányára kiállva (egyes információk szerint afféle babonából tett így minden filmforgatás megkezdése előtt) elveszíthette az egyensúlyát és belezuhant a Moldvába. A folyóból ugyan még élve sikerült egy városnéző hajó két utasának kimentenie, de pár nappal később belehalt a sérüléseibe. Nyugodjék békében!

Nem éppen egészséges
Folytassuk híreinket egy fokkal könnyedebbel. Sajnos nincs mit szépíteni a helyzeten, Csehország nem a világvezető fitnesz ország, és a nemzet dicső tagjai bizony nem tartoznak a láthatóan legegészségesebb emberek közé. Saját tapasztalataink is azt mondatják, hogy a világvezető egy főre jutó sörfogyasztás mellett a jó kis ki tudja mit is tartalmazó tuzemák, a Becher, a Fernet, valamint minden más, ami iható és ütős iszogatása terén a csehek egy számottevő része keményen nyomul. Emellett a hagyományos cseh konyha (egy jó kis mustáros csülköt, vagy knédis, káposztás sertéshusit ide rögtön!) ámbár ízében feledhetetlen, de mellékhatásként a kilók szaporodását szolgálja. Ha csak egyes adatokat veszünk alapul, akkor csúnya képet lehetne festeni a cseh nemzet egészségi állapotáról, és erre a következtetésre jutott egy Clinic Compare nevezetű cég is, amely a WHO adatai alapján felállította a (legkevésbé) egészséges országok rangsorát. Az elemzésükhöz az egy főre jutó alkohol fogyasztás, dohányfogyasztás és az elhízás mértékét vették alapul. Az adatok alapján meghatározták az országok sorrendjét, ahol azért némi meglepetésre Csehországot nevezték meg a legegészségtelenebbnek. Ugyan ennek az elemzésnek is van némi megszívlelendő alapja, de azért az adatok mögé nézve a kép korántsem ennyire komor, és Csehország ebbéli nem éppen dicső vezető szerepe pedig mindenképpen megkérdőjelezhető. 

Bicaj és sör
Aki egy kicsit is túltekint az adatokon az bizony azt is láthatja, hogy az alkoholfogyasztás alapvetően söralapú (fejenként 140 liter körül, csecsemőstül, kisgyerekestől), és a sörnek a mérhetetlenül pozitív kulturális, társadalmi szerepe mellett az egészség szempontjából pozitív hatása is van. Az elemzés ugyancsak kihagyja a számításból azt is, hogy ugyan a túlsúlyosság mértéke jelentős, ám kevés olyan túlsúlyos nemzet van aki ennyit kerékpározna, túrázna, teniszezne vagy más aktív szabadidős tevékenységet űzne. Persze mi tagadás a testedzés után jól esik az étel és a csodás cseh sör, sőt még jobban. Ám személyes véleményünk szerint inkább legyen az egyén enyhén túlsúlyos, aki mégis bicajozik, túrázik, mint ideális testsúllyal rendelkező punnyatag, aki ki se mozdul a természetbe vagy a sportpályákra, maximum a fitnesz teremben szívja az oxigénszegény, ám annál zamatosabb levegőt. A Clinic Compare elemzése szerint (a listán Magyarország a hatodik legegészségtelenebb ország) a legegészségesebb nemzet az afgán, amire már nem is tudunk mást mondani mint azt, hogy vicces. A muszlim országok, ahol vallási okokból tilos az alkohol fogyasztás, nem mindenhol van megfelelő mennyiségű vagy energiában bővelkedő táplálék, és a dohányfogyasztás sem jelentős, természetesen vezetik a listát, de, hogy valóban ők lennének a legegészségesebbek, azt erősen kétlenénk! De ennyit erről, következzék valami egészen más!

Az új dínó!
14 évvel ezelőtt egy dinoszaurusz combcsontjára bukkantak Közép-Csehországban. Az eltelt évek alatt tüzetesen megvizsgálták a maradványt, majd a napokban bejelentették, hogy egy eleddig teljesen ismeretlen új dinoszaurusz faj példányához tartozhatott. A fajt a Burianosaurus augustai névre keresztelték, ezzel tisztelegvén Zdeněk Burian festőművész és illusztrátor előtt, akinek alkotásaiból ismerhettük meg a dinoszauruszok korát és az ősemberek világát. 

Ázsiai turisták tömege Prágában
Végezetül egy hír a csehországit turizmusról. Úgy tűnik, lassan valóra válik a hivatalos cseh turisztikai hivatal terve, ugyanis egyre többen érkeznek ázsiai országokból a turisták. Úgy 5-6 évvel ezelőtt változtatta meg Csehország a turisztikai stratégiáját, számos országban (köztük Magyarországon is) felszámolva a hivatalos képviseletét, és a fókuszt a távol-keleti, illetve dél-amerikai nemzetek felé irányította. Az intenzív kampánynak köszönhetően az év első felében a cseh fővárosba mintegy 142 ezer dél-koreai, közel 130 ezer kínai, 30 ezer taiwani, de emellett 37 ezer indiai, és több tízezer japán turista is meglátogatta az országot. Az ázsiai turisták fő célpontjai Prága mellett Karlovy Vary és Český Krumlov. Számos cseh kereskedővel folytatott eszmecsere után kialakított személyes véleményünk szerint ez a fajta tömegturizmus generálás hosszú távon nem éppen szerencsés, a cseh vidék kevéssé érzi ennek bárminemű pozitív hatását, tovább erősíti a cseh főváros és a fő turisztikai célpontok túltelítettségét, továbbá az ázsiai vásárlók csak olyan tartós fogyasztási eszközt vásárolnak, ami repülőgéppel a csomagban hazavihető, így összességében eléggé torzíthatja az üzletek kínálatát. Ám az érintett kerületek, városok bevételnövekedése vitathatatlan.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése