Itt a meleg, itt a nyár, irány Csehország! - Programajánló!

Ezen a nyáron sajnos technikai problémák, a munkáink sokasága és úgy összességében az élet nem éppen egyszerű volta miatt csak kevés alkalommal tudtunk, és tudunk cikkekkel szolgálni olvasóink számára, de remélhetőleg ősztől már vissza térhetünk a régi kerékvágásba. De az olvasni való hiánya még inkább abban erősíthet meg mindenkit, hogy ha tehetik érdemes felkeresni Csehországot. A személyes tapasztalatokat ugyanis pótolhatja semmi! Irány tehát nem csak Prágáról, hanem a cseh vidék is! Ehhez most, afféle kedvcsinálóként szeretnénk néhány csehországi programról hírt adni, melyekre július végén, illetve augusztus hónapban kerül sor.

Ismerd meg a chodokat!

Kezdjük a sort az egyik kedvencünkkel, melyet a Csehország nem csak Prága oldalain sokféle formában már megénekeltünk. Ez pedig nem más, mint a Domažlicei Chod Fesztivál. A vásári forgataggal, pompás népzenei, néptánc és más színes programokkal tarkított hétvége (augusztus 11-13.) az egész család számára különleges élményt nyújt. Betekintés nyerhetünk a „cseh székelyek” szokásaiba, kultúrájába, pompás ételeibe, és átadhatjuk magunkat a felhőtlen szórakozásnak.

Harcra fel Brnóban!
A történelmi fesztiválok, hadijátékok rajongóinak ajánljuk a figyelmébe az augusztus 11-12-én megrendezésre kerülő Den Brna 2017 fesztivált, melynek Brno (Brünn) városa ad otthont. 1645 óta ezen a napon emlékeznek meg a helyiek az őket támadó svéd csapatok elleni hősies helytállásról, győzelemről. A Szabadság-téren (Svoboda) korhű jelmezekbe öltözött harcosok vívják ádáz csatáikat a nézők sokaságának elismerése közepette. Lovas bemutatók, felvonulások, bajvívás, tűzijáték színesíti a két napos eseményt. Egy héttel korábban a Mělník városában kerül sor a Mělníki lovagok hetedik ütközetére, mely rendhagyó módon egy kitalált, mondhatni mesebeli harcot mesél el, idén folytatva az elmúlt két év történéseit. Tavaly egy sárkánnyal küzdött meg egy ifjú harcos, súlyosan megsebesülve, idén folytatódnak a csaták a gonosz Nekromanta ellen. A remek hangulat, az audiovizuális élmény garantált! 

Egy kis Woodstock hangulat? Jöhet!
Akiket a zenei fesztiválok vonzanak azok is bőséges választékra lelhetnek Csehországban. A barokk éve jegyében számtalan helyen bukkanhatunk komolyzenei koncertekre, előadásokra, néha még a legváratlanabb időben és helyeken is. A könnyedebb műfajok kedvelői számára ajánlanánk az augusztus 17–20. között megrendezésre kerülő Trutnoff Open Air zenei fesztivált, vagy ahogyan hívni szokták a hagyományos Cseh Woodstockot. Négy nap sátorozás, béke, szeretet és sok-sok zene, mi is kellene más egy évközi munkában megfáradt léleknek. Aki viszont elektronikus zenére, neves DJ-k zenéjére szeretné a fáradt gőzt kiengedni, annak július 28-29-én ajánljuk a Hradec Králové városában sor kerülő Air Festivalt, vagy egy héttel később a milovicei Let it roll open nevezetű fesztivált. És persze ne felejtsük el, hogy még egészen augusztus 5-ig tart a csodálatos Český Krumlovban a Nemzetközi Zenei Fesztivál! A legkeményebb zenék kedvelőinek pedig már szinte meg sem kell említenem, hogy idén is lesz (augusztus 9-12.) BRUTAL ASSAULT!!! 

Sörfesztivál Krakonoš földjén
Végezetül néhány program a sörös és gasztronómiai események kedvelői számára. Hagyományosan minden év augusztusa második hétvégéjén (VIII. 12.) rendezik meg az Óriás-hegység lábánál a fekvő Vrchlabí városában a Krkonoše sörfesztivált. A környék szép számú kisüzemi sörfőzdéi mellett a regionális sörfőzdék választékával (pl. Krakonoš, Hendrych, Novopacké, Krkonošský Bear, Monastery, Svijany, Rohozec, Lobkowicz ) is megismerkedhet az idelátogató. Ahogyan az egy valamirevaló csehes sörfesztiválon szokott lenni, a sör mellett természetesen egyéb gasztronómiai, és hangulatos zenei élményekben is részesülhet a kedves érdeklődő. Ugyancsak ezen a nap a morvaországi Litovel sörgyárának udvarán élő koncertek mellett kortyolgathatjuk a helyi nedű igazán friss változatait. Az esemény neve: Litovelský Otvírák 2017.

Ha már más nem, akkor irány a Brnói Sörfesztivál!
Reméljük ez a rövidke kóstoló is kellő inspirációt ad mindenkinek, hogy akárcsak egy pár napra is kiruccanjon Csehországba. További programokról (ugyan sajnos csak cseh nyelven) de a www.kudyznudy.cz oldalon tájékozódhat. Mi a Csehország nem csak Prága szerkesztői most augusztus második feléig nyári álomba vonulunk, de utána folytatjuk Csehország népszerűsítő kultúrmissziónkat. Addig is kívánunk olvasóinknak számtalan kellemes nyári élményt, pihenést, feltöltődést!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése