75 éve történt: Operation Anthropoid, „az emberszabású hadművelet” IV. rész. - A merénylet utóélete, filmes feldolgozása

A Heydrich elleni merénylet értelméről a mai napig megoszlanak a vélemények, és ez már csak így is marad. Egyes megítélések szerint a brit földön működő cseh emigráns kormány, élen Edvard Beneš miniszterelnökkel értelmetlenül, a várható következmények reális megbecslése vagy szimplán annak tudomásul nem vétele mellett, a cseh ellenállás kérése ellenében döntött a Heydrich elleni merényletről, és tartott ki mellette. Tény, hogy hiába sikerült a célpont megsemmisítése, a németek reakciója, a totális büntetőhadjárata, százak legyilkolása, két falu teljes megsemmisítése minden előzetes várakozást meghaladott. A cseh ellenállás elképesztő veszteségeket szenvedett, a lakosság rendkívüli terrort élt át, s mindeközben Heydrich helyét látszólag könnyeden pótolták Kurt Daluege Obergruppenführerrel, aki Adolf Hitlerrel és Heinrich Himmlerrel a háttérben a legnagyobb vérontásokra parancsot adott. Egyetlen, ahogy a történelem mutatja, pótolható náci tiszt halála megérte az összes azt követő tragikus áldozatot? 





Mi magunk nem szeretnénk belemenni bármilyen parttalan vitába, inkább G. Kovács László, történész, műfordító minapi Facebook bejegyzéséből idézünk, hiszen ennél precízebben mi sem tudtunk volna fogalmazni. (Megérte?)...Senki sem tud(hat)ja, csak találgatni lehet(ne) vég nélkül. A megtorlás borzalmas volt, s pusztán ebből a szempontból kárhoztatni is lehetne a merényletet. Másfelől viszont végeztek az Európa nagy részét rettegésben tartó, szinte felfoghatatlanul kegyetlen náci terrorgépezet leghatékonyabb, az emberirtás feladatára leginkább alkalmas hóhérával s egyben a hitleri Németország egyik legfőbb képviselőjével, megtestesítőjével. Ebből a szempontból a merénylet az európai antifasiszta ellenállás rendkívüli sikere volt. S természetesen az önfeláldozás és a bátorság ragyogó hőstette, a második világháború egyik legdrámaibb és legfelemelőbb története.”
 

Kurt Daluege
A merényletet követő iszonyatos bosszú-hadjáratra parancsot adó Daluege kormányzót a II. Világháború befejeztével elfogták, háborús bűnösként elítélték, és 1946 októberében kivégezték. Hasonló sorsra jutott a hős merénylőket eláruló Karel Čurda is, akit nem védett meg az álneve és a foglyul ejtésekor nála lévő komolyabb pénzösszeg sem. Heinrich Himmler és Adolf Hitler 1945-ben öngyilkosságot követett el.


Operation Daybreak
Az „emberszabású hadművelet”, azaz a Reinhardt Heydrich elleni merényletet már több alkalommal is feldolgozták a filmkultúrában, vagy felhasználták egy-egy film alapötleteként. Az Amerikai Egyesült Államokban már 1943-ban megszületett nem is egy hanem két film (Hangmen also die – szabad fordításban A Hóhér is meghal, illetve a Hitler's Madman – Hitler őrültje), amelyek a merénylet történetén alapulnak. Az események első hazai, csehszlovák feldolgozására 1964-ben került sor. Ekkor készült el az Atentát című film, amely a IV. Moszkvai Nemzetközi Filmfesztiválon első helyezést ért el. 1975-ben újból egy amerikai film választotta a témájául a merényletet, címe Operation Daybreak. A film forgatókönyve Alan Burgess Seven Men at Daybreak című regényéből íródott.


Anthropoid


2013-ban két televíziós film készült az eseményekről, majd 2016-ban megszületett a Heydrich elleni merénylet, az Operation Anthropoid eddigi egyik legpontosabb feldogozása, az Anthropoid című mozifilm. A filmben Jan Kubišt, a Szürke/Sötét ötven árnyalata, „mamipornókból” ismert, de ezen szerepek eljátszásánál jóval többre képes James Dornan, Josef Gabčíkot pedig az ugyancsak világhírű Cilian Murphy alakította. A hitelességre jobbára törekvő (csak néhány helyen van a történelmi tényekhez képest kisebb eltérés) izgalmas thriller elnyerte a nézők tetszését és így elynerte a nem hivatalos Cseh Oroszlán közönségdíjat is. Ugyancsak elkészült, és jövő márciusban Magyarországon is megtekinthető lesz a Laurent Binet regényéből készített, HHhH – Himmler agyát Heydrichnek hívják címmel vetítésre kerülő francia produkció, melyet részben Budapesten, részben Prágában forgattak.

HHhH – Himmler agyát Heydrichnek hívják
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése