Cseh kisüzemi sörfőzdék 12/3. – Közép-Csehországi kerület 3.

Hosszú idő után folytatjuk Csehország Közép-cseh kerülete kisüzemi sörfőzdéinek bemutatását. A soron következő intézmény Csehország egyik legújabb főzdéje, amely a Prága közelében található Kytín városkában nyílt. A neve egyszerűen Kytíni Sörfőzde (Pivovar Kytín). Vele kapcsolatban információt, saját tapasztalás hiányában, csak a honlapjukról tudtunk szerezni. Ezek szerint a főzde szortimentje főként a jól ismert és szeretett cseh lágerekből áll (10-es, 12-es világos, 11-es félbarna és 12-es barna), de egy felső erjesztésű 13-as ale is bekerült a választékba.
Zámecký pivovar Všerad

Következő delikvensünk a szép hosszú Zámecký pivovar a hostinec U Paní Magdaleny, vagy rövidebben Zámecký pivovar Všerad nevet viseli. A csehül kevésbé értők kedvéért elmondanánk, hogy eme szép hosszú név mit is takar. A Zámecký szó jelzi, hogy ez egy kastély söre, ahol annak idején az uraság főzögette (na nem saját maga) a sörét, a pivovar természetesen a sörfőzde szó csehül, a hostinec egy vendéglátóhely típus (erről bővebben olvashat ITT), de ki lehet az a Paní Magdalena, azaz Magdaléna asszonyság? Nos a Csehország nem csak Prága olvasói az ő nevével is jó párszor összefuthattak, ugyanis nem más valakiről van szó, mint a Magdalena Dobromila Rettigováról, a cseh gasztronómia nagyasszonyáról, aki történetesen itt Všeradicében született. Életéről ITT olvashatnak részletesebben, akik eddig nem tették. A 2013-ban alapított sörfőzde tulajdonosai úgy döntöttek, hogy termékeikkel, éttermükkel és egy kis helyi múzeummal a városka híres szülöttére emlékeznek. A sörválaszték változatos, a kötelező alap lágerek (11-es, 13-as világos és 11-es félbarna, 12-es bécsi (Senátor) és 13-as barna (Black Jane)) mellett felső erjesztésű ír stoutot (Black Man), IPA-t és Red Gentleman név alatt 14-es vörös IPA-t is főznek.
A Hostomicei Sörfőzde
Alig 10 kilométerrel délnyugatra újabb sörfőzde vár ránk. A Hostomicei (pod Brdy) sörfőzde ugyan csak 2014-ben nyitotta meg a sörcsapjait, de a városka sörfőzési hagyományai egészen 1407-ig visszavezethetőek. Olyannyira dívott itt a sörfőzés és persze a sörfogyasztás, hogy az 1930-as évek végén éves szinten közel 2000 hektoliter finom nedűt állítottak elő. Jelenleg nem beszélhetünk ekkora termelésről, de azért a Fabian név alatt futó söröcskék (10-es, 12-es világos és 14-es barna) jól fogyogatnak. Újabb pár kilométer megtételével egy immáron öt (!) éves sörfőzdéhez érünk. A jincei Vilém Családi Sörfőzde ugyanis már kemény fél évtizedes múltra tekinthet vissza. Az alap lágereken túl a specialitásuk a 12-es Šemík ALE, a négyszer komlózott, kétszer malátázott Füstös sör (Kouřový ležák), a 14-es IPA és a 6,7 % alkoholtartalmú tizenötöske. Amúgy érdekességként megemlítenénk, hogy Šemík egy híres ló volt, aki megmentette a sörfőzde közelében élő gazdáját, Horymírt.
Podlesí Sörfőzdéhez
Vegyük az irányt dél felé, ahol pár tíz kilométer leküzdésével megérkezünk a Příbram városa szomszédságában fekvő Podlesí Sörfőzdéhez. Az impozáns épület, mely szálláshelyet is biztosít a megfáradt vándoroknak a sörfőzde mellett remek étteremmel is megáldott, ahol többek között cseh specialitásokat, köztük finom sörös marha gulyást, vagy akár 1,3 kg-os csülköt is falatozhatunk. De a lényeg persze a sör, amelyből a 10-es Brdonoš névre hallgató ivósör mellett, 12-es világost, 13-as barnát, de akár Galileo névre hallgató APA-t, vagy időnként 10-es nyári ale-t, vagy 14-es Apacsot is megkóstolhatunk.
Energon Minisörfőzde
Innen visszafordulva Prága irányába, a Dobříš városka előtt fekvő Obořiště városkában lelhetjük fel az Energon Minisörfőzdét, amely lényegében egy horgász-welness-szabadidő központ kiegészítő eleme. A Baštýř név alatt készülő söröket így nem is elsősorban a kísérletező sörfőzés jellemzi, hanem tisztességes, fogyasztható, a vendégek számára kellemes, friss, szűretlen, paszőrözetlen ital elkészítése. Saját tapasztalatunk ugyan nincs, de olvasva a cseh vendégek hozzászólásait azt szűrhetjük le, hogy több, mint érdemes őket megkóstolni. Ennyit a közép-cseh térség délnyugati sörfőzdéiről, egy megjegyzéssel zárva. Pár évvel ezelőtt még kifejezetten nagyobb termeléssel rendelkező sörfőzédnek minősült a Herold, de ma már egyes statisztikák csak kisüzemi sörfőzdeként tartják számon. Mi még inkább nagyobbacska sörgyárként tekintünk rá, így a mostani ismertetőnkbe nem vettük be. Különben is, ha valaki a budapesti Öszvérben jár amúgy is erős mintát vehet a březnicei sörgyár termékeiből.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése