Milyen cseh élelmiszert vegyünk? - avagy a cseh védjegyekről dióhéjban

Külföldi utazásaink, így Csehország felkeresése során is lényeges kérdés, hogy a szükséges élelmiszereinket hogyan szerezzük be, pontosabban mi alapján válasszunk a boltok polcain heverő bőséges termékválasztékból. Mely árucikkeket érdemes megvásárolni és melyek felejtősek, melyek igazi cseh termékek, s melyek érkeznek a globális piacról. Mindezekre a kérdésekre még itthon is nehéz választ kapni, pedig nap mint nap teszteljük a különféle (elérhető árú) élelmiszereket bízván abban, hogy rátalálunk az igazira, amitől aztán nem szeretünk eltérni. De egy rövid ideig tartó külföldi tartózkodás során nincs ennyi időnk, biztosabbra kell mennünk. Ehhez pedig tapasztalat és (nyelv)ismeret hiányában nem árt egy kis segítség. Szerencsére a tájékozódásunkat segítik a különféle élelmiszer védjegyek, melyeket a termékek csomagolásán egy-egy feltűnő logó és szöveg formájában pillanthatunk meg. Magyarországon ilyen élelmiszer-ipari védjegyeket láthatunk: Magyar Termék, Kiváló Magyar Élelmiszer, Magyar Baromfi, Biokontroll, Rendszeresen Ellenőrzött Kiváló Magyar Termék, Norbi Update, és még hosszan sorolhatnánk. Ezen védjegyek egyike másika esetében hiányzik az egzakt minőségbiztosítási kritériumrendszer ezért ha tökéletes garanciát nem tudnak adni a kiváló minőségre, de legalább valami támpontot igen.

Cseh védjegyek

Eme bevezető után a továbbiakban szeretnénk néhányat bemutatni a legfontosabb cseh élelmiszer védjegyek közül ezzel segítve honfitársainkat a minőségi cseh élelmiszer kiválasztásában, a tudatos vásárlásban. Kezdjük a sort talán a legismertebb, legfontosabb védjeggyel, amelyet a csomagoláson feltüntetett cseh nemzeti színekben (piros és kék) pompázó „a” betű jelez, alatta a felirattal: Klasa. Ezt a védjegyet 2003 óta ítéli meg a Cseh Köztársaság Mezőgazdasági Minisztériuma az arra érdemeseknek. A kiválasztott termék alapban 3 évre kapja meg, de ez természetesen meghosszabbítható, ha a kiváló minőség továbbra is fennáll. Akkor ítélik meg, ha az adott élelmiszer a maga kategóriájában (pl. lisztek) legalább egy jellemző tekintetében kiugróan jó a versenytársakéhoz képest, olyan egyedi összetevőt tartalmaz, elkészítési eljárást képvisel, amelyet a többiek nem, és mindezek mellett természetesen a termelőnek rendelkeznie kell a megfelelő élelmiszer-biztonsági, minőségbiztosítási tanúsítványokkal is. Mindössze 230 termelő mintegy 1200 terméke rendelkezik ezzel a védjeggyel, magyarul ezeket a terméket valóban érdemes választani. 

Cseh Termék
A következő védjegy a Český výrobek azaz a Cseh Termék védjegy, amely elvben arra hivatott, hogy jelezze az adott termék garantált cseh származását. Ezt a 2011-ben bevezetett védjegyet a Cseh Élelmiszer-ipari Kamara adja ki, és mintegy 1200 terméken található meg. Sajnos egy multi cég a közelmúltban bepróbálkozott a megtévesztéssel és Lengyelországban, Szlovákiában gyártott élelmiszerre is rábiggyesztette az emblémát, némi kételyt ébresztve a vásárlókban a logó használatával kapcsolatban. Azért nagy összességében azt lehet mondani, hogy ezen védjeggyel ellátott termékek túlnyomó többsége garantáltan cseh, és minőségi.

Regionális termék
A számunkra legszimpatikusabb cseh védjegy a Regionální potravina feliratot viseli, így jelezvén, hogy itt bizony regionális élelmiszerekről van szó. Ezt a védjegyet szintén a Cseh Mezőgazdasági Minisztérium ítéli meg, ezzel is támogatva a kis és közepes (nem csak élelmiszer-ipari) vállalkozásokat. A védjegyet regionális verseny keretében ítélik meg, évről évre, amelyen Csehország valamennyi régiója részt vehet, kivéve Prágát. A versenyre csak olyan termékkel lehet benevezni melynek fő alkotórészei 100%-ban, összességében pedig legalább 70%-ban hazai eredetűek. Emellett persze az sem árt, hogy tükrözzék az adott régiót is, de ez nem feltétel. Általában egy-egy régióban 40-70 termék kapja meg ezt a védjegyet, amelyet legalább egy évig büszkén viselhet.

Cseh termék igazolás
A fenti három védjegy mellett persze akadnak még bio minősítést, kézműves munkát és számos más minősítést, EU-s tanúsítvány meglétét (TSG, PDO, PGI) fennen hirdető logó is, de úgy véljük, hogy a fenti három védjegy ismerete, a termékeken való meglelése már önmagában segítséget nyújt a tudatos vásárlás során!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése