Csehország a Vimeon

Ha videómegosztásról beszélünk akkor mindenkinek elsősorban a YouTube jut eszébe, ahol válogatás nélkül, mindenféle forrásból és minőségben nézegethetünk különféle képanyagokat. De talán sokan nem is tudják, hogy van élet a YouTube-on túl, léteznek további videómegosztó webhelyek, amelyek közül mi most kiemelnénk a Vimeot, ezt a 2004 óta létező szolgáltató portált. Tesszük ezt elsősorban azért, mert a Vimeon is számtalan Csehországgal kapcsolatos videót nézhetünk meg, és mindezt nem egy ömlesztett, hanem egy minőségileg előszűrt, és forrásában letisztázott kínálat formájában. Ezekből a remek anyagokból szeretnénk most néhányat bemutatni. Kezdjük a filmeket a Trendiator légi felvételeivel, melyeknek a Várak és kastélyok Csehországban címet adta, de valójában „csak” a Cseh Paradicsom néhány várában, kastélyában lehet gyönyörködni.


Castles & Chateaux in the Czech Republic from Trendiator on Vimeo.


A következő filmecske timelapse technikával készült, melyet az idő fotózásának is hívnak. Ez egy olyan fotózási technika amikor hosszú idő alatt fényképfelvételeket készítenek, majd ezeket rövid idő alatt lejátsszák, remekül szemléltetve az idő múlását. Az EMproduction eme filmjében gyönyörű felvételeket láthatunk Brno-tól a különféle tavakig.


Czech HDR timelapse 2012-13 from EMproduction on Vimeo.

Folytassuk a sort az Orchis Film remekbe szabott filmjével, Petr Krejčí rendezésében, mely Csehország természeti, tájképi értékeit jeleníti meg kiváló földi-, légi-, makro-, gyorsított és lassított felvételekkel.



Landscape and Nature of Czech Republic from ORCHIS FILM on Vimeo.

Természetesen számos családi film is felkerül a Vimeora, melyek közül most Stanislav Fridkin 2013-as cseh utazásán készítettet mutatjuk meg. Prága, Cesky Krumlov, Hutná Hora, és Hluboká nad Vltavou, mind-mind a legközismertebb turisztikai célpontok, de ahogyan azt a filmben is látni, nem véletlenül.


Czech Republic 2013 from Stanislav Fridkin on Vimeo.


Összeállításunkat zárjuk a cseh sörrel, egészen pontosan egyik kedvencünk a dobřany-i Kék Csillag (Modrá Hvězda) sörfőzdében készült filmecskével, amelyben ugyan sok cseh mondat is elhangzik a sörfőzőmester szájából, de maga a képanyag is izgalmas bepillantást nyújt egy igazi kisüzemi sörfőzde sörkészítési technikájába.


Dobřanské pivo - Pivovar Modra Hvezda from Robert Kalocai on Vimeo.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése