A XXVII. Arany Sörpecsét verseny: előretörnek a kisüzemiek!

Az elmúlt héten rendezték meg a Pivní pečeť (Sörpecsét) nevezetű nemzetközi sörminősítő versenyt, sorrendben huszonhetedik alkalommal. A helyszín, ahogyan tavaly most is České Budějovice Vásárvárosa volt. (Korábban a Sörpecsét verseny Tábor városához kötődött). Sajnos a szervezők idén nem voltak túlságosan közlékenyek a résztvevők számával, összetételével, a benevezett sörökkel kapcsolatban, a honlapjuk e tekintetben még most is kínosan üres, így egyelőre csak feltételezhetjük, hogy a tavalyi évhez hasonlóan több kontinensről 2-300 sörgyár küldhette el üveges sörét (összesen ezret meghaladó számban) a megmérettetésre. 
 
Pivní pečeť 2017

A sörökhöz értő, de legalábbis zsűritagnak meghívott sörszerető ítészek csaknem egy héten át több fordulóban kóstolgathatták a söröket, cidereket, és lelkesen pontozták őket színük, ízük, illatuk és megannyi más jellemzőjük alapján. Ezen pontokat összesítve hirdettek kategóriánként győzteseket és helyezetteket. A tavalyi évvel megegyezően a 30 különböző kategória közül nyolcat kizárólag a kisüzemi sörfőzdék számára hirdették meg. Ám a többi kategória is nyitott volt a számukra, és az elmúlt évhez képest még több alkalommal értek el remek helyezést a multi társaikkal szemben. A verseny utolsó lépéseként a különféle kategóriák érmeseit vetették össze, és kihirdették az összetett bajnokot, a korábban Arany Sörpecsét díj, idén „szerényen” Világ Sörpecsét díj birtokosát.

Nemzetközi Sörfesztivál
Mielőtt belemélyednénk az eredményekbe kezdjük a sort a magyar eredményekkel, hiszen immáron hagyományosan számos hazai sörfőzde is részt vesz ezen a nemzetközi megmérettetésen. 2016-ban a gyümölcsös sörök kategóriájában a magyar sörök szó szerint taroltak, és idén is kiválóan szerepeltek. A Jászapátiban működő Guri Sörfőzde meggyes söre a kategóriájában az ötödik helyet szerezte meg, míg a Békésszentandrási Sörfőzde meggyese egyenesen az ezüstérmet nyerte el. A békésszentandrási Óarany az ún. Európai lágerek között pedig a hatodik helyen végzett. De nézzünk körbe az egyes sörkategóriák nyertesei és helyezettei között (egy-egy kevésbé izgalmas kategóriára nem térünk ki), a végén pedig lássuk azt is, hogy kit jutalmaztak Világ Sörpecsét díjjal. Szinte már mondani sem kell, az eredmények idén sem nélkülözik a meglepetéseket, és nem ritkán berzenkedéssel fogadtuk a döntéseket. A sörszakértő, vagy ”sörszakértő” ítészek egy-egy pontozását látva néha az volt az érzésünk, hogy már nem voltak teljesen szomjasak, amikor nekiálltak az értékelésnek. Persze feltételezzük a legjobbakat és maradjunk annyiban, hogy ezért is szép a sörök világa, a vélemények, ízlések különböznek.

Kezdjük a sort a legalacsonyabb alkoholtartalmúakkal, az igazi fűnyíró sörökkel. A 3,5% alatti alkoholtartalmú sörök között idén a Malý Rohozec kedvelt Skalák söre és egy a Carlsberg sörmultihoz tartozó kazah sörgyár terméke megosztva lett az első. A harmadik helyen a Nymburki Sörgyár könnyed söre zárt. A 7 és 11 Plató-fok közötti ivósörök legjobbja a Heineken csoporthoz tartozó Velké Březno söre a Březňák lett, megelőzve a 10-es Zubr Classicot és jihlavai Šenkovní 10%-ost. A 11-12-es világos ležákok győztese idén a Litovel Moravanja lett, a második helyen a kácovi Hubertus, a harmadikon pedig a humpoleci Bernard zárt. A 12-13 Balling fokúak között a bajnok a pardubicei Pernštejn sörgyár premiumja lett, őt a Zubr és protivíni Lobkowitz Premium követte. A legalább 13-as világos sörök között az első helyezettnek a Herold speciálját választották, az ezüst a Malý Rohozec 13-asát, a bronz pedig a hanušovicei Holba Šerák special 13,51%-át illette meg.


2017-ben a legjobb félbarnának a Lobkowitz csoporthoz tartozó protivíni sörgyár Platan Granátját szavazták meg, amely a náchodi Primátor félbarnáját és a Hubertus hasonló sörét előzte meg. A maximum 11-es, azaz gyengébb barnák győztese a Zlatý Bažant barnája lett, a Poličkai 10-es Hradební és a Krušovice feketéje előtt. A legjobb barna ležáknak a Rebel Černýjét szavazták meg, a kisüzemi sörfőzdék közül ebben a kategóriában győzedelmeskedő Chomout Švarc és a Budeweiser B-Darkja előtt. Az erős (speciál) barnák kategóriáját idén meglepetésre egy vadonatúj kisüzemi sörfőzde produktuma a Kašperské Hory-i 13-as Cikánka nyerte, a pardubicei Pernštejn Granátját és a Berounský Medvědet megelőzve.


A 8% alkoholtartalom fölötti extra erősek között a tavalyi győztes, a prágai U Tří růží kisüzemi sörfőzde a 2-es számú kolostori speciáljával idén csak a bronzig jutott, az első két helyet a Frýdlanti Kastély Sörfőzde két terméke, az Albrecht IPA 24%, és az ugyancsak 24-es Morion Stout nyerte. A zsűri szerinti legjobb élesztős idén a Podskalská Okroužkovaná koza 12% lett, a Bernard és Primátor sörei előtt, míg a szűretlenek között a Dalešické Májové 13% nyert. A bronzon a František Světlý ležák 11% és a 11-es Dalešické osztozott.


De ugorjunk át a klasszikus lágerekről a felső erjesztésű sörök világába. A zsűri szerinti legjobb Pale Ale a třebíči Cornel Single Malt Ale 12% lett, mögötte a sokolovi Permon American Pale Ale 12% - P.A.P.A., és a zichoveci Mosaic Ale végzett. Az erősebb Pale Ale kategóriát a Wywar Sörfőzde Ariana 13-asa nyerte a potštejni Clockot, és az opavai Galaxy Enterprise IPA-t megelőzve. Ez utóbbi sörre még később visszatérünk. Az Indian Pale Ale-ek (IPA) között szintén a szlovák Wywar tartolt, hiszen mind az arany (Red Rye Bastard 12%), mind az ezüstérmet (15 Years in Hell 15%) begyűjtötte. A dobogó harmadik fokán a polepy-i Svatý Ján Povstalec műve végzett. A stout és porter sörök között a frýdlanti sörgyár szinte legyőzhetetlen. Idén a 17-es Albrecht Stout Morion diadalmaskodott, a 24-es Stout Moriont megelőzve. A bronzot a slavkov u brnai sörfőzde terméke a Russian Imperial Stout érdemelte ki. 


A legjobb búza a náchodi Primátor terméke lett, nyomában a ctiněvesi Podřipský 12-es búzájával és a Třebíči Urban 12-es Kaplanjával. Az alkoholmentes kategóriában a Bernard Free - Zlatý Bažant - Zlatopramen hármas érdemelte ki a díjakat. Új kategóriaként jelent meg az Európai – Bécsi Láger, amelyet a prémiumhoz hasonló 11-13-as, de sötétebb színű (EBC 18-30) világos sörök számára írtak ki. Itt az olomouci Raven Vídeňský ležák 11%-ese győzött a chotoviny Mayzus Spezialja (1913) és az ugyancsak olomouci Chomout Horst előtt.


Most pedig következzék a kisüzemi sörök kategóriái, ahol a multik nem zavarnak be a versenybe. Az ivósör kategóriában (výčepní) a tavalyi győztes, a Valašské Meziříčíből való Holendr 10%-os csak a második helyet szerezte meg, a Slavkov U Brna főzdéjének tizeskéje előtt. A bronzot a Kašperské Hory tízese kapta meg. A ležákok győztese a Kunraticei 11-es lett, az ezüstérem az opavai Opavský korbelnek, míg a bronz Slavkov U Brna Titanicjának jutott. 
 

Az egy fokkal magasabb alkoholtartalmú világos prémium sörök között a 2016-ban újjáéledt Český Krumlovi Sörfőzde (Eggenberg) 12-ese diadalmaskodot, a Lyer 12-es és a vrchlabi 12-es előtt. A legalább 13%-os Balling fokú világos speciál sörök között a győztes a Rožnovský pivovar Brunoja, lett letaszítva az ugyancsak , rožnovi 16-os Poppert, őket a dobruškai F.L. Věk 15% követte.


A legjobb kisüzemi kisebb alkohol tartalmú félbarna sör a már sokszor említett vrchlabí Krkonošský medvěd 11-es KM-je lett, az ezüstöt a prágai Podskalská koza , míg a bronzot megosztva a Podřipský Bock 16% és a jilovicei féllbarna érdemelte ki. A speciális, ütősebb kisüzemi félbarnák első helyezettje az olomouci Raven sváteční speciál 13%-asa lett. A második helyen megosztva a Rožnovský Sörfőzde 16-os Gutmannja, és az Antoš 13-asa végzett. A bronzot a Zichovicei Családi Sörfőzde Magorja kapta. A 13-asnál gyengébb kisüzemi barna sörök között az olomouci Chomout Švarc nyert, a Kozlíček serfőzde terméke és a Chyšei 12-es előtt, míg az erősebbeknél a Dobřany Kék Csillag barnája nyert a tavalyi aranyérmes U Tří růží Sötét Rózsája (Dark Rose), és a berouni barna előtt.

És hogy ki is nyerte idén az Arany Sörpecsétet, azaz a Világ Sörpecsétet? Nem más, mint a Chotoviny Mayzus Vienna Spezialja (1913), melyet az újra beindult Český Krumlovi Sörgyár 12-ese követte. A bronz pedig az opavai Galaxy Enterprise 16-os IPA-jának jutott. Némi meglepetésre idén egyetlen nagyobb sörgyár sem került az összetett érmesek közé. Gratulálunk a győzteseknek és helyezetteknek, köztük kivált a magyar sörfőzdéknek!

1 megjegyzés:

  1. Nagyon klassz, mondom annak ellenére, hogy nekem az ilyen versenyek eredménye mindig kétes, ha nem találkozik az ízlésemmel!

    VálaszTörlés