Karel Gott negyvenegyedszer // a Barrandov filmgyár sikeres esztendeje // dohányellenes intézkedések // cseh bábművészet az UNESCO listán // eladó a PU // egyéb hírek

Elkezdődött a 2017-es év, de mielőtt teljesen nekiveselkednénk a reánk váró 52 hét kihívásainak teljesítésébe tekintsük át, hogy az elmúlt év végén milyen érdekességek történtek Csehországban.




Mindenekelőtt kezdjük egy olyan hírrel, amelyet évről évre csupán a szövegben szereplő számok egyel való növelésével, szinte minden változtatás nélkül le lehetne közölni. A 77 éves Karel Gott az 51. alkalommal megrendezett Cseh Csalogány zenei versenyen immáron negyvenegyedszer diadalmaskodott a férfi énekesek mezőnyében, és a beérkezett 37 ezer nézői szavazatnak köszönhetően összesítésben is győzedelmeskedett. Karel Gott a nyár folyamán gyógyult ki a nyirokcsomórákból, de a könnyűzenei közönségdíj átadásán hátfájdalmi miatt nem tudott részt venni. Helyette a tízéves (!) lánya, Charlotte Ella Gottová vette át a díjat. A legjobb női énekesek kategóriájában 19. alkalommal Lucie Bílá, a zenekarok közt pedig tizenegyedszer a Kabát nyert.




Igen sikeresnek ígérkezik a 2017-es esztendő a híres cseh filmgyártó komplexum, a Barrandov Stúdiók számára. Annak ellenére, hogy jelentős, 1750 négyzetméteres területnöveléssel együtt járó kapacitás bővítést eszközöltek Európa egyik legnagyobb filmgyárában az idei év a teljes kihasználtság jegyében zajlik. Ez is jól mutatja, hogy az utóbbi években mennyire megnőtt az érdeklődés a hazai és nemzetközi filmek csehországi gyártása terén, melynek egyik oka a 2010-ben bevezetett adókedvezmény. Az 1933 óta működő, de az idők során számtalan változást megélt Barrandov kihasználtsága két évvel ezelőtt még csupán 67%-os volt, majd a tavalyi év során ez az érték felugrott 84%-ra. A filmgyár a története során mintegy 2500 cseh és külföldi film születésében játszott kulcsszerepet.




Júniustól megnő a sörözők, éttermek, kávézók és egyéb vendéglátóhelyek előtt pöfékelő emberek száma, hiszen már csak a szenátus szinte biztosra vehető jóváhagyása és az államelnök aláírása hiányzik a dohányzás elleni törvény csehországi életbelépéséhez. Csehországban a lakosság 28%-a dohányzik, amely alig valamivel magasabb érték, mint az európai uniós átlag. A három éve tartó, több alkalommal is zátonyra futott dohányzás elleni törvényalkotás sikere esetén 2017. május 31-ével lép érvénybe az új tiltó jogszabály. Magyarországgal ellentétben a cseh törvény nem vonatkozik az elektromos cigarettákra.




Felkerült az UNESCO eszmei kulturális világörökségi listájára a cseh/szlovák bábművészet, valamint a számos országban (Magyarországon is), köztük Csehországban gyakorolt solymászat. Csehország eddig három tétellel szerepelt a listán, melyek közül a Király futása (Jízda Krále) nevet viselő népszokásról egy korábbi cikkünkben már számos részletet árultunk el ITT. A másik kettő a Hlínsko környéki farsangi maszkos járás, valamint a Slovácko régió hagyományos verbunk (Verbuňk) tánca.




December elején eldőlt a kérdés, amely a sörszerető közönséget már jó ideje izgatta. Amint az közismert, a világ vezető sörgyártója a belga-brazil AB InBev felvásárolta a lista második helyén álló SABMillert, de a tranzakció feltételeként el kellett, hogy adja öt kelet-európai sörgyárát, köztük a Pilsner Urquellt, Radegastot, Gambrinust, Kozelt gyártó Plzeňský Prazdrojt, (és a magyar Drehert) is. Számos kérője akadt a sörgyáraknak, de a végén se nem cseh milliárdosok, se nem a MOL részvételével szerveződő kelet-európai konzorcium, se más érdeklődők nem tudták felülmúlni a világ egyik legnagyobb sörgyártójának, a japán Asahi Group Holdings ajánlatát. Amennyiben hivatalosan jóváhagyják a 900 milliárd jen, azaz 2300 milliárd forint körüli értékű felvásárlást, akkor az adás-vétel a gyakorlatban már 2017 első felében le is bonyolódhat. A leghíresebb cseh sörmárka 1998-1999 között egyszer már japán tulajdonban állt mielőtt eladták a dél-afrikai SAB-nak. A mostani tulajdonosváltással ugyan várhatóan nem történik jelentős lépés az érintett sörgyárak életében, a sörök minősége sem változik jelentősen, de a termelés egy része vélhetően az egyre bővülő ázsiai piacot veszi célba. A Plzeňský Prazdroj jelenleg a világ 50 országába exportálja söreit, a termelés éves szinten 10 millió hektoliter.




Néhány további hír egy-két mondatban:
  • A magyar filmszerető közönség körében is nagy népszerűségnek örvendő cseh filmrendezőt, Jiří Menzelt életműdíjjal jutalmazták a Keralai (India) Filmfesztiválon.
  • Miloš Zeman cseh államelnök örömét és gratulációját fejezte ki Donald Trumpnak az amerikai elnökválasztáson aratott győzelme kapcsán és egyúttal meghívta egy hivatalos prágai látogatásra. Donald Trump az USA megválasztott elnöke köszönetét nyilvánította Miloš Zemannak, aki egyedüli európai államfőként az elnökválasztási kampány során nyíltan kiállt mellette, és egyúttal meghívta a Fehér Házba.
  • 80 évvel ezelőtt, 1937. január 3-án játszotta le első meccsét a Csehszlovák nemzeti hoki liga. Az ország első hivatalos jégkorong klubtalálkozóját a Sparta Praha és a Vitkovice vívta.

Hírcsokrunk végeztével sikerekben gazdag boldog új esztendőt kívánunk minden kedves olvasónknak!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése