Békés, boldog karácsonyt kíván a Csehország nem csak Prága!

Netmagazinunkon keresztül már az ötödik Karácsonyt ünnepeljük Olvasóinkkal, és most is szeretnénk az év legnagyobb ünnepére méltó tudósítást adni a cseh karácsonyról. Mint azt már korábbi cikkeinkben is írtuk, a csehek karácsonyi szokásai, az ünnepi asztalra kerülő ételei nagyon hasonlóak a mieinkhez, náluk azonban nagyon sok hagyomány is fennmaradt, ami tovább fokozza a cseh karácsonyok hangulatát és játékosságát. Néhányukat már bemutattuk a korábbi években, így érdemes visszanézni ezekre az írásainkra is.



A karácsony a keresztény hagyományok szerint Csehországban is december 24-én kezdődik. Ezen a napon sokan nem esznek húst, és egyetlen fő étkezés esetükben az ünnepi vacsora. Aki jól bírja a koplalást, az jutalomként az esthajnal csillag megjelenésekor megláthatja az arany kismalacot, amit majdnem annyira várnak, mint a vacsora utáni ajándék osztást. Ezen a napon feldíszítik a karácsonyfát, és elfogyasztják az ünnepi lakomát, amely pontyból főzött hallevesből (Vánoční polévka z kapra), rántott pontyból (Smažený kapr), mellé pedig az elmaradhatatlan ünnepi krumplisalátából (Vánoční bramborový salát) áll. A vacsorát a karácsonyi kalács, vagyis a Vánočka zárja, amelynek szintén nagyon szép hagyománya van. A vacsora után következik az ajándékosztás és a közös időtöltés. Jöhetnek a jóslások, a közös játék vagy egy szép mese megnézése a cseh televízió fő csatornáján, ami szintén már hagyomány számba megy.


De ne rohanjunk most annyira előre, maradjunk a karácsony egyik legfontosabb, minden otthonban megtalálható szereplőjénél, a karácsonyfánál. Kicsit utána jártunk a történetének, amelyből kiderül, hogy a karácsonyfa állítás hagyománya még valamikor a 16-17. századi Németországban kezdődött, és a 19. századra gyakorlatilag egész Európában elterjedté vált. Csehországban elsőként Prága legrégebbi színházának, a mai is álló és működő Stavovské Színház német igazgatójának és rendezőjének, Jan Karel Liebichnek Libeň városrészben található villájában állítottak fel először karácsonyfát, ekkor 1812-t írtak, majd ettől kezdődően kezdett terjedni ez a szokás. 


Először a tehetős családok állítottak karácsonyfát, majd a gazdag, nemesi családok ajándékozták meg vele a szegény sorban élő gyermekeket, legvégül pedig a szegényebb emberek is elkezdték felállítani a saját karácsonyfáikat. Így terjedt el szép lassan cseh földön a karácsonyfa állítás szokása. Kezdetben süteményekkel, gyümölcsökkel díszítették fel a fákat, almát, körtét, mazsolát, egyéb szárított gyümölcsöket akasztottak rájuk. 


Az első köztéri fenyőfa felállítására 1924-ben került sor Brnóban, ami Rudolf Těsnohlídek író nevéhez kötődik. Ő egy megfagyott kislány tiszteletére állíttatta ezt a fenyőt, akire a Bílovická erdőben találtak rá öt évvel korábban. Těsnohlídek ekkor adománygyűjtést szervezett az elhagyott gyermekek megsegítésére. Az egyik leghíresebb cseh karácsonyfa az a 24 méter magas lucfenyő volt a Beszkidekből, amely 1999 karácsonyán a Vatikán főterét díszítette. Idén a prágai Óváros téren egy 31 méter magas norvég lucfenyő áll, amely a Jičíni járásból érkezett és Wolf család adományozta a fővárosnak. 


Másik fontos eleme az ünnepnek a karácsonyi kenyér vagy ahogy a csehek nevezik, a Vánočka, amelyet évszázadok óta sütnek a háziasszonyok. Esztétikai, de egyéb jövő jósló, termékenység fokozó szerepet is betöltött, ami miatt nagyon fontos volt, hogy jól sikerüljön. Mi idén elkészítettük első Vánočkánkat, amiből kettőt sütöttünk egyszerre. Az egyik hibátlan formájú lett, a másik kicsit csúnyácskára sikeredett, így a jövőre nézve elmondhatjuk, hogy várhatunk egy csomó jót is az évben, de ezek szerint nem csak tökéletes dolgok várnak majd ránk. A lényeg, hogy a kevésbé tökéletes dolgokban is megtaláljuk a jó ízeket. A Vánočkák frissen kerülnek az ünnepi asztalra, így ha maradt még egy kis idejük és kedvük, még idén elkészíthetik az alábbi recept alapján.

Vánočka
Hozzávalók egy kalácshoz:3 bögre finom liszt (500 g)
fél bögre porcukor
fél bögre tej
150 g margarin
1 egész tojás és 1 tojássárga
30 g szeletelt mandula
1 csomag szárított élesztő
10 g só


Elkészítése: Először készítsük el a kovászt, langyosítsuk meg a tejet egy kisebb edényben, adjunk hozzá egy kevés cukrot, majd szórjuk bele az élesztőt, hagyjuk feljönni a langyos tejben. Közben olvasszuk fel teljesen a margarint, egy nagyobb edénybe szitáljuk bele a lisztet, adjuk hozzá a sót, szórjuk bele a porcukrot, adjuk hozzá a tojásokat, öntsük bele a megmaradt tejet, majd adjuk hozzá a felolvasztott margarint is. Ha minden összetevő együtt van, kezdjük el egy fakanállal összedolgozni a tésztát. Azért fakanállal, mert ez egy lágyabb tészta, így könnyebb lesz formázni majd a fonatokat. Keverjük ki jó alaposan, fedjük le, és tegyük langyos helyre. Kelesszük kb. két órán keresztül. A megkelt tésztát kicsit dolgozzuk össze, majd vágjuk félbe. A két fél darabból formázzunk kb. 20 cm hosszú rudakat. Az egyiket vágjuk 3 részre, a másikat pedig 5 részre. Most jön a Vánočka elkészítésének legnehezebb része, a kilenc fonat összeállítása, amelyhez segítségként csatolunk egy videó felvételt is. A tészta darabokból sodorjunk hosszabb rudakat, majd készítsük el a három szintes kalács alapzatát négy fonatból. Ha ez megvan, ennek a fonatnak a közepét nyomkodjuk be egy kicsit, hiszen ennek még két másik szintet is meg kell majd tartania. Ezt szórjuk be mandulával. Ha szeretik a mazsolát, akkor azt is szórhatunk bele a mandulával együtt. Készítsük el a középső szintet 3 fonatból, és helyezzük rá az előzőre. A negyedik szinthez sodorjuk ki az utolsó tészta darabot, majd vágjuk félbe. Ezekből lesz a legfelső fonatunk. Tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe, kenjük meg a kalácsot felvert tojással és szórjuk meg a szeletelt mandulával. A stabilitás érdekében három pálcikával vagy hústűvel szúrjuk át a kalácsot. Ez azért fontos, hogy a sütés közben ne csússzanak, boruljanak el a fonatok egymáshoz képest. Tegyük előmelegített sütőbe, majd süssük 200 fokon 30-40 percig. Ha kivettük a sütőből, hagyjuk még kicsit állni a tepsiben, majd rácson hűtsük ki.

Békés, boldog karácsonyt kívánunk minden kedves olvasónknak!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése