Varázslatos Český Krumlov XXVII. - Egy oda nem illő ház: Radniční 101. - Hotel Dvořák

Český Krumlov csodás középkori hangulatot árasztó óvárosának Parkán nevezetű belső városmagjában áll egy méreteivel is kiemelkedő, impozáns épület, amely már első látásra is elüt a többitől. Nem a középkor „szülötte”, nem is különösebben szép, mégis kiváló fekvése miatt óhatatlanul is naponta több száz vagy akár több ezer fényképre „tolakodik be”. Ez az épület a Radniční 101. szám alatt, azaz a Latrán és Parkán városrészek közötti Lazebnický híd délnyugati lábánál álló Hotel Dvořák
 
A Hotel Dvořák éjszaka


Az igazsághoz azért az is hozzátartozik, hogy a fenti állításainkkal egy kicsit igazságtalanok voltunk, hiszen maga a Dvořák szálló tömbje sem egy újszülött, csupán a több száz évvel régebbi szomszédok között számít újoncnak. A négy-ötszintes, három emelet magasra épített épület 1867-ben épült, de hajdanában a helyén az egykori krumlovi városkapu (kapuház), azaz a Mostecká melletti kis házak álltak. 

A hajdani Mostecká
Az idők folyamán lepusztuló és életveszélyessé váló kaputornyot és a szomszédos alacsonyabb épületeket a XIX. század közepén, pontosabban 1860-ban lebontották, így már csak idő kérdése volt, hogy a megüresedett területre egy új házat építsenek. Külön érdekességként megemlítendő, hogy az épület felhúzását a neves fotográfus Franz Polak (Pollak) is megörökítette.


A Hotel Dvořák a vártoronyból
Maga a Hotel Dvořák épülete nem mutat nagy érdekességet, már hosszú évtizedek óta szálláshelyként funkcionál. Ma egyike a kifejezetten drága, ám a fekvésük miatt a várra, a Moldvára, az említett hídra stb. kiváló panorámát biztosító szállodáknak. Az inkább bérházra emlékeztető szállóban összesen 22 szoba várja a kényelemre váró vendégeket, akik az utcára kilépve rögtön a város forgatagában találhatják magukat. Ha valaki csak az éttermére kíváncsi az éppen az utcáról beesve is megteheti, persze csak ha szeretne elfogyasztani egy csöppet túlárazott (na ja, a hely fekvését is meg kell fizetni) cseh specialitást.

A szálloda épülete a templom tornyától jobbra, a híd lábánál
De véletlenül sem szeretnénk ok nélkül tovább szapulni ezt a maga nemében nem kirívóan csúnya, inkább csak jellegtelen építményt. Nem is tesszük, hiszen maga a ház nem is érdemli meg, és mára már ugyanúgy Krumlov városképének részévé vált, mint akár a Szent Vitus-templom. Az elmúlt csaknem másfél évszázadban megannyi hírességnek biztosított átmeneti szálláshelyet, és várhatóan még sok évtizeden vagy akár évszázadon át tölti be ebbéli szerepkörét. Minden további szószaporítás helyett következzen néhány krumlovi fotó, amelyről természetesen nem hiányozhat a Hotel Dvořák épülete sem.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése